Mooi verouderen, hoe doe je dat?

Scan_20160417Een tijd geleden had ik een schoolreünie (25 jaar geleden afgestudeerd. Slik.) van mijn middelbare school. Dat schoonheid niet evenredig verdeeld is wist ik al langer, maar ook de tijd speelt het spel niet eerlijk. De populaire jongens van toen zijn meestal hun pluimen letterlijk kwijt: half kaal en een bierbuik. En ook tussen de vrouwen lijkt er soms jaren verschil te liggen in plaats van enkele maanden. Na je veertigste wordt het concept ‘goede genen’ duidelijk. Maar ook het lange termijn effect van goede gewoontes. Dit kan je doen om zo mooi mogelijk te verouderen:

Smeren

De huid speelt een belangrijke rol bij het inschatten van iemands leeftijd. En dan zijn rimpels vaak minder bepalend dan een vale, vlekkerige teint. Een eenvoudige, gedisciplineerde verzorgingsroutine is belangrijker is dan het aantal producten: ’s morgens en ’s avonds reinigen en hydrateren, regelmatig exfoliëren en dagelijks beschermen tegen de zon. Die laatste is namelijk de belangrijkste oorzaak van huidveroudering. De beste antirimpelcrème is dan ook een goed hydraterende crème met UV-filter. Een huid is immers zoals een paar leren schoenen: als je hem regelmatig insmeert, dan blijft hij soepel en glanzend. Anders komen er kreuken en plooien in en wordt hij dof. Een hydraterende crème houdt de huid niet alleen soepel, maar heeft ook een antirimpeleffect. De crème doet de huid microscopisch zwellen en deukt zo lijntjes tijdelijk van binnenuit uit. Naarmate we verouderen wordt de huid droger en moeten we dus meer en beter smeren. Zoek producten met hyaluronzuur, de huideigen stof die vocht vast houdt. Wrijf je crème niet gewoon snel uit, maar masseer hem in. Een gezichtsmassage stimuleert de bloedsomloop, waardoor de huid beter gevoed wordt, afvalstoffen worden afgevoerd en je een gezonde gloed krijgt. Ook een wekelijkse exfoliatie die dode huidcellen verwijdert houdt de teint fris. Allemaal kleine dingen die een groot verschil maken bij het verouderen.

Gezond eten

Catherine Deneuve wist het al: na je dertigste is het kiezen tussen je gezicht en je achterwerk. Een paar kilo’s meer of minder maken het verschil tussen een hard en gelijnd gezicht of zachter en mooier. En ook de Nederlandse arts en auteur Rudi Westendorp schijnt in zijn boek ‘Oud worden zonder het te zijn’ voorstander te zijn van een paar kilo’s meer als reserve tegen ziekte. Magere mensen die minder eten zouden niet zoveel langer leven, zoals aanvankelijk gedacht, maar wel in een betere conditie: meer energie, jonger qua uiterlijk en minder ouderdomskwaaltjes. Een gezond gewicht is dus belangrijk –al was het maar om knieproblemen te vermijden. Dat bereik je niet door strenge diëten te volgen, omdat je dat toch niet volhoudt. Beter is om gezonde gewoonten in te bouwen. De Amerikaanse dermatoloog Dr Perricone is een fervent voorstander van het anti-inflammatoir dieet: meer fruit en groenten, minder alcohol, zuivel, koffie en bewerkte voeding. Een mooie huid krijg je door je lever te ontzien met groene groenten (spinazie, broccoli, selder, …) en veel water. Ook groene thee en rode wijn zijn goed, omdat ze veel antioxidanten bevatten die beschermen tegen vrije radicalen. Om je spieren te behouden is het belangrijk om goede proteïnen te eten, zoals vette vis, linzen, noten en zaden. Door op vaste tijdstippen te eten vermijd je schommelingen in je bloedsuikerspiegel (wat aanzet tot snacken).

Je tanden verzorgen

De conditie van je tandvlees en tanden hebben een rechtstreekse invloed op je lichaam, je uiterlijk én je gezondheid. Ontstekingen in de mond kunnen leiden tot diabetes, hartziekten en een hoge bloedsuikerspiegel. Dagelijks poetsen en flossen en halfjaarlijks bij de tandarts op controle voorkomt veel tandproblemen. Niet alleen je gezondheid, maar ook je uiterlijk is gebaat bij een goede mondhygiëne. Ontbrekende tanden doen je wangen invallen en laten je er oud en moe uitzien. Stralend witte tanden symboliseren een goede gezondheid en doen je jeugdiger ogen. Vermijd zure gerechten, nicotine en drankjes als rode wijn, koffie of thee, omdat ze je tanden verkleuren. Je kan je tanden laten bleken of facetten overwegen indien je tanden scheef staan. Een investering die waarschijnlijk meer opbrengt dan een facelift. Het zal je gemakkelijker doen lachen, wat stoffen vrijmaakt die een geluksgevoel geven, pijn verminderen en je stemming verbeteren.

Bewegen

Bewegen verbrandt calorieën, wat je gewicht op peil houdt. Bovendien stimuleert het de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en voedingsstoffen opgenomen. Dat geeft een gezonde gloed aan je huid. Dr Perricone raadt aan om dagelijks te bewegen en pleit voor zachte sporten: yoga om stress te bestrijden, spieren en gewrichten soepel te houden en je concentratievermogen te verbeteren, wandelen of lopen als cardiovasculaire training en gewichten heffen om de botten te verstevigen. Een half uur per dag volstaat, meent hij. Urenlang sporten activeert immers het stresshormoon, wat het verouderen versnelt.

Slim opmaken

Het is niet omdat je meer te verbergen hebt, dat je meer make-up moet gebruiken. Wél slimmer. Kies een transparante foundation in een lichte textuur die wat aan je vale teint doet en gebruik concealer waar nodig (pigmentvlekken, adertjes en kringen onder de ogen). Geef de voorkeur aan crème- boven poedertexturen, want die ogen natuurlijker. Niets te mat of te glanzend of te donker. En een vleugje roze (crème)blush voor een jeugdige gloed. Wenkbrauwen worden vaak verwaarloosd, terwijl ze je gezicht een lift kunnen geven. Vollere wenkbrauwen ogen jonger. Teken ze daarom bij met een potlood en vul kale plekjes in. Niet te donker kiezen of te enthousiast bijkleuren, want dat zal ak snel verharden en verouderen. Dat geldt evengoed voor je haarkleur en make-up: geen extreme kleuren! Wissel zwart in voor zachtere nuances zoals bruin, pruim of donkergroen op de ogen. Vermijd harde lijnen en vervaag de kleur tot een waas. Werk altijd af met een mascara die volume geeft, aangezien je wimpers dunner worden en verminderen met de leeftijd. Ook de lippen worden dunner met verouderen. Een gloss in zachte, flatterende tinten doet ze optisch voller lijken. Als je toch graag een felle kleur gebruikt, gebruik dan eerst een potlood om de contouren bij te tekenen, zodat de kleur niet in de lijntjes rond je mond uitloopt.

Voldoende slapen

Het belang van voldoende slaap wordt steeds duidelijker. Behalve moe, humeurig en onproductief, maakt het je ook dik, verward, vergeetachtig en ongelukkig. Het geeft een vale teint, wallen en donkere kringen. De aanbevolen gemiddelde hoeveelheid is 8 uur per dag, hoewel dat zeer persoonsgebonden is. Sommigen voelen zich kiplekker met minder, anderen hebben meer nodig. Belangrijk is dat je tot rust komt voor je je bed ingaat. Dus geen heftige sportbeurt, spannend boek of schermactiviteiten zoals TV, internet of gaming. Wel yoga of meditatie om je geest te kalmeren.

Kweek lachrimpels

Aanvaard dat je geen twintig meer bent en wees dankbaar en trots op wat je bereikt hebt. Doe dingen die je graag doet en stop met piekeren en je zorgen maken. Dat geeft alleen maar lelijke fronsrimpels en verandert niets aan je verleden. Lachrimpeltjes zijn veel mooier. En die krijg je alleen met verouderen. 

Lees ook:

Slechte gewoonten die je huid verouderen

Botox, het proberen waard?

Grijze haren of zilveren glitters?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht