De witte t-shirts in de geurengarderobe van Maison Francis Kurkdjian

Parfums als witte t-shirts in je geurengarderobe

Deze maand komt de nieuwe Maison Francis Kurkdjian uit, een derde aanwinst in de Aqua reeks. Deze geuren illustreren als geen ander de elegante signatuur van parfumeur Francis Kurkdjian. Hij ambieerde vroeger een carière als balletdanser en dat ruik je in zijn geuren. Zelfs in de zwaardere parfums (zoals de Oud mood collectie) zit een elegante lichtvoetigheid die nooit oppervlakkig wordt. Zelf beweert hij geen eigen stijl te hebben (hij maakte al verschillende parfums voor Burberry, Jean Paul Gaultier, Elie Saab), maar zijn creaties hebben allemaal een soort ‘licht’, iets stralend. En dat wordt vooral duidelijk in zijn eigen parfumlijn, Maison Francis Kurkdjian, die hij een tiental jaar geleden oprichtte. De Aqua reeks beschouwt hij als de witte t-shirts in je garderobe, basics voor elke dag.

Aqua Universalis

De eerste, en wellicht best verkopende geur van het huis, is Aqua Universalis. Een upscale benadering van de populaire ‘schone was’ geuren. Maar het vraagt een toptalent als Francis Kurkdjian om in dat genre niet in banaliteit af te glijden en het gesofisticeerd te houden. Aqua Universalis begint zeer fris, als een ijskoude citroensorbet met stukjes zest in plaats van suikerige citroensiroop. Een royale dosis muskus vijlt alle scherpe hoekjes eraf en ligt als een vers gewassen wit katoenen laken over de hele compositie. De groene citrusfrisheid van bergamot wordt ongemerkt bloemiger (meiklokjes) maar blijft fris. Als je houdt van luchtige ‘propere’ geuren is dit een must try.

Aqua Vitae

Ook deze geur opent met sprankelende citrusfrisheid, maar een tikje zoeter (meer sinaasappel dan bergamot). Hedione (een synthetische geurmolecule met het transparante frisse facet van jasmijn), dat onder andere Dior’s Eau Sauvage zo bekend maakte, verleent het parfum een bloemige elegantie. Een transparante houtbasis geeft structuur aan de geur. En ook hier zorgt een royale dosis witte muskus voor zachtheid, luchtigheid en een clean gevoel. Aqua Vitae is warmer dan Aqua Universalis, het lijkt meer te versmelten met je huid.

Aqua Celestia

Dit is de fruitige interpretatie van de cleane elegantie die de rode draad in deze reeks lijkt te zijn. De eerste indruk is ‘mojito’ achtig, door de limoen en munt, die een groen fruitige aanzet. Zwarte bessen voegen net voldoende zoet toe om te vermijden dat het ooit zurig wordt. Het heeft ook iets lieflijk bloemig (mimosa). Maar ook hier wordt alles royaal toegedekt door een (proper gewassen) dekentje van witte muskus.

Info

De Aqua geuren bestaan in een eau de toilette concentratie in 35 ml (90 euro), 75 ml (150 euro) en 200 ml (295 euro). Ze zijn te koop via de webshop van Maison Francis Kurkdjian, bij Fin du Jour (Gent, Kortrijk en Antwerpen), Senteurs d’Ailleurs in Brussel, Skins in Gent.

Lees ook:

Francis Kurkdjian, de nieuwe huisparfumeur van Dior

Kan een rozengeur ook door mannen worden gedragen?

De troost van propere geuren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht