Environ is de Zuid-Afrikaanse pionier in vitamine A

Environ AVST

Het verhaal van Environ

Environ is een verzorgingsmerk dat door de Zuid-Afrikaanse plastisch chirurg Des Fernandez in jaren tachtig  werd ontwikkeld. Nadat twee jonge patiënten stierven aan huidkanker (melanoom) beet hij zich vast in het fenomeen van de zonbeschadigde huid, om te zien of en hoe hij dat had kunnen voorkomen. Hij raakte onder de indruk van de mogelijkheden van vitamine A en ontwikkelde een verzorgingslijn om de huid mooi en gezond te houden, een van de eersten met een hoge concentratie vitamine A.  Als journalist heb ik Des Fernandez een paar jaar geleden geïnterviewd. Ik betrapte me er op dat ik gefascineerd zat te staren: als zeventiger had hij verdorie een betere huid dan ik! Ook de mensen die bij Environ werken hebben allemaal een mooie huid. Dat geeft toch een flinke dosis extra geloofwaardigheid aan een merk.

Huidanalyse

Toch stel ik dit stukje al weken uit. Niet omdat ik niet enthousiast ben, integendeel. Mijn redenen zijn veel oppervlakkiger: ik ben al lang geen twintig meer en om ‘en public’ je blote billen gezicht te tonen vraagt elk jaar steeds meer moed.  Een tijdje geleden hield de Belgische distributeur Hélène V. een open deur en werd Café Cosmétique getrakteerd op een huidanalyse. Hoewel ik mijn huid altijd goed verzorgd heb lijdt hij onder hormonen (lees: pukkels), pigmentvlekken (de schade van roekeloze tienerjaren) en irritaties van te vaak en te veel verschillende producten (je moet weten waarover je schrijft, niet?).

De diagnose

En dat maakte de computer pijnlijk duidelijk. Mijn toekomst bleek die van een soort giraffenvrouw te zijn. Wel eentje met weinig rimpels en goed doorbloede lippen. “Een teken van jeugd”, troostte de specialiste me. Ontelbare vlekjes zitten klaar vlak onder mijn huid. “Maar dat komt met de juiste verzorging wel goed” ging ze verder. Ik leerde verder dat ik niet zo’n olifantenvel heb als ik altijd dacht en dat ik dus voorzichtig(er) moest zijn met exfoliërende producten. Ook de ontstekingen moesten gekalmeerd worden met milde producten. Geen quick fix dus. Ik moet onderaan de ladder beginnen met de AVST-moisturizer om te zien of mijn huid niet te fel reageert op vitamine A. En dan langzaamaan opbouwen. En in tussentijd je huid beschermen tegen de zon!

Info

Environ vind je in sommige schoonheidsinstituten. Verkooppunten via de Belgische distributeur The Happy Skin

Lees ook:

Verso vecht tegen huidveroudering met vitamine A

Vervuiling, de onbekende oorzaak van huidveroudering

De comeback van de doctor brands

 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht