Dubai, het mekka voor parfumliefhebbers

Dankzij de boom in luxeparfumerie in het Midden-Oosten én door zijn handelsgeschiedenis is Dubai al geruime tijd dé hot spot voor de luxe industrie in het Midden-Oosten, waartoe parfum behoort. Je vindt er dan ook alle merken die internationaal willen meetellen. Veel bling dus, maar gelukkig zorgt de rijke Arabische parfumcultuur ook voor veel diepgang. Wie zich wil verdiepen in de gesofisticeerde parfumgewoontes van de Arabische wereld, moet absoluut naar Dubai! Dit zijn alvast 3 must visits die elke parfumliefhebber op zijn bucket list heeft staan.

The Perfume House is een klein museum in het voormalige huis van een vrouwelijke parfumeur. De etalage aan de inkom is versierd met verschillende oud-stukjes

The Perfume House Al Shindagha Museum

Aan Dubai Creek ligt een nieuwe wijk met een klein, maar fijn parfummuseum. Leuk detail: het is ingericht in het huis van een voormalig (vrouwelijke) parfumeur. Je kunt er de belangrijkste ingrediënten ruiken van de typische midden-oosten parfumerie (amber, roos, saffraan en uiteraard oud) en ontdekt waar ze vandaag komen, hoe ze bewerkt worden en hun rol in parfum. Ook interessant zijn de verschillende toepassingen van parfum: hoe mensen hun kleren en haren parfumeren met wierook, hun huis een geur geven met bak-hoor (in parfumolie gedrenkte houtchips die worden opgewarmd op branders), en al hun geurige gewoonten. Het is de perfecte opwarmer voor een bezoek aan de parfumsouk, die je aan de overkant van de kreek kunt bezoeken (met de watertaxi ben je er in een paar minuten).

Info: Perfume House, Dubai Creek in de Al Shindagha wijk.

De kruiden- en parfumsouk in Deira

De Parfumsouk (Deira)

Acher de goud souk, een van de belangrijkste commerciële plekken in Dubai, vind je de parfum souk. In kleine winkeltjes vind je allerlei kruiden, theemelanges, wierook en andere geurige stoffen opgestapeld in kleurrijke pyramides. Dit is de plek om een voorraadje saffraan en vanille in te slagen, maar zorg dat je de prijzen kent om zeker te zijn dat je een goede zaak doet. Sommige winkels verkopen verschillende kwaliteiten van oud. Vraag of ze een stukje kunnen branden (de houtschilfers hebben op zich niet zo’n sterk geur, die komt enkel vrij wanneer je ze opwarmt) voor je je keuze maakt. Opgelet met de attars (parfumoliën), die zijn bijzonder gevoelig aan licht en warmte en zou ik niet meteen in een stalletje kopen.

Achter de souk kom je in een buurt met veel parfumwinkels. De bekendste lokale merken, zoals Ajmal en Al Haramain zijn zeker een bezoek waard. Maar je hebt er ook veel ‘grijze markt winkels’, waar bekende nichemerken (the real deal, geen fake) aan een interessante korting worden verkocht.

Info: Deira Perfume Souk, Goldsoul gate N°2

De Amouage boetiek is ongetwijfeld een van de meest spectaculaire winkels in Dubai Mall

Dubai Mall

Ben je fan van shopping malls, dan is Dubai Mall een must visit. Het is ’s werelds grootste shopping mall, vlak naast de bekende Burj Khalifa. Je vindt er zowat àlles en hebt een plattegrond nodig om je weg te vinden. Er is een aparte vleugel voor parfummerken, waar de bekendste (internationale en Arabische) namen een eigen boetiek hebben. Dubai is immers dé hub voor de luxe-industrie in het Midden-Oosten. De Arabische merken vond ik het interessantst, de boetiek van Amouage het meest spectaculair. In die laatste verkopen ze de attars, die je in België niet vindt.

Info: Dubai Mall, Financial Center Road, downtown Dubai. thedubaimall.com

Lees ook

De invloed van het Midden-Oosten op de internationale parfumerie

Een Belg in Oman: Renaud Salmon, creatief directeur van Amouage

Parfumles volgen in Grasse

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht