Oil pulling, de hype getest

at the West Coast Premiere of 'Valentino - The Last Emperor'. LACMA, Los Angeles, CA. 04-01-09
Gwyneth Paltrow (c) Deposit Photos

Shailene Woodly (de actrice uit Divergent) deed op de populaire beautysite Into The Gloss een boekje open over haar ongewone verzorgingsroutines, zoals ‘oil pulling’: het spoelen van haar mond met olie. Rond diezelfde tijd bezong ook Gwyneth Paltrow het lof van oil pulling in een interview. Genoeg sterrenstof dus voor de kranten om een hype uit te roepen. Niets nieuws nochtans: oil pulling et is een eeuwenoude Ayurvedische detoxpraktijk. De olie absorbeert afvalstoffen en bacteriën, waardoor je mondhygiëne zou verbeteren: sterkere en wittere tanden, minder tandplak en tandvleesontstekingen en een frissere adem. Sommigen gaan nog verder en stellen dat het hoofdpijn en slapeloosheid zou verhelpen en -waarom niet- enge ziektes zoals kanker. Dat laatste lijkt me wel zeer sterk, maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt.

Hoe doe je het?

Je neemt een eetlepel olie in je mond en spoelt er gedurende 20 minuten je mond mee. Dat is minder evident dan het lijkt. Het mollige gevoel van olie in je mond is even wennen. Ik begon eerst met een koffielepel gedurende vijf minuten en bouwde het na een paar dagen op tot een kwartier. Het is de bedoeling dat je de olie heel je mond laat rondgaan, behalve in de keel. Niet slikken, want anders komen die afvalstoffen weer in je lichaam.  Best ’s ochtends, wanneer je mond vol bacteriën zit die een hele nacht hebben zitten broeien.

Het is even zoeken welke olie je het aangenaamst vindt. Voor mij is dat olijfolie, maar sesam-, kokos- of zonnebloemolie zouden even goede alternatieven zijn. Na een tijdje verandert de textuur: die wordt melkachtig en een tikje schuimig. Spuw het uit in keukenpapier dat je in de vuilbak gooit -niet in de lavabo, want dan krijg je een haard van bacteriën en verstop je de leidingen. Om de oliefilm van je tong te krijgen kan je best even spoelen met warm water en daarna je tanden poetsen.

Effecten op lange(re) termijn

Ik doe het al enkele weken, niet dagelijks. Twintig minuten in mijn ochtendritueel vinden waar ik niet hoef te spreken is een uitdaging met twee kinderen. Een vriendin doet het al een paar maanden consequent elke ochtend en vindt dat verkoudheden minder snel doorzetten. Mijn tanden zijn niet opvallend witter en ik heb geen idee of ik nu sterkere tanden en tandvlees of een frissere adem heb. Maar baat het niet dan schaadt het niet, zeker?

Lees ook

Gezondheid begint in de buik

Adaptogenen, een natuurmiddel tegen stress

Heeft het zin om supplementen te slikken?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht