Last van parfum? Een pleidooi voor bewust parfumeren

Het boeiendste stuk dat ik deze week gelezen heb stond in Le Vif Weekend, over hoe geuren worden ingezet als marketing tool en het effect op onze gezondheid. Dezelfde week hing Flair.be aan de lijn om te vragen hoe het kwam dat sommige mensen gemakkelijk hoofdpijn van parfum krijgen. Gelukkig heb ik daar niet snel last van. Maar dat moet inderdaad een hel zijn. Want er zijn zoveel zaken geparfumeerd tegenwoordig, zeker in vergelijking met vroeger. Wc-papier, gommetjes, cosmetica tot plaatsen als winkels en hotels. Geuren zijn alomtegenwoordig en dat is niet voor iedereen een zegen. Daarom is het belangrijk om met mate en bewust te parfumeren.

Iedereen ruikt anders

Overgevoeligheid aan geuren is iets zeer persoonlijk. Net zoals de ene al sneller last zal hebben van geluid of licht, zijn ook geuren prikkels die letterlijk op de zenuwen kunnen werken of hoofdpijn uitlokken. Iedereen ruikt immers anders. We hebben allemaal ongeveer een 350tal receptoren waarmee we geuren kunnen waarnemen. Maar dat aantal kan van mens tot mens verschillen, soms zelfs tot 25 procent! Ik ben (net als veel mensen) anosnoom voor verschillende muskussoorten, ontdekte ik tijdens een bezoek aan de Zwitserse geurenproducent Firmenich. Ook Maltol (de zoete barbapapageur die in heel veel gourmand parfums wordt gebruikt) ruik ik niet in pure vorm (wel zijn effect in een parfum). Wat je niet kunt ruiken kan bijgevolg ook geen reactie uitlokken, denk ik dan?

Parfumetiquette

Sommige mensen hebben een zeer scherpe reukzin, terwijl anderen met moeite opmerken dat ze de vuilzakken vergaten buiten te zetten. Ook je hormonen spelen daarbij een belangrijke rol. Toen ik zwanger was rook ik alles in stereo. Ik droeg toen nauwelijks parfum. Ik kan me dus best voorstellen dat niet iedereen gediend is van ‘luide’ parfums of onnodig geparfumeerde ruimtes. Zelf erger ik me altijd blauw aan de goedkope rozengeur die in bepaalde parkings wordt gebruikt. En ook de opdringerige huisgeur van een specifieke winkelketen jaagt me altijd naar buiten. Nadat een overgeparfumeerde tafelgenoot mijn eetplezier vergalde schreef ik deze post over parfumetiquette. Er zijn wel degelijk enkele do’s and don’ts wanneer je parfum gebruikt.

Bewust parfumeren en omgaan met geuren

Maar wie fysiek last heeft van geuren heeft een probleem van een andere orde. Dat kadert vrijwel altijd in een breder kader van een chemische overgevoeligheid. In landen zonder grote parfumcultuur (Scandinavische landen, Verenigde Staten, …) klinkt de roep om parfumvrije zones steeds luider. En hoewel ik een groot parfumliefhebber ben, kan ik me voorstellen dat het problematisch moet zijn voor wie hoofdpijn, uitslag of zelfs ademhalingsproblemen krijgt van het kleinste vleugje.

Alles is tegenwoordig geparfumeerd, van reinigingsdoekjes tot parkings. Logisch dat die overload aan geuren op termijn ook problemen geven. Daarom ben ik een groot voorstander van bewust parfumeren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld geen geparfumeerde wasmiddelen. Wasverzachter vervang ik door een scheutje azijn (laat geen geur achter én is beter voor textielvezels). Geparfumeerd wc-papier en maandverband komt er niet in. En ook mijn cosmetica verkies ik geurvrij. Wanneer ik parfum gebruik doe ik dat bewust. Niets waar ik ongelukkiger van word dan ongesofisticeerde geuren. Minder maar beter!

Tips voor gevoelige neuzen

Krijg je snel hoofdpijn of andere ongemakken van geur maar ruik je toch graag lekker? Dan zijn er een paar tips die ik je kan geven.

  • Kies voor lichte geuren, zoals citrus- of frisse kruidengeuren. Dit type parfums bevat meer kopnoten, die snel vervliegen. Parfums met veel basisnoten (zoals bijvoorbeeld Oosterse of houtgeuren) blijven veel langer hangen en zijn veel aanweziger.
  • Kies voor ‘eenvoudige’ parfumformules met minder ingrediënten. Hoe meer stoffen in een parfum, hoe hoger het risico op reacties. Tegenwoordig worden parfums veel minimalistischer geformuleerd dan bijvoorbeeld vintage parfums. Eenvoudige parfumformules vind je bij Escentric Molecules, Jo Malone en de Hermès geuren die Jean-Claude Ellena ontwikkelde.
  • Experimenteer met andere parfumvormen, zoals een solide, olie of lichaamsproducten. Die bevatten immers geen alcohol, wat de diffusie vermindert.

Lees ook

Hypoallergene parfums, een contradictio in terminis?

Zit parfum vol gevaarlijke chemicaliën?

Een kwestie van etiquette: hoe draag je parfum?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht