Age killers: 10 vergeten zones van top tot teen

Depositphotos_72038765_s-2015

Onlangs botste ik op een confronterende foto waarop ik er veel ouder uitzag dan ik mezelf zie. In mijn hoofd, tenminste. Praktisch als ik ben, ga ik dan meteen ook op zoek naar mogelijke oplossingen. Veroudering is immers een gevecht op verschillende fronten. Rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken, …. Haast voor elk ‘probleem’ ben ik een levende testcase. En hoe ouder ik word, hoe minder ik een oordeel heb over de wapens die je daarvoor kiest (of niet). Al besef ik wel dat er geen ‘quick fix’ is die je er tien jaar jonger doet uitzien. We staren ons blind op rimpels, waardoor we andere zones vergeten die evenzeer onze leeftijd verraden. Een facelift met een kalkoennek of een decolleté vol lijnen en pigmentvlekken bijvoorbeeld doet je er niet jonger uitzien, alleen ‘opgelapt’. Wat zijn die vergeten zones die je echte leeftijd weggeven?

Verslapte hals & decolleté

In het algemeen boet de huid met de jaren in aan strakheid. De verschillende huidlagen worden minder dik en stevig, waardoor verslapping ontstaat. Doordat de celvernieuwing vertraagt, wordt de huid valer en ruwer. En ook de zon laat sporen na in de vorm van pigmentvlekken en diepe rimpels. Hals en decolleté zien evenveel af, maar toch zijn het vaak vergeten zones, die niet dezelfde aandacht en verzorging krijgen. Nochtans is de huid er dunner en de spieren zwakker, waardoor je er sneller lijnen en verslapping krijgt. Gedisciplineerd smeren houdt de huid in optimale conditie.

Er bestaan speciale nek- en decolleté crèmes, maar een anti-verouderingscrème mét UV-filter doet het volgens mij even goed. Heb je wat meer nodig, dan kan je bij de dermatoloog terecht voor verschillende behandelingen. Gefocuste ultrasone golven (Ulthera) of radiofrequentie met micronaalden (Infini) waarbij de onderste huidlagen verhit worden om de elastine- en collageenproductie te stimuleren, voor meer ‘vulling’ en veerkracht. Botox om verticale halslijnen en een verrimpeld decolleté als gevolg van spierspanning te verminderen. Fillers om volumeverlies te compenseren. Het meest drastische is een halslift, waarbij vet verwijderd wordt met liposuctie, de verslapte spieren als een korset worden opgespannen en het teveel aan huid wordt weg gesneden.

Knokige handen met vlekjes

Wanneer je ouder wordt vermindert het vetweefsel waardoor je handen knokiger lijken en onderliggende aders meer opvallen. De zon laat haar sporen na in de vorm van pigmentvlekjes. Smeer je handen regelmatig in met een voedende crème die liefst ook tegen de zon beschermt en vlekjes vervaagt (bij Clinique, La Prairie, …). Fillers (hyaluronzuur of eigen vet) kunnen het volume aanvullen zodat aders minder zichtbaar worden en de handen minder ‘knokig’ lijken. Lasers kunnen pigmentvlekken verwijderen.

Brozer haar

Haar dat veroudert wordt droger, brozer en ruwer. Regelmatig kleuren, brushen en stylen verergert het nog. Er bestaan verzorgingsproducten specifiek voor verouderd haar. Maar elke wasbeurt systematisch afsluiten met een conditioner maakt ook al een groot verschil om zachter en soepeler haar te krijgen. Houd je haarkleur zo natuurlijk mogelijk en vooral niet te donker. Een korte, moderne snit die rekening houdt met je gelaatsvorm en haartype kan vanaf een bepaalde leeftijd frisser ogen dan gekleurd haar.

Dunnere wenkbrauwen & wimpers

Haren worden dunner, lichter en verminderen op plaatsen waar je ze wilt en duiken op waar je het liever niet hebt. Kies een verdikkende mascara (Urban Decay) en gebruik desnoods eerst een primer (Estée Lauder). Kleur je wenkbrauwen in met korte streepjes (in dezelfde kleur!) waarbij je het hoogste punt van de wenkbrauw wat scherper maakt voor een liftend effect.

Verkleurde tanden

Na jaren kauwen, drinken, bijten, knarsen en -foei!- roken, is de vorm van je tanden vaak wat onregelmatiger en de kleur valer en donkerder geworden. Weet dat lichte en heldere lipsticktinten tanden witter doen lijken. Home bleaching sets kunnen tanden witter maken. De tandarts kan facings aanbrengen om extreme verkleuring of slijtage door voeding of knarsen te corrigeren. Dat zijn op maat gemaakte schelpjes in composiet of porselein die op de tanden worden gekleefd. Die kunnen ook gebruikt worden om de donkere ruimtes op te vullen tussen de tanden, die ontstaan door teruggetrokken tandvlees.

Uitgerokken oorlellen

Wanneer je jarenlang fan bent geweest van het stevigere decoratiewerk wordt dat vroeg of laat afgestraft met doorhangende oorlellen. De minst invasieve oplossing: een kapsel dat de oren bedekt. Je kan de oorlel meer volume geven door fillers (eigen vet of hyaluronzuur). Bij ernstige verslapping kan een plastisch chirurg de oorlel verkleinen.

Hangborsten

Na borstvoeding, crashdiëten en huidverslapping doorstaan veel boezems de potloodtest niet meer. Met een goede beha die voldoende steun en een mooie vorm geeft kan je de schijn hoog houden. Een bustecrème of bodylotion houdt de huid in conditie, maar kan niet meer dan dat. Een permanentere oplossing: een borstlift waarbij implantaten voor volume zorgen, de tepel hoger wordt geplaatst en het doorhangende weefsel wordt opgetrokken.

Ruwe ellebogen

Naarmate je ouder wordt, krijg je teveel huid rond je ellebogen. Bovendien wordt ze donkerder, ruw en schilferig. Je houdt deze vergeten zones glad en zacht door regelmatig te exfoliëren en hydrateren. Microneedling kan het pigment en de dikte van de huid verbeteren.

Verzakte knieën

Ook de knieën blijven niet gespaard van huidverslapping. Het eenvoudigst is om de lengte van rokken en broeken aan te passen, tot net onder de knie of langer. Met verstevigende oefeningen (been strekken, squats, lunges) maak je de rondom liggende spieren strakker.

Ruwe hielen

Voeten staan bovenaan de lijst van de vergeten zones. Jarenlange verwaarlozing en te nauwe schoenen dragen geeft een grijzige eeltlaag op de hielen die vaak zo droog is dat je kloven krijgt. Dagelijks insmeren, regelmatig exfoliëren en naar de pedicure gaan en comfortabele schoenen dragen maken een verschil.

Lees ook:

Verso vecht tegen huidveroudering met vitamine A

Botox getest

Pollutie is een bron van huidveroudering

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht