Propere geuren voor grip en controle op je leven

“Alsof de jaren 50 terug zijn” las ik dit weekend in de krant. “We bakken, naaien, puzzelen. Het gezin is weer de hoeksteen van ons leven.” En zo voelt mijn leven de laatste tijd exact aan. Ik heb nog nooit zoveel brood gebakken, gekookt, spelletjes gespeeld én gekuist in mijn hele leven. Vooral schoonmaken geeft me het gevoel dat ik toch op iets grip heb: mijn huis. Een taak die ik altijd met plezier heb uitbesteed, maar tegenwoordig schep ik een bizar genoegen in een propere badkamer. En vooral: om de geur van proper in mijn huis te ruiken. Dat duurt letterlijk 1 dag 🙂 De rest van de week cheat ik met ‘propere’ parfums en geurkaarsen om dat gevoel vast te houden. ‘Propere’ geuren zijn een genre, maar niet echt een parfumfamilie. Er zijn een paar ingrediënten die dat ‘propere’ gevoel geven aan een parfum.

Propere geuren, van L naar R: Chanel 1957 (Les Exclusifs), Prada Infusion d’Hiris, Calvin Klein cK everyone, Maison Francis Kurkdjian Aqua Universalis

citrusnoten

Citrusnoten liggen voor de hand, omdat ze heel vaak in schoonmaakmiddelen worden gebruikt. De geur van citroen doet aan Mr Proper denken. In parfums wordt daarom meer verfijnde citrusaroma’s gebruikt zoals bergamot bijvoorbeeld. Of neroli (sinaasappelbloesem), populair in zowel schoonmaakmiddelen (vooral in Zuiderse landen) als in parfums. Citrusnoten ruik je onmiddellijk en heel intens. Ze geven een instant boost, die echter snel vervliegt. Francis Kurkdjian heeft de citrusnoten in zijn bestseller Aqua Universalis gecombineerd met witte muskus, dat sterk fixeert, waardoor de frisse geur langer houdt. De geur is zo fris, dat hij ook als een luxueus wasmiddel en wasverzachter bestaat.

Propere geur deluxe: Maison Francis Kurkdjian Aqua Universalis, ook verkrijgbaar als badproducten, wasmiddel en wasverzachter

Dihydromyrcenol

Dit is een synthetische molecule, die je zelden zult tegenkomen in een ingrediëntenlijst. (daar wordt meestal enkel over natuurlijke ingrediënten gesproken, om de consument niet af te schrikken) Zijn langdurige metalige citrusfrisheid maakt hem populair in de technische parfumerie (waspoeders, detergeneten, etc). Maar ook luxeparfums zijn er niet vies van, zoals Davidoff Cool Water of Calvin Klein’s cK one.

Propere geuren anno 2020: Clavin Klein cK everyone, de nieuwste interpretatie van de klassieker die het genre in 1994 introduceerde

Calone

Nog een synthetische molecule is calone, dat je nog het beste kunt omschrijven als een ‘frisse neus halen aan de zee’. Het ruikt naar zilt water en frisse lucht. Sommigen ruiken er ook komkommer of zelfs watermeloen in. Het is de typische geur van de nineties, die natuurlijke geuren bracht als tegenreactie op de geurbommen van de jaren 80. Het maakte L’Eau d’Issey van Issey Miyake populair, maar ook Escape van Calvin Klein.

Aldehyden

Deze synthetische moleculen bestaan in verschillende soorten. Aldehyden kunnen uiteenlopende aroma’s hebben (van aangenaam fruitig tot een metalige stijfselgeur), maar ze hebben allemaal iets ‘zepig’. Sommigen ruiken sterk, andere kun je amper waarnemen. Ze worden eerder voor hun ‘effect’ dan voor hun geur gebruikt in een parfum. Aldehyden werken als een verblindend licht dat de hele compositie abstracter maakt en een koude frisheid geeft. Het bekendste voorbeeld is Chanel N°5, al vind ik 1957 (Les Exclusifs) een moderner voorbeeld.

Propere geuren die stralen: Chanel 1957 (Les Exclusifs) gebruikt aldehyden om deze witte muskusgeur te laten schitteren

Orris of iriswortelboter

Maar een fris parfum hoeft niet noodzakelijk te herinneren aan een goedkoop waspoeder. Je hebt ook heel exclusieve ‘propere’ geuren, zoals irisparfums. De bloem zelf geeft nauwelijks geur af, het zijn de wortels van de iris die voor de geur zorgen. Al moet je wel gedulde hebben: de wortels moeten een drietal jaar drogen voor ze hun zacht poederige aroma ontwikkelen. Het lange productieproces maakt het een van de duurste ingrediënten in parfumerie. Schoolvoorbeeld van zo’n propere irisgeur is Prada Infusion d’Hiris.

Propere geuren met poederig iris: Prada Infusion d’Hiris

Info

Maison Francis Kurkdjian kun je kopen bij Senteurs d’Ailleurs (Brussel) en bij Fin du Jour (Gent, Antwerpen, Kortrijk). Chanel Les Exclusifs vind je in de Chanel webshop, de beautyboetiek of bij Place Vendôme in Wevelgem kopen. Calvin Klein en Prada zijn te koop in de parfumerie.

Lees ook

Citrusparfums voor een boost

Wat frisse geuren over je vertellen

Genderneutrale geuren

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht