De toegankelijke luxe van Le Couvent des Minimes

Een aangename (her)ontdekking tijdens mijn laatste Parijs trip was het merk Le Couvent des Minimes. Het bericht dat Jean-Claude Ellena, de ex-parfumeur van Hermès, als creatief directeur van het merk was aangesteld maakte me nieuwsgierig. Jaren geleden ontdekte ik het merk in de spa van een luxehotel in de Provence. Ik herinnerde me niet dat ze ook colognes en huisgeuren hadden, die ik in Printemps Beauté ontdekte.

Een merk met een verhaal

Achter het merk gaat een mooi verhaal schuil. De naam verwijst naar een bestaande plek: ‘het klooster van de Miniemen’, waar een intellectuele broederorde in de 17e eeuw filosofie, wiskunde, plantenkunde en fysica bestudeerde. Een van de vooraanstaande figuren was Louis Feuillée, die als botanist van Louis XIV de wereld rondreisde, op zoek naar bijzondere planten. Hij ontdekte een 400tal planten die hij beschreef en vastlegde in prachtige pentekeningen. Zijn werk ligt aan de basis van de moderne plantkunde en is de inspiratiebron van Le Couvent des Minimes.

Intussen is het klooster zo’n 10 jaar geleden omgebouwd tot een vijf sterrenhotel. Het gelijknamige merk groeide uit tot een internationaal label met 3 lijnen: Colognes Botaniques Intenses, Parfums Remarquables en de gloednieuwe Eaux de Parfums Singulières. De geuren zijn ontwikkeld in Grasse door verschillende parfumeurs, ze zijn grotendeels natuurlijk (tot 92%) en 100% vegan. Al is dat laatste marketing praat, want vrijwel alle parfums zijn vegan: dierlijke ingrediënten als muskus en civet zijn al sinds de jaren 70 verboden. Ook dierenproeven komen er niet meer aan te pas in Europa.

Colognes Botaniques Intenses

De 8 Colognes Botaniques zijn geïnspireerd op de tuinen van het klooster waar de broeders verschillende plantensoorten kweekten. Het zijn frisse colognes die redelijk houden dankzij een concentratie van 10%. Dat kan je vergelijken met een eau de toilette. Mijn twee favorieten zijn Aqua Majestae, een fruitige bloemengeur met acacia en osmanthus, en Aqua Minimes, een verfijnde eau de cologne.

Parfums Remarquables

De reizen van Louis Feuillée, meerbepaald de eilanden, havens of zelfs woestijnen die hij bezocht, leveren stof voor de 8 Parfums Remarquables. Mijn neus bleef hangen aan Santa Cruz, een aromatische citrusgeur (bergamot & eucalyptus) die het gelijknamig Canarisch eiland oproept. Maar ook Palmarola, een Italiaans eiland, dat blijkbaar naar frisse jasmijn en hout ruikt, ging mee in mijn mandje. Deze geuren zijn iets intenser en houden langer dankzij een (eau de parfum) concentratie van 18%.

Les Eaux de Parfum Singulières

De nieuwste reeks bestaat uit 5 ‘natuurportretten’, geïnspireerd door een dier die als pentekening de zijkant van de flacons versiert. De meest bloemige parfums zijn Lysandra (jasmijn & mandarijn) -als een elegante vlinder- en Saiga (cassis & roos, wat de elegantie van een antilope moet weergeven). Meest mannelijk is wellicht de kruidige houtgeur Heliaca (gember, kardamom en oud), die de kracht van een arend vertaalt. Meest interessant vind ik het gourmand Hattaï (rode bessen met een houtige amberbasis) die een ongrijpbare wolvin voorstelt, en de poederzoete houtgeur Nubica (patchoeli, vanille en tonkaboon) als een sensuele leeuwin. Zou dat iets zeggen over mijn persoonlijkheid? 😉

Conclusie

De geuren van Le Couvent des Minimes waren een aangename verrassing. Ze zijn verfijnd in hun eenvoud, net als de pentekeningen die het design bepalen. Bovendien hebben ze een super prijs-kwaliteit verhouding en kan je het gamma ontdekken via een interessante sample set en zakverstuivers.

Info

De Colognes Botaniques Intenses kan je vergelijken met een eau de toilette en bestaan in 10 ml: 8 euro, 50 ml: 29 euro en 100 ml: 49 euro. Les Parfums Remarquables zijn de meest geconcentreerde geuren (18 %, wat tussen eau de parfum en extraît de parfum schommelt) en net iets duurder, te koop in 10 ml: 12 euro, 50 ml: 49 euro en 100 ml: 89 euro. De Eaux de Parfum Singulières bestaan in 50 ml: 39 euro en 100 ml: 69 euro. Een ontdekkingset van 13 stalen (1,5 ml) met 6 colognes en 7 parfums kost 14,90 euro. Dat geld recupereer je als korting wanneer je een grote flacon (vanaf 50 ml) bestelt. Je kan ook de set zakverstuivers (5 colognes 10 ml: 29 euro) kopen. Le Couvent Des Minimes heeft ook huisgeuren en interessante cadeausets. Je kan de producten bestellen via hun site www.lecouventparfums.com (levering gratis vanaf 60 euro).

Lees ook

Samplesets zijn een budgetvriendelijke manier om parfums te ontdekken

Jo Malone maakt parfums voor Zara

Zijn budgetparfums even kwalitatief als luxegeuren?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht