Weet jij hoe vaak je je gezicht moet wassen?

Vitoria Santos for Pexels

Het afgelopen jaar beseffen we maar al te goed hoe belangrijk het is om regelmatig je handen te wassen. Maar voor ons gelaat weten we dat minder goed, ontdekte het Amerikaanse verzorgingsmerk Ceravé. Afgelopen zomer liet het merk zo’n 5500 mensen in 11 verschillende landen (VS, UK, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen, Rusland, Thailand, Australië, Mexico, Brazilië) ondervragen over huidreiniging. Dit zijn de opvallendste resultaten:

Hoe vaak moet je je gezicht wassen?

De meeste mensen (7 op 10) denken te weten hoe vaak ze hun gezicht moeten wassen. Maar dat valt in de praktijk lelijk tegen: amper 44 % doet het juist door ’s morgens én ’s avonds te wassen. Hoewel 29 % mannen (en 15% vrouwen) het enkel ’s morgens doen is het vooral ’s avonds belangrijk. Ook wanneer je geen make-up hebt gedragen. Ga maar eens met een wattenschijfje met tonic over je huid. Pollutie, zweet en ander vuil dat zich tijdens de dag op je huid vastzet zal anders je poriën verstoppen. Ook ’s morgens is het een goed idee om de bacterieën en zweet dat zich tijdens de nacht heeft verzameld er af te wassen. Een ander goed argument: een goed gereinigde huid neemt beter je serum en crèmes op.

Té vaak (meer dan 2 x per dag) is ook niet goed, wat 1 op 5 doet (vooral in Thailand). In Engelstalige landen als de VS, Australië en de UK doet ze het dan weer te weinig. Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen gaat regelmatig slapen mét make-up op of gebruikt vuile make-up penselen. Yuk.

Hoe moet je je huid reinigen?

Misschien nog belangrijker dan voldoende reinigen is weten welke producten je moet gebruiken. 40 % weet niet welke huidreiniger geschikt is voor hun huidtype (evenveel mannen houden het op een plens water). Nog meer volk heeft nog nooit gehoord van een evenwichtige pH of houdt rekening met de huidbarrière. 67% beweert wel te weten wat zijn of haar huidtype is, maar slechts 29% heeft daarvoor ooit een huidspecialist geraadpleegd. Je huid correct reinigen is nochtans de basis van goede huidverzorging. Als je dat niet juist hebt kunnen zelfs de beste producten geen resultaat geven (of erger: voor problemen zorgen). Hoe je je reiniger kiest lees je in deze post.

Eigenlijk moet je je huid even grondig reinigen als je handen: namelijk 20 seconden. Zo heb je de tijd om de reiniger goed in te masseren. Spoel hem daarna af met lauw water (te warm droogt de huid uit) en dep voorzichtig droog. Wanneer je huid trekt betekent dat dat je reiniger niet mild genoeg is.

Lees ook

Hoe vind je huidverzorging die werkt voor jouw huid?

6 tips om meer uit je huidverzorging te halen

Milde huidverzorging is beter voor je huid

Reinigers getest voor een propere, mooie huid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht