Pollutie is een bron van huidveroudering, volgens Paula Begoun

Potjeslatijn als basis van onderzoeksjournalistiek

Een van de boeken -een toevallige vondst tijdens een trip naar New York- waar ik het meest aan heb gehad als beginnend beautyjournaliste was ‘Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me’ van Paula Begoun. Begoun was een Amerikaanse onderzoeksjournaliste die kritische reviews schreef over cosmetica. Het leverde haar de bijnaam de Cosmetics Cop op. Zo leerde ik dat je veel kon afleiden uit de ingrediëntenlijst, waardoor ik me ging verdiepen in potjeslatijn. Ik heb veel opgestoken uit haar argumenten waarom het ene verzorgingsproduct al dan niet beter was dan het andere.

Maar een goed geheim blijft nooit lang bewaard en uiteindelijk raakte Paula Begoun ook overzees bekend. Later lanceerde ze een eigen verzorgingsmerk, Paula’s Choice. Dat leverde haar wel wat kritiek op, want hoe kan commentaar op de concurrentie dan nog oprecht zijn? Toen ze een paar maanden geleden naar Amsterdam kwam voor een persevent twijfelde ik dan ook geen seconde. Paula Begoun (65) is het type vrouw waar je geen leeftijd op kan plakken, mede dankzij een stevige laag make-up. Ook is ze niet vies van hier en daar wat oplapwerk, gaf ze toe. En waarschijnlijk een paar voedingssupplementen die haar tomeloze energie verklaren. Want ze gaf een wervelende show, waar ze aan de lopende band meningen over hot topics spuide.

Beschermen tegen pollutie

Vooral pollutie kwam aan bod, want laat dat nu net het thema zijn van haar nieuwe Defense lijn. Niet alleen UV-stralen maar ook pollutie blijkt een belangrijke oorzaak van (versnelde) huidveroudering te zijn. Paula Begoun somt 5 ‘environmental agressors’ op: smog, blauw licht, uitlaatgassen, fijn stof en sigarettenrook. Fijn stof slaagt erin om zich in de poriën te nestelen, de rest zet zich vast op de huid en lost op in de sebumlaag. Dat proces veroorzaakt vrije radicalen, die onze cellen gaan aanvallen. Wat een heel scala van reacties in gang zet, die op termijn resulteren in een vale, vlekkerige teint en een ruwe, gevoelige huid met een beschadigde barrière. Dat leidt tot irritaties en droge plekken en op langere termijn tot rimpels en pigmentvlekken.

De oplossing ligt dan ook voor de hand. Je moet je huid goed reinigen, van antioxidanten voorzien om vrije radicalen te neutraliseren en eventueel herstellende stoffen om opgelopen schade zo goed mogelijk te compenseren. Op die pijlers ontwikkelde Paula Begoun de Defense lijn.

Paula’s Choice Defense lijn

Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat al die anti-pollutie huidverzorging oude wijn in nieuwe zakken is. Huidverzorging met antioxidanten, UV-bescherming en herstellende of kalmerende ingrediënten is immers niets nieuws. Ook van het belang van reinigen raken we steeds meer overtuigd. Maar handig is het wel als alles in 1 verzorgingslijn zit. Mijn huid was wat ontregeld na een hele vakantie verschillende stalen en merken dooreen te gebruiken, met een vlekkerige, snel geïrriteerde huid en enkele hardnekkige onzuiverheden als gevolg. Maar hij reageerde goed op de parfumvrije producten.

  1. De Hydrating Gel-To-Cream Cleanser is een milde gel cleanser die nauwelijks schuimt. Met wat water bij verandert hij in een melk die gemakkelijk afspoelt. Hij reinigt de huid van overtollig sebum en vuil zonder haar uit te drogen.
  2. De Antioxidant Pure Pore Purifier is een vloeibaar serum dat je op een gereinigde huid gebruikt, voor de dag- of nachtcrème. Hij belooft je poriën te zuiveren met 0,5% salicylzuur die voor een lichte exfoliatie zorgt. Intussen neutraliseren antioxidanten vrije radicalen, veroorzaakt door pollutie. Hij maakt een duidelijk verschil wanneer je, zoals ik, gemakkelijk last hebt van verstopte poriën. Het is een exfoliërende lotion en antioxidantenserum in 1 product als het ware.
  3. De Essential Glow Moisturizer SPF 30 is een dagcrème met een lichtgrijze textuur die bij het uitwrijven een mooie gloed geeft aan je huid. Minerale zonnefilters met een SPF 30 bieden voldoende UV-bescherming op een doordeweekse dag. De crème geeft comfort en trekt snel in zonder een film na te laten. Volgens Paula Begoun hydrateert hij, beschermt hij met een mix van 12 antioxidanten en versterkt hij de huidbarrière. Een favoriet van heel wat beauty editors (waaronder ik)!
  4. De Nightly Reconditioning Moisturizer bevat 8 antioxidanten die de huid hydrateren, herstellen, en de huidbarrière versterken. De luchtige gelcrème dringt snel in. 

Info

Het gamma zou geschikt zijn voor alle huidtypes, maar de luchtige texturen lijken me vooral ideaal voor gecombineerde of vette huiden, niet comfortabel genoeg voor een (heel) droge huid. De Defense lijn van Paula’s Choice heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. De Hydrating Gel-To-Cream Cleanser 200 ml: 25 euro, Antioxidant Pure Pore Purifier 30 ml: 37 euro, Essential Glow Moisturizer SPF 30 60 ml: 36 euro, Nightly Reconditioning Moisturizer 60 ml: 34 euro. Je kunt ook een testkit kopen met het hele gamma in travelsize (30 ml cleanser, 15 ml dag- en nachtcrème, 5 ml pore purifier: 40 euro). Wanneer je de hele kit aankoopt (normale maten) bespaar je ook 20% (105,70 euro ipv 132 euro). www.paulaschoice-eu.com

Disclaimer: Ik kreeg als beautyjournaliste een testpakket van het merk, maar dat beïnvloedt op geen enkele manier deze review.

Lees ook

Een detox voor een mooiere huid

Reinigers getest voor een propere, zachte huid

Hoe kies je de perfecte reiniger voor jouw huid?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht