Deodorant getest: welke werke het best?

Foto door Sakshi Patwa via Pexels

De ene deodorant is de ander niet. Dit zijn de laatste trends:

  • De klassieke spray verliest aan populariteit omdat de meeste spuitbussen niet zo milieuvriendelijk zijn.
  • Natuurlijkere formules komen op, die zelfs nieuwe manieren van aanbrengen met zich meebrengen. Naast de roll-on en de stick worden crèmes en solids steeds populairder, die je met je vingers of een spateltje aanbrengt. Deze vormen zijn het handigst op een haarloze huid. Voor wie okselhaar heeft, is een spray handiger.
  • Wie milieuvriendelijkheid belangrijk vindt, let best ook op de verpakking. Houd je van een spray, dan kies je beter voor een pompflacon dan een spuitbus met drijfgas. Kijk ook in welke mate het gebruikte materiaal recyclebaar is en hoeveel afval dat oplevert.

Maar het belangrijkste is of hij afdoende beschermt tegen geurtjes. Heb je echt last van transpiratie (vocht), dan grijp je best naar een antitranspirant. Maar in deze test heb ik uitsluitend deodorants getest.

Deodorants getest

Aesop deodorant

Wat? Een natuurlijke deodorantspray

Getest: Deze deo heeft een erg kruidige geur (met o.a. essentiële oliën van lavendel, vetiver, koriander, eucalyptus, …) die erg mannelijk overkomt. Daar heb ik niet echt schrik van, maar ik kan me wel voorstellen dat niet elke vrouw daarvoor te vinden is. De sterke geur zorgt ervoor dat mogelijke zweetaroma’s gecamoufleerd worden. Door het hoge gehalte aan essentiële oliën zou ik deze niet aanraden voor een gevoelige huid. Soms geeft hij een licht branderig gevoel. Deze spray is de meest aangewezen vorm voor behaarde oksels.

Info: pompspray 50 ml: 30 euro, Aesop in Antwerpen en Brussel, aesop.com. Senteurs d’Ailleurs in Brussel

Corpus natural deodorant

Wat? Een natuurlijke solid deodorant

Getest: Deze vaste deodorant bestaat uit een transparante wax die vlot smelt op de huid zonder een spoor achter te laten. Dit is een ‘cleane’ formule waar ook veel aandacht aan de kwaliteit van de verpakking en de geuren werd besteed. Hij bestaat in 4 geuren (Neroli, Rose, Sandelhout en Putting Green), waarvan ‘Green’ meer naar citronella ruikt, maar zeker niet onaangenaam is. Dit is een van de weinige natuurlijke deoodrants die ook presteert bij hoge temperaturen. Zweten doe je nog wel, maar de zweetgeur blijft onder controle. Niet goedkoop, maar wel een aanrader.

Info: 28 euro, bestaat in 3 geuren. Onder andere te koop bij Peaufiné in Antwerpen.

La Roche-Posay Deodorant Physiologique 24 H

Wat? roll-on voor gevoelige huid

Getest: Deze roll-on heeft een frisse geur, brengt vlot aan en droogt snel. Het belooft de meest gevoelige huid de klok rond vrij van geurtjes en vocht te houden. En dit zonder irriterende stoffen zoals aluminiumzout of alcohol. Wat zit er dan wel in? Zink om bacteriën tegen te gaan en allantoïne om irritatie te verzachten. Het is een zachte formule die doorheen het jaar mijn perfecte bondgenoot is. Maar wanneer het echt warm wordt heb ik toch zwaarder geschut nodig.

Info: roll-on 50 ml: 18,25 euro. Apotheek.

Lekker Natural Deodorant Mandarin & Lemon

Wat? natuurlijke deodorant solid crème

Getest: Deze compact crème op basis van karitéboter en kokosolie voelt verrassend droog aan wanneer je hem uitsmeert. Hij legt een bijna poederachtig laagje op de huid, die wellicht transpiratievocht moet absorberen. Hij ruikt licht naar citrusgeur, maar blijkt net te subtiel om beginnende geurtjes afdoend te camoufleren.

Info: 30 g: 7,99 euro, www.thelekkercompany.com

Louis Widmer deo aerosol spray

Wat? Antiperspirant spray

Getest: Louis Widmer noemt dit product een ‘deo’ maar het is eigenlijk een antiperspirant (wat is het verschil?) die de transpiratie regelt, volgens de verpakking. Een milde formule, want alcoholvrij. Met een streepje zilver om de bacteriën onder de knoet te houden. Het heeft een aangename, discrete geur en houdt je oksels een dag lang droog en welriekend. Wel goed verluchten wanneer je verstuift, want het pakt wat op je adem.

Info: spray 150 ml: 15,50 euro. Apotheek.

Malin + Goetz roll-on Eucalyptus Deodorant 

Wat? een deostick zonder alcohol en aluminiumzouten.

Getest: Eucalyptus werkt ontsmettend, antibacterieel en kalmerend. Het geeft eveneens een frisse, discrete geur die het einde van de dag haalt. Brengt vlot aan op een haarloze oksel en droogt snel op. Lijkt me minder handig op behaarde zones.

Info: 25 euro, gekocht bij Senteurs d’Ailleurs

Nivea Naturally Good Deodorant

Wat? Deo roll-on met 95% natuurlijke ingrediënten

Getest: Deze deo belooft te beschermen tegen zweetgeurtjes en een langdurig fris gevoel, tot 24u lang. Wat opvalt is dat deze roll-on een erg vloeibare, zelfs waterachtige textuur heeft, waardoor je gemakkelijk (te)veel aanbrengt in een keer. Hij lekt zelfs, niet echt een reisvriendelijke optie dus. Gelukkig (?) bestaat hij ook in spray. De formule kleeft niet, maar is wel erg geparfumeerd. De natuurlijke, groene geur vind ik persoonlijk wat wee, maar dat is een kwestie van smaak. Qua prestaties merk ik weinig verschil met een ‘gewone’ deo, eerlijk gezegd. Maar ook voor deze natuurlijke deodorant blijkt 24 u wat ambitieus, zeker wanneer het warm is én er stress bij komt kijken.

Info: Roll-on 50 ml: 5,99 euro. Te koop in supermarkten en drogisterijen.

Nuxe Bio 24 HR Sensitive Skin Deodorant Balm

Wat? 100% natuurlijke solid crème met 84 % bio-gecertificeerde ingrediënten

Getest: Deze smeuïge crème laat zich gemakkelijk aanbrengen en legt een zachte film op de huid. Hij heeft een lichtzoete geur, wellicht van de kokosolie en het amandelpoeder. Doorgaans raak ik hier een doorsnee dag mee door. Maar wanneer het warm is grijp ik echter naar een klassieke deodorant. Verpakt in een compact aluminium potje, waardoor ik het ook graag mee op reis neem.

Info: pot 50 g: 12,50 euro, apotheek & parafarmacie. www.nuxe.com

Nuxe Rêve de Thé fresh-feel deodorant 24 H

Wat? Een deodorant roll-on met 97% natuurlijke ingrediënten

Getest: Deze deo is een roll-on met een dunne fluïde die snel opgenomen wordt door de huid en geen kleverig gevoel nalaat. Integendeel: het voelt net fris aan, net zoals de bloemige geur van groene thee, die ik persoonlijk erg aangenaam test vind. De 24 uur frisheid belofte is dan weer wat optimistisch, maar een doorsnee werkdag kom je er wel mee door. Maar tegen stressmomentjes en hoge temperaturen bleek hij toch niet opgewassen. Al bij al een aangename deo voor dagelijks gebruik.

Info. Roll-on 50 ml: 11,40 euro, te koop in de apotheek en parafarmacie, nuxe.com

Rainpharma Freshen Up Natural Smart Deodorant cream

Wat? een 100% natuurlijke, ‘intelligente’ deodorant crème zonder aluminiumzouten, natriumbicarbonaat en magnesium chloride.

Getest: De ‘intelligentie’ van deze deo schuilt in het feit dat hij goede bacteriën ondersteunt zodat de zuurtemantel van de huid bewaard blijft. Andere ingrediënten neutraliseren slechte bacteriën, zodat er geen slechte geuren ontstaan. Je brengt de crème met je vingers aan. Dat kunnen sommigen misschien minder aangenaam vinden. Net als de kruidige, natuurlijke geur. Mij stoort het alleszins niet. Dit is een prima deo die zijn job doet onder normale omstandigheden en indien je geen overmatige zweter bent. Al blijkt hij niet bestand tegen stresssituaties en tropische temperaturen.

Info. Tube crème 50 ml: 14,95 euro. Te koop via Rainpharma winkelpunten en via rainpharma.com

Ray Deodorant Grapefruit

Wat? Natuurlijke deodorant roll-on met hypoallergeen parfum

Getest: De formule bevat rijstzetmeel om zweet te absorberen, zodat de oksels enigszins droog blijven. Salie moet zelfs overmatig zweten verhinderen. Deze deodorant vermijdt mogelijk irriterende ingrediënten als aluminiumzouten (anders zou het een antiperspirant zijn), triclosan, alcohol, natrium bicarbonaat, limonene en linalool. Het frisse parfum is hypoallergeen en aangenaam, maar subtiel. Extra punten voor het hervulbare flesje en de parfumvrije versie. Enige minpunt: wanneer het écht warm wordt houdt het geen zweetgeur tegen.

Info. De Ray Deodorant met een refill-flesje (goed voor 2 keer navullen) kosten € 44. Bestaat in 3 geuren (Oolong tea, lavendel en grapefruit). Te koop op de webshop en in de Ray boetieks in Gent, Leuven en Antwerpen.

Rebel Care Zensei Power anti-stress deodorant

Wat? 100% natuurlijke deodorant stick

Getest: Deze heb ik ontdekt via een vriendin. Ik had nog nooit van Rebel x Care gehoord, maar het blijkt een merk van huidverzorging voor mannen. Ik kreeg de Zensei Power, die eerder neutraal (salie) ruikt, zeker niets te mannelijk. Hoofdingrediënten zijn hydraterend kokosolie en karitéboter en ontgeurende pijlwortelpoeder. Sodium bicarbonaat remt de olieproductie af, terwijl zink oxide voor een droog gevoel zorgt en de huid beschermt. De stick laat een witte film achter, niet ideaal wanneer je topjes draagt. Maar anderzijds mag je wel gerust zijn dat hij je door tropische temperaturen (of stress situaties) helpt zonder in verlegenheid te komen. Deze deodorantstick bestaat in 3 geuren: Zensei Power (salie & citrus), Fresh Cotton (clean) en Party in my Pits (grapefruit, gember, jeneverbes).

Info: Deze deo bestaat in 2 hervulbare formaten: 30 ml: 8 euro, navulling: 6,5 euro en 75 ml: 15 euro, navulling: 13. www.rebel.care

Self All-Day Freshness deodorant cream

Wat? Natuurlijke deodorant solid voor gevoelige huid

Getest: Dit is eerder een compact balsem dan een crème. Hij bevat rijstzetmeel om transpiratievocht te absorberen en antibacteriële natuurlijke stoffen als lavendelolie en salie. Verzorgende ingrediënten (bisabolol, soja-olie en macademia-olie) kalmeren, voeden en herstellen de huid. Daardoor zou hij ook geschikt zijn voor wie last heeft van erg droge huid, psoriasis en eczeem. Allemaal geen last van, maar toch vind ik dit een aangenaam product met een subtiele geur. Al laat ook deze deo het in mijn geval afweten bij stresspieken of erg warm weer.

Info: pot 50 ml: 35,90 euro, refill: 29,90 euro. www.naturalself.eu

Soapwalla Sensitive deodorant 

Wat? Een natuurlijke deocrème voor gevoelige huid.

Getest: Het gebruikt plantenpoeders, steenkool en klei om vocht te absorberen. Lavendel, pepermunt en palmarosa houden bacteriën onder controle. De crème bestaat in verschillende versies, waarvan ik lavendel-munt de meest aangename vind. Hij blijft smeuig bij koudere temperaturen en smeert vlot uit. Hij geeft een matte film op de huid die snel geabsorbeerd wordt. Werkt behoorlijk, al zijn je oksels best onbehaard.

Info: 57 g: 16,95 euro, soapwalla.com

Weleda Citrus 24H Roll-On Deodorant 

Wat? Volledig natuurlijke formule in roll-on

Getest: Deze deodorant bestaat in 3 geuren op basis van etherische oliën: citrus (met verbena), fruitig granaatappel en een mannenversie met een kamferachtig aroma. Hij trekt snel in zonder een kleverig gevoel. Natuurlijke antimicrobiële stoffen remmen de groei van bacteriën af. Net niet voldoende voor mij, want de beloofde 24 uur okselfrisheid haal ik niet.

Info: 7,49 euro, parafarmacie en natuurwinkels. www.weleda.be

Yves Rocher Vaste Deodorantbalsem

Wat? natuurlijke deodorant die 24 uur bescherming belooft tegen geurtjes en vlekken.

Getest: Deze formule bevat 95% natuurlijke ingrediënten, met haverextract en karitéboter als hoofdingrediënten. Hij ruikt eerder zoet, niet meteen een geur die ik zelf zou kiezen, maar ook niet storend. De wax is een tikje korrelig, maar smelt snel op de huid, waardoor hij vlot uitsmeert en geen zichtbare film nalaat. Helaas houdt hij niet lang. Wanneer het wat warmer wordt is het na 2 uur op en moet je opnieuw aanbrengen. Bij hoge temperaturen houdt hij geen zweetgeuren tegen. De kartonnen verpakking is grotendeels recyclebaar en dus een duidelijke inspanning op vlak van duurzaamheid, maar het maakt hem ook wel wat fragieler.

Info: 9,99 euro, yves-rocher.be

Lees ook:

wat is het verschil tussen deodorant en antiperspirant?

De prijs van parfum: gebakken lucht of bloed, zweet en tranen?

Hoe vaak moet je je gezicht wassen?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht