L’Eau d’Hiver van Frederic Malle, een flesje troost

L'Eau d'Hiver van Frederic Malle

Het verhaal van Frederic Malle

Een merk dat altijd op mijn sympathie heeft kunnen rekenen is Editions de Parfums Frederic Malle. Malle is de neef van de Franse filmmaker Louis Malle. Hij is ook de kleinzoon van Serge Heftler-Louiche, een goede vriend van Christian Dior, wiens parfumbusiness hij ontwikkelde. Zelf werkte Malle jarenlang in de industrie. Maar hij ergerde zich steeds meer aan de gang van zaken. Een marketing manager schrijft een briefing uit op maat van een doelgroep die nog niet bediend is. Parfumeurs van de grote geurproducenten (Firmenich, IFF, Tagasako, Givaudan, …) doen verschillende voorstellen. Indien ze de briefing winnen wordt dat idee maandenlang bijgestuurd en herwerkt naar de smaak van de grootst gemene deler in het consumentenpanel. Wanneer die de geur goedkeuren, gaat de marketing manager op zoek naar een beroemdheid voor zijn reclamecampagne. Die hij veel meer betaalt dan de parfumeur. Want mensen willen nu eenmaal de glamour van een filmster.

Uitgever van parfums

Malle had genoeg van briefings, dure modellen en goedkope geurtjes en besloot op een andere manier te gaan werken. Volgens het principe van een uitgeverij huurde hij de meest getalenteerde parfumeurs in en gaf hen carte blanche om het perfecte parfum te maken. Het budget gaat niet naar indrukwekkende flessen, verpakking of reclamecampagnes, maar naar de kwaliteit van de jus. De parfumeurs krijgen een podium voor hun talent en worden vermeld, net zoals een schrijver op zijn boek. Het uitgeversconcept sloeg aan: de parfumeurs werkten maar al te graag mee en parfumliefhebbers waren gek van het concept én van de geuren.

L’Eau d’Hiver, een a-typische Jean-Claude Ellena

Mijn eerste Frederic Malle was Angéliques Sous La Pluie van Jean-Claude Ellena. Ik houd wel van zijn minimalistische stijl. En toen ik onlangs het gamma herontdekte bij Senteurs d’Ailleurs bleef ik opnieuw hangen aan een Ellena creatie: L’Eau d’Hiver. Malle noemt het een ‘eau chaude’: een licht geurwater dat zowel fris als warm is. Het doet me wat denken aan Eau Parfumée au Thé Vert, een aromatische theegeur die hij meer dan twintig jaar geleden maakte voor Bulgari. Maar dan anders.

Ik had moeite om te beschrijven wat ik rook, tot ik bleef haken op de citrusnoot in de aanzet. Je hebt het niet meteen door, omdat hij perfect gecamoufleerd is door een amandelgeur. Die twee samen geven een nieuw soort geur die tegelijk zacht, fris en zoet is. Wanneer ik blijf doorruiken komt het beeld van thee op, meerbepaald earl grey met bergamot. Met een wolkje melk, op zijn Engels. Of nee, nog zoeter dan dat, met een lepeltje honing en een krakend verse macaron met marsepeinvulling. Een klein moment van geluk: een lekkere tas thee met iets lekkers. L’Eau d’Hiver is een cocoongeur: fris zonder die typische eau de colognegeur en zoet op een luchtige manier waar je geen tandpijn van krijgt. Het perfecte parfum om je te verzoenen met de koudere regenachtige dagen die langzaam maar zeker de herfst aankondigen en de zomer verdrijven.

Info

Editions de parfums Frederic Malle L’Eau d’Hiver by Jean-Claude Ellena (eau de toilette 50 ml: 140 euro, 100 ml: 200 euro). Te koop bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel en Parfuma in Antwerpen.

Lees ook:

Goldfield & Banks Purple Suède

Naomi Goodsir, Australische parfums met een Frans DNA

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht