Zie je grijze haren of zilveren glitters?

Foto: Frank Bahnmuller

Afgelopen weekend zat ik weer op mijn paard. Door een artikel over de nieuwe vriendin van Keanu Reeves. De Amerikaanse acteur verscheen hand in hand met ‘een oudere dame’ op de rode loper van een filmgala in Los Angeles. Alexandra Grant bleek uiteindelijk 9 jaar jonger te zijn dan de 55-jarige acteur. Maar omdat ze grijze haren had ging met er vanuit dat het om een oude vrouw ging. Ze werd zelfs vergeleken met de 74-jarige Helen Mirren (topvrouw, overigens).

Dat steekt. Want het ligt gevoelig. Zelf heb ik een dik half jaar geleden besloten om de verf aan de kant te laten staan. Ik ben allergisch aan (traditionele) haarverf. Hoewel er natuurlijke alternatieven zijn ben ik het beu om er tijd, geld en moeite in te steken. En waarom eigenlijk? In onze maatschappij moet je als vrouw krampachtig pretenderen dat je geen dag ouder wordt dan 30. Maar wat is er eigenlijk zo erg aan ouder worden?

Op zich heb ik er niet zo’n moeite mee. Als je het een beetje goed aanpakt krijg je er immers veel voor in de plaats. Zelfkennis, ervaring, inzicht, mildheid, wijsheid, … En ja, op je 46ste heb je grijze haren, maar ik heb het geluk dat ze mooi verdeeld zijn aan mijn slapen. En toch reageerden mijn omgeving weifelend, met halfslachtige complimenten als “Als iemand het lef heeft om dat te doen ben jij het wel”. Een enkele macho vroeg zich luidop af waarom ik er in godsnaam als een geitenwollen sok wilde uitzien. Maar de meeste mensen zwijgen en kijken. Omdat ze niet onbeleefd willen zijn? Of het niet zien? Of het niet belangrijk vinden? Ik maak mezelf wijs dat het ook het laatste kan zijn. Waarom bestaat het George Clooney gehalte eigenlijk niet voor vrouwen?

Grijs haar als een vorm van empowerment

“Mannen met grijze haren associëren we met autoriteit, maar voor vrouwen is dat niet vanzelfsprekend” weet Cathérine Ongenae, journalist en drijvende kracht achter de Silver Vixens beweging. “Silver Vixens is ontstaan als een vorm van empowerment. Net zoals jonge vrouwen hun weg zoeken in de body positivity cultuur, moeten veertigplussers leren omgaan met ouder worden.” 

Voor Lorraine Massey, haarstylist en auteur van “Silver Hair” -een handboek om zilver te worden in stijl- gaat grijs worden niet over jezelf laten gaan, maar wel over loslaten. Dat merk je ook in de verhalen en foto’s die vrouwen massaal delen op Instagram accounts als @grombre en @silver_vixens. Altijd komt het op hetzelfde neer: jezelf leren aanvaarden, het loslaten van je uiterlijk als twintiger. En dat hoeft niet op een geitenwollensokkenmanier, bewijzen stijlvolle silver vixens als Sophie Fontanel, Caroline Labouchère, Grece Ghanem of Greet Rouffaer

Grijze haren zijn het meest zichtbare element van verouderen. De beslissing om ze te tonen is dan ook het moeilijkste onderdeel van die transformatie, volgens Massey. Ze spreekt consequent over zilver, “omdat je er anders, positiever naar moet leren kijken”, meent ze. “De angst voor wat anderen denken zit voor 90 % in je hoofd. Het hangt ervan af hoe sterk je in je schoenen staat om je niet door anderen te laten dicteren hoe jij er uit moet zien. In essentie gaat zilver worden zelfs niet om stijl, geld en tijd besparen, het bevredigt een dieper verlangen naar authenticiteit en de vrijheid om jezelf te zijn.”

Ups & downs

Ik geef toe, mijn voornemen om mijn grijze haren te tonen verloopt met ups en downs. De eerste keer dat ik naar een redactie moest, heb ik toch snel even bij gespoten met een tijdelijke kleuring. Ja, ook wanneer een fotograaf een portret kwam maken voor een interview. Maar zelfs zonder grijze haren heb ik soms het gevoel dat mijn leeftijd als een handicap wordt bekeken. Dat je met een ‘grappige opmerking’ in een hokje wordt geduwd waar je niet wil in zitten. Als je reageert, heb je geen humor, als je het laat passeren geef je aan dat het ok is om dat te doen. En dat je moet bewijzen dat je nog altijd een toegevoegde waarde hebt. Op zo’n momenten vraag ik me af of ik het mezelf niet onnodig moeilijk maak door zo met mijn ouder worden te koop te lopen. In andere culturen krijg je net meer respect, waarom is dat in onze Westerse cultuur het tegenovergestelde?

Inspirerende voorbeelden

Actrice Greet Rouffaer heeft het alleszins geen windeieren gelegd. Sinds ze op haar zestigste besloot om haar grijze haren te tonen stromen de aanbiedingen weer binnen. “Ik vond nog amper grote rollen toen we in 2008 stopten met Wittekerke (nvdr: de populaire tv-serie waar Rouffaer de rol van dokter Nellie De Donder vertolkte). Ik merk dat vooral in de reclame erg conservatief wordt gedacht in hokjes. En TV volgt vaak ‘omdat adverteerders dat zo willen’.” Adverteerders én media zijn dan ook het meest conservatieve bastion. Na andere huidskleuren, transgenders, plus size maten lijkt ‘de oudere vrouw’ dan ook de volgende doelgroep die ze zullen moeten omarmen.

Lees ook

Ouder worden is een voorrecht, geen handicap

Grijs is wijs: van grijze muis naar silver fox

Achterhaalde taal: zijn woorden als ‘normaal’, ‘anti-aging’ en ‘Oosters’ kwetsend?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht