Deze slechte gewoonten verouderen je huid

De ideale huid

Aan je genen kan je niets veranderen (kijk naar je moeder en je weet wat je te wachten staat) en ook de strijd tegen de klok kan je niet winnen. Maar toch zijn er zaken waar we zelf de hand in hebben. Zo liggen slechte gewoonten aan de basis van verschillende huidproblemen. Op Bustle.com kwamen we een interessant stuk tegen hoe je dagelijkse routine nefaste gevolgen kan hebben voor je huid. We sommen deze slechte gewoonten even voor je op:

1. Stress

Dé hoofdoorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Zorglijntjes op je voorhoofd (hoe krijg ik gezin & werk gecombineerd), die diepe fronsrimpel (die vervelende klant of collega) en de kraaienpoten rond je ogen: allemaal het resultaat van stress.

Oplossing: Mediteren, sporten, ontspannende massages en aromatherapie zijn mogelijkheden om de druk van de ketel te halen.

2. Onvoldoende slaap

We zouden minstens 7 tot 8 uur slaap nodig hebben om je huid te laten herstellen van de schade die het overdag opliep. Wanneer je niet genoeg slaapt, krijg je uiteindelijk een vale, droge huid die sneller veroudert. Om van de kringen onder je ogen nog maar te zwijgen.

Oplossing: een vaste bedtijd (“voor 22 uur”, zegt Goedele Leyssen in haar boek Boost) en een uur op voorhand alle schermen uitschakelen.

3. Slecht eten

Een motor kan maar draaien op de brandstof die hij krijgt. Als je lichaam niet genoeg vitaminen en mineralen kan opnemen zal je dat op termijn merken aan je huid. Alcohol en te weinig water drinken droogt de huid uit, waardoor je sneller lijntjes krijgt en donkere kringen onder de ogen. Van veel koffie, gefrituurd of zout eten krijg je een pafferige huid, omdat je vocht gaat vasthouden.

Oplossing: meer water drinken en veel gekleurde groenten eten voor een stralende, soepele huid. Tips en recepten kan je vinden in het boek Boost van Goedele Leyssen.

4. Pollutie

Ik daag je uit: trek een dag de stad in zonder dagcrème en make-up en ga ’s avonds met een watje reinigingswater over je huid. Je bent gegarandeerd gechoqueerd van de vuiligheid die eraf komt. Pollutie (uitlaatgassen, stof, …) zijn gifstoffen die het vernieuwingsproces in je huid vertragen en de huid irriteren, met een vlekkerige, onzuivere huid als resultaat.

Oplossing: dagelijks reinigen (liefst ’s morgens en ’s avonds, maar zeker ’s avonds) en wekelijks exfoliëren (of meerdere keren, afhankelijk van je huidtype). Een dagcrème met een UV-filter en anti-oxidanten beschermt je tegen vrije radicalen.

5. Agressieve verzorgingsproducten

“Doe niets aan je huid wat je niet bij een baby zou doen.” is de raad die ik ooit van een dermatoloog kreeg. Te agressieve producten beschadigen of irriteren je huid, die zal reageren met onzuiverheden, rode vlekken en overgevoeligheid.

Oplossing: kies voor milde producten en laat je goed adviseren wanneer je eens iets drastischer nodig hebt. Ook niet teveel experimenteren met verschillende producten of te snel wisselen. Je huid heeft minstens 28 dagen nodig om zich volledig te vernieuwen. Pas dan kan je het effect van een verzorgingsproduct beoordelen.

Lees ook

Pollutie is een bron van huidveroudering, volgens Paula Begoun

Een detox voor een mooiere huid

Hoe kies je de perfecte reiniger voor jouw huid?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht