Grijs is wijs: van grijze muis tot silver fox

Ongeveer 3 jaar geleden besloot ik grijs te gaan. Het was genoeg geweest. Ik had het gehad met er proberen uitzien als een eeuwige dertigplusser. Dat ben ik namelijk niet. Ik ben een pak ouder. En dat betekent ook: een pak meer ervaring, wijsheid (bon, dat is relatief), (mensen- en andere) kennis. Het voordeel van ouder worden: je weet wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en -nog belangrijker- wat niet. En ja, foto’s tonen dat je ooit strakker in het vel hebt gezeten en er al meer uitgeslapen hebt uitgezien.

En dan is er nog dat grijs haar… Over dat proces heb ik vroeger al over geschreven. Mensen schatten me nu meer mijn leeftijd als vroeger, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik mijn haar niet meer verf. Al moet je wel je beautyroutine wat bijsturen. Dit zijn mijn persoonlijke tips.

Overwin je angst voor veroudering

De angst om ouder te lijken houdt wellicht veel mensen tegen. Grijs is oud. En oud is het begin van het einde. Letterlijk. Er ligt dus behoorlijk wat druk op onze schouders. We vrezen commentaar van familie, vrienden en zelfs onbekenden. Maar grijs worden is evenzeer een mentaal als een fysiek proces. Je grijze haren tonen is aanvaarden dat je ouder wordt. En achteraf beschouwd bleek mijn angst voor commentaar ongegrond. Op een enkele lompe opmerking na (iets met geitenwollensokken), blijk ik een zeer beschaafde omgeving te hebben 🙂 Ik krijg zelfs af en toe complimenten! Van bekenden én wildvreemden.

Laat je inspireren

Wanneer je niet meteen inspirerende voorbeelden in je directe omgeving vindt, zoek ze dan online. Honderdduizenden vrouwen delen hun transformatie op sociale media. In gespecialiseerde faceboekgroepen, blogs & vlogs en Instagram platforms steunen ze elkaar met likes, complimentjes en aanmoedigingen. Heel wat vrouwen hebben een inspirerend Instagram account waar ze tonen hoe mooi hun natuurlijke haren wel niet zijn. Er zijn ook podcasts en magazines (Goldie Mag, Renaissance magazine, …) gewijd aan de glorie van de rijpere leeftijd.

Verzorg je haar goed

Haar zonder pigment is gevoeliger voor UV-schade, voelt stugger aan en heeft dunnere punten. Gebruik daarom een aangepaste shampoo en verzorging om je haar zacht en soepel te houden. Maak er een gewoonte van om je wasbeurt af te sluiten met een conditioner. Deze sluit de haarschubben, wat je haar glad maakt, zodat het licht beter weerkaatst en het bijgevolg een mooie glans krijgt. Andere manieren voor extra glans zijn een paar druppels serum op je haarpunten of een glansspray. Heb je blondgrijs of wit haar, gebruik dan af en toe een zilvershampoo om een gelige schijn (door de zon en kraanwater) te vermijden.

Pas je make-up aan

Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik een herfsttype was, die goed met diepe, warme kleuren stond. Maar sinds mijn grijs doorschemert grijp ik steeds meer naar koele tinten . Geen knalkleuren, maar zachte tinten, zoals taupe en oudroze. Ook gebruik ik veel meer lipstick dan vroeger, in frisse, heldere tinten: tot mijn eigen verwondering sluipt er steeds meer oudroze (geen paarlemoer- of barbieroze!) in mijn make-up tas, er zit zelfs een vrolijk fuchsia tegenwoordig in! En ook mijn rode lipsticks moesten er deels aan geloven: alle warme nuances zijn ingeruild voor tinten met een blauwige ondertoon. Bleke nude tinten zijn nooit een goed idee geweest voor mij.

Een absolute basic, nog meer dan vroeger is mascara. Zwart, want bruin bevat vaak warm, rood pigment, wat niet flatterend is voor grijs haar. Ook een wenkbrauwpotlood is essentieel. Je wenkbrauwen worden immers lichter en fijner doorheen de jaren. Volle, goed bijgetekende wenkbrauwen doen je jonger lijken, omdat ze je ogen liften. Ook hier weer is de juiste kleur cruciaal: niets warm of te donker (want dat oogt hard). Toegegeven, dat klinkt eenvoudiger dan het is, dus ga ik sinds een paar jaar regelmatig naar een browbar.

Nog iets dat ik sinds een paar jaar geadopteerd heb: een rozige of perzik blush (liefst in een crème textuur, want die smelt mooi op de huid) op de appeltjes van mijn wangen. Het doet me er eens zo fris uitzien.

Pimp je kleerkast

Minder kleur in je haar kun je compenseren met wat meer kleur in je kleding. Neutrale tinten doen je er immers nog kleurlozer uitzien. Herinner je je Madge nog, de grijze muis assistente van Dame Edna? Not a good look! Ook heldere tinten flatteren, zoals een witte blouse. Ben je een eeuwige zwartdrager? Voeg dan fel gekleurde accessoires toe en een mooie rode lipstick.

Lees ook

Grijze haren of zilveren glitters?

Mooi verouderen, hoe doe je dat?

Ouder worden is een voorrecht, geen handicap

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht