getest: de vampire facial bij Carpe

Toen Kim Kardashian een foto van haar Vampire facial op Instagram postte, duurde het niet lang voor de hype de oceaan over ging. De Vampire facial of PRP-facelift (Platelet Rich Plasma Therapie) bestaat uit injecties met eigen bloed om de collageenproductie te stimuleren. De behandeling staat al ruim een jaar op het menu bij Carpe in Antwerpen, waar ik een testbehandeling kreeg voor Feeling. Het beloofde resultaat: een stevigere huid met een fijnere textuur. De behandeling is een aanrader voor iedereen die er constant moe uitziet, of een zware periode doormaakt. Oftewel: de gemiddelde veertigplusser met kinderen. Ik dus.

Het perfecte proefkonijn

Eerlijk? Ik ben niet het type dat elke laatste behandeling test. En hoewel ik in de spiegel zie dat het vroeger allemaal wat strakker en voller was, vind ik het ook een oefening om daarin te berusten. Het is ironisch: wanneer je fysiek op je hoogtepunt bent, ben je onzeker over je lichaam en naarmate je mentaal sterker wordt, gaat het fysiek achteruit.

Niet dat ik vind dat je je moet laten gaan. Of dat ik een mening heb over mensen die wel alle mogelijkheden benutten om de sporen van de tijd zoveel mogelijk te wissen. Zelf heb ik al een paar pigmentvlekken laten weg laseren en een peeling gehad om mijn huid wat op te frissen. Op een facial waar spuiten aan te pas komen, zit ik eerlijk gezegd niet te wachten. Maar mijn chef houdt van onderzoeksjournalistiek en met een “je bent het perfecte proefkonijn” stuurt ze me op pad.

Naaldwerk

Wanneer ik de wachtkamer binnen kom, zie ik net een kennis een behandelruimte binnen gaan. Met een mix van nieuwsgierigheid (“voor wat komt zij hier?”) en gêne (“heeft ze me gezien?”) meld ik me aan bij de receptie. En nog voor ik goed en wel in een mooie maar niet zo praktische designstoel zit, wordt mijn naam afgeroepen. In een lichte cabine met mat glas worden enkele buisjes bloed afgetapt, waaruit het bloedplasma wordt gefilterd. Dat wordt gemengd met hyaluronzuur, een lichaamseigen hydraterende stof.

Intussen bereidt een royale laag verdovende crème mijn huid voor op de injecties. Daarna wordt de mix ingespoten in mijn ‘probleemzones’: wallen, een strenge fronsrimpel en de plooien tussen neus en mond. Sommige spuitjes voel ik niet, andere prikken venijnig. De rest van de cocktail wordt in mijn huid gesluisd met een needling machine. Dat is een roller met fijne naaldjes die microscopisch kleine gaatjes in mijn huid prikt. Dat stimuleert de huid om extra collageen aan te maken. Een schurend gevoel, dat mijn huid warm en gezwollen maakt. Dit is niet een van de meest ontspannende facials, eerlijk gezegd.

Resultaat

In de spiegel zie ik een spoor van gezwollen rode puntjes rond mijn ogen, neus en mond, waar de spuitjes zijn gezet. Mijn huid ziet knalrood van de needling. Ik zie eruit alsof ik een dag ben gaan skiën zonder zonnecrème. En zo voelt het ook. Een kwartier onder de ledlamp moet mijn huid kalmeren en de roodheid verminderen, zodat ik min of meer toonbaar de straat op kan. Een dag later ziet alleen een aandachtig oog nog de laatste sporen van al dat geprik. Het definitieve resultaat krijg je na een maand, wanneer de huid zich volledig vernieuwd heeft. Na twee weken lijken de plooien tussen mijn neus en mondhoeken van binnenuit opgevuld. Op de fronsrimpel en de wallen heb ik helaas minder effect. En zes maanden later komen die plooien stilaan terug.

Eindconclusie? Dit is niet echt een aangename, maar ook geen bijzonder pijnlijke behandeling die een frisser, natuurlijk resultaat geeft. Zou ik het opnieuw doen? Misschien. Voor mijn budget is dit een redelijk dure behandeling voor een tijdelijk resultaat. Maar het feit dat je eigen huid aan het werk wordt gezet en dat het resultaat natuurlijk oogt, vind ik zeker een plus.

Info

De Vampire Facial kost € 400 per sessie en wordt 1 x per jaar aangeraden. Ik heb hem gratis getest voor Feeling magazine bij Carpe, Jos Smolederenstraat 46B, 2000 Antwerpen, www.carpe.be

Lees ook:

Botox, het proberen waard?

Hydrafacial, her geheim van Hollywoodsterren

Mooi verouderen, hoe doe je dat? 

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht