Geurkaarsen in verschillende prijscategorieën getest

Van alle manieren om je huis te parfumeren zijn geurkaarsen veruit de populairste. Het aanbod is dan ook enorm groot: je hebt er al voor een paar euro, maar sommigen kosten een fortuin. Betaal je voor kwaliteit of kan het ook budgetvriendelijk? Ontdek hier waar je op moet letten. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de echt goedkope geurkaarsen mijn selectie niet haalden. En dat heeft meer met mijn scherpe neus te maken dan met snobisme, denk ik. Ik heb een fameuze zwak voor geurkaarsen, maar een hekel aan synthetische, onverfijnde geuren. Kijk even mee naar mijn collectie geurkaarsen.

Diptyque Noisetier

Diptyque is een nichemerk dat al sinds de jaren zestig bekend staat om zijn kwalitatieve geurkaarsen. De lege glazen potten met de grafische etiketten worden door die-hard beautyfans gerecycleerd om make-upspullen in op te bergen. Noisetier ruikt meer bloemig dan naar een echte notenboom, al is er ook wel een streepje Nutella aanwezig. Een bizarre combinatie die wel werkt. De kaars geeft een goede verspreiding en volume qua geur.

Info: 190 g: 44 euro, o.a. bij Senteurs d’Ailleurs

& Other Stories Växthuset

Ik test de kaars Växthuset, die naar verluid in het ontwerpatelier in Stockholm zou branden. Ik hoop dat dat atelier niet te groot is, want deze kaars heeft een eerder bescheiden verspreiding. Wanneer ik in de kamer kom ruik ik hem een beetje: iets groen, fruitig of bloemig? De geur is aangenaam, maar te subtiel om hem duidelijk te kunnen beschrijven. De verbranding gebeurt niet mooi egaal, er blijft een stuk ongesmolten was aan de rand hangen. Mooie verpakking in een witte stenen pot die je perfect erna kan herbruiken.

Info: 190 g, +-45 branduren: 25 euro. www.stories.com

Juliette Has A Gun Oilfiction

Oilfiction werd aanvankelijk als een limited edition uitgebracht, maar kende zo’n succes dat het parfum in het vaste aanbod werd opgenomen. Jammer genoeg met een fameus prijskaartje (eau de parfum 75 ml: 220 euro). Van de verdeler had ik een minikaarsje gekregen, waar ik zeer zuinig op was. Toen dat op was heb ik mezelf verwend met de XL kaars. Een zotte investering, maar ik ben dol op de warme, chique geur die in no time een kamer parfumeert. Oilfiction heeft een Oosterse sensualiteit van amber, hout en wat witte bloemen, die altijd gesofisticeerd en zacht blijft. De jumbokaars bevat 3 houten staafjes in plaats van wieken, wat redelijk knettert. De was is volledig plantaardig en smelt gelijkmatig. De pot is van stevig zwart glas met een gegraveerd verguld plakkaat op.

Info: XL luxekaars in een beperkte oplage van 999 exemplaren, 500 gram, 150 branduren: 140 euro. Verkooppunten via LXS Luxury Cosmetics. www.juliettehasagun.com

L’Occitane Mas Des Lavandes

Voor de geuren van de Provence moet je bij L’Occitane zijn: lavendel, rozen, verbena en sfeercomposities zoals Rameaux d’Hiver, Confiserie Provençale, Souffle de Fleurs, etc. Ik testte de lavendelkaars en vond die tot mijn verbazing meer ruiken als een fougère (mannengeur met onder andere lavendel) dan als een zuivere lavendelgeur. De diffusie is eerder licht en de was smelt een tikje grillig. Ik kan de samenstelling nergens terugvinden, maar vermoed dat het een paraffinewas is. De glazen pot heeft een dekseltje dat de kaars beschermt tegen stof.

Info: geurkaars 100 gram, +- 25 branduren: 21 euro. www.loccitane.com

Costes

Jaren geleden sliep ik in het gelijknamige Parijse hotel, waar de beau monde zich graag laat zien in het restaurant en de knusse, barok ingerichte salonnetjes. De kamer was claustrofobisch klein maar rook bedwelmend goed. Als een hond snuffelde ik aan de gordijnen, de lakens en het behang, om te achterhalen waar die geur vandaan kwam. Tot ik zag dat de kamermeid een kaars brandde terwijl ze de kamer opmaakte. Het was de huisgeur van het hotel, ontwikkeld door Olivia Giacobetti, een van mijn favoriete parfumeurs. Ik ben blijkbaar niet de enige gast die verkocht was aan de kruidige warme houtgeur, want hij wordt verkocht in nicheparfumerieën, zoals Senteurs d’Ailleurs. De glazen pot is donker, wat meteen ook die intieme sfeer van het hotel oproept. De kaars verbrandt gelijkmatig en heeft een intense geur die goed verspreidt.

Info: Costes Bougie Parfumée Brune 195 gram: 45 euro. Onder andere bij Senteurs d’Ailleurs

Jo Malone Lime, Basil & Mandarin

Lime, Basil & Mandarin is een van de bestsellers van Jo Malone en ook een van mijn favorieten. De groene frisheid van basilicum vermijdt een Mister Proper gevoel bij de verkwikkende geur van limoenen. Dankzij een hoge concentratie geuroliën ruikt zelfs een frissere geur als Lime, Basil & Mandarin intens genoeg om er langdurig van te kunnen genieten. Jo Malone’s geurkaarsen zijn prijzig en van een eenvoudige chic waar ik een boon voor heb. De glazen pot is redelijk zwaar en heeft een afdekplaatje die de kaars beschermt tegen stof. De diffusie is goed, de kaars smelt gelijkmatig. Ik vind nergens info terug over de samenstelling van de was. Maar als ik deze kaars  vergelijk met de kaarsen van plantaardige was, merk ik een verschil: de volledig natuurlijke wassen zijn vetter dan diegene die paraffine bevatten.

Info: 200 gram, +-45 branduren: 53 euro. Exclusief bij Senteurs d’Ailleurs. www.jomalone.com

Yankee Candle A Child’s Wish

Eerlijk? Ik begrijp de hype rond de Yankee Candles niet. Het gamma is redelijk uitgebreid, met vooral gourmand geuren. Ik heb er een paar geprobeerd en vind ze eerder synthetisch ruiken. Er staat op dat het pure, natuurlijke extracten bevat, maar dat zegt weinig. De was is gezuiverde parrafine. De bokaalvorm vind ik niet zo praktisch, maar wél handig is dat de kaarsen ook in kleine maten bestaan, zodat je ze eerst kan testen zonder veel geld kwijt te zijn. Dat is fijn, want de geurkwaliteit schommelt. Ik ben namelijk geen fan van snoeperige dessertgeuren, dus koos ik een frissere geur, zoals het bloemige A Child’s Wish. Dat bleek te subtiel, want de diffusie is niet enorm. In tegenstelling tot Fresh Cut Roses, die wel goed verspreid.

Info: Prijzen van 1,99 euro (8 branduren) tot 28,95 euro (623 gram, 150 branduren). www.yankeecandle.com. www.candlestore.be.

Quintessence Figue

Dit merk heeft een reeks geuren die de sfeer van een Parijs herenhuis oproepen. “Effortless chic” noemen ze dat. Je kan ze ook onderling combineren. Ik heb Figue, een subtiele geur die het crèmige van vijg mooi combineert met zachte houtaroma’s. Zeer elegant, al vind ik hem net een tikje te subtiel. De minerale was smelt gelijkmatig en zou 10% geuroliën bevatten. De eenvoudige zwart glazen pot is zo strak dat hij nagenoeg in elk interieur zal passen.

Info: 140 gram: 57 euro. Verkooppunten via www.viak.be. www.quintessence-paris.com

Susanne Kaufmann Incense natural wax candle

Wierook klinkt redelijk zwaar, maar deze kaars ruikt heel subtiel en werkt eerder zuiverend en kalmerend dan parfumerend. Hij is gemaakt van natuurlijke wassen, een combinatie van duurzame bijenwas en koolzaadolie,  die zeer gelijkmatig verbranden. In de heimat van Susanne Kaufman, Hotel Post in het Oostenrijkse Bezau,  gebruiken ze wierook om de lucht te zuiveren in het restaurant. Ik testte het met succes uit in de pop-up praktijk van de parfumdokter, waar soms best wat parfums werden verstoven. Geurtjes worden geneutraliseerd en ook op mijn humeur lijkt het een kalmerende werking te hebben. Eentje die ik zeker opnieuw zal kopen wanneer hij op is.

Verkoopinfo: 180 gram, +- 50 branduren: 62 euro, via www.csa-cosmetics.com. www.susannekaufmann.com

Lees ook:

5 tips om langer van je geurkaars te genieten

Yankee Candle geurkaarsen, een terechte hype?

Interieurgeuren als onzichtbare sfeermakers

 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht