Francis Kurkdjian is de nieuwe huisparfumeur van Dior

Foto: Julia Noni voor Christian Dior parfums

Net wanneer je de eerste slok van je wijntje neemt omdat het weekend is begonnen komt er het nieuws van het jaar binnen: Francis Kurkdjian wordt de nieuwe huisparfumeur van Dior! Hij volgt François Demachy op, die gaat genieten van een welverdiend pensioen. Heel verrassend is die keuze niet: Francis Demachy verkocht in 2017 immers zijn eigen merk, Maison Francis Kurkdjian, aan de LVMH-groep, dat ook Dior in zijn portfolio heeft.

Wie is Francis Kurkdjian?

As Fransman met Armeense roots groeide hij op in een gezin met liefde voor muziek en dans. Aanvankelijk ambieerde hij een carrière als balletdanser. Maar toen hij het ingangsexamen van de balletacademie niet haalde, besloot hij om parfumeur te worden. Amper afgestudeerd van het Isipca in Versailles, maakte hij met Le Male voor Jean Jean Paul Gaultier een eerste bestseller. Er zouden er nog verschillende volgen…

Ik heb hem al verschillende keren mogen interviewen, maar het interview dat me het meest is bijgebleven, is dat met Jeroen Meus. Meus was toen gasthoofdredacteur van Weekend Knack en was gefascineerd door het métier van een parfumeur. Hij wilde wel eens een echte parfumeur ontmoeten. Dus regelde ik een afspraak met Francis Kurkdjian, van wie ik wist dat hij graag kookt. De twee hadden meteen een klik en ik zat er voor spek en bonen bij.

De stijl van Francis Kurkdjian

Kurkdjian is wel te vinden voor samenwerkingen buiten de geijkte paden van de parfumerie. Zo werkte hij al samen met verschillende kunstenaars aan olfactieve installaties. Hij heeft parfums gemaakt voor uiteenlopende merken, van Yves Rocher tot Burberry, van Roger & Gallet tot Elie Saab. Ooit vertelde hij me in een interview dat hij geen eigen stijl had, dat hij zich aanpaste aan het merk waarvoor hij een parfum maakt. Maar dat vind ik niet. Al zijn creaties hebben een soort lichtvoetige elegantie, die ik toeschrijf aan zijn liefde voor ballet. De stijl van Kurkdjian is wellicht het duidelijkst in zijn eigen merk, Maison Francis Kurkdjian, dat hij oprichtte in 2009. Dat heeft een reeks frisse Aqua geuren, net zoals verschillende complexe Oudh geuren (en een hoop andere parfums die de moeite waard zijn om te ruiken), die allemaal even elegant zijn. Benieuwd wat hij voor Dior zal doen!

Lees ook

De cleane geurwaters van Maison Francis Kurkdjian

Kan een rozengeur ook door mannen gedragen worden?

Nose, een blik in het leven van parfumeur François Demachy

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht