Mondverzorging: van basic naar luxe

(Foto Greta Hoffman voor Pexels)

Mondverzorging werd lange tijd bekeken als een goedkoop basisproduct, maar daar brengen een paar zaken stilaan verandering in.

Onverzorgde tanden zijn een steeds groter taboe

Tijdens het laatste filmfestival van Cannes werd er meer gesproken over het onverzorgde gebit van Johnny Depp dan over zijn films. En begin dit jaar haalde een vrouw het nieuws omdat ze op de eerste dag van haar nieuwe job ontslagen werd omwille van haar afgebroken tanden. Het lijkt wel of we steeds onverdraagzamer worden voor wie geen perfect gebit heeft. Volgens Hilde Van den Bulck, professor Communicatiewetenschappen aan Drexel University in Philadelphia, ligt dat aan de celebrity cultuur, die met bijhorende schoonheidsidealen via sociale media de hele wereld rond gaat.

“Die cultuur verheerlijkt de idee van de maakbare mens. Je hebt geen enkel excuus om niet perfect te zijn. Tenzij je zoals Depp een supersterrenstatus hebt en dat niet past bij je rock & roll imago. Maar de doorsnee celebrity en gewone mens worden verplicht om de beste versie van zichzelf te zijn. Wie dat niet doet, wordt daar op afgerekend.”

Witte, rechte tanden zijn in de Verenigde Staten de norm geworden, meent Van den Bulck. “Amerikanen associëren gezonde tanden met perfectie en spenderen veel tijd en geld aan hun gebit. Wie geen geld heeft kan dat niet, wat je op termijn onvermijdelijk zal zien. Het is dus eigenlijk een soort statussymbool geworden.”

Verzorgd is de norm

“In België leeft dat minder”, weet Paule Peeters, tandarts bij de Antwerpse groepspraktijk Icarus. “In de Verenigde Staten zijn hagelwitte, perfecte tanden het ideaal, maar de meeste van mijn patiënten willen gewoon een verzorgd, maar natuurlijk ogend gebit.” Peeters merkt op dat dat de laatste tien jaar belangrijker is geworden voor mensen. “Mooie -niet hetzelfde als perfecte!- tanden zijn belangrijk om een goede eerste indruk te geven.

Zeker bij de jongere generaties zijn witte, rechte tanden een statussymbool geworden en wordt dat gezien als een vorm van jezelf verzorgen. Bij de Gentse Dental Clinic Lightfalls merkt manager Fred Braet dat er opvallend veel jonge mannen streven naar een perfecte glimlach. Volgens hem komt dat door sociale media, waar enorm gefocust wordt op gezondheid en vitaliteit. “Mannen zullen minder snel grijpen naar botox en fillers dan vrouwen, maar focussen meer op spierontwikkeling en mooie tanden.”

Innoverende producten

Een grotere aandacht voor een mooi gebit vertaalt zich automatisch in een groeiend aanbod en innovatie in mondverzorging. Zo zijn er de laatste tijd verschillende nichemerken opgedoken met verrassende producten. Het Franse Gallinée heeft een prebiotica voedingssupplement om het microbioom van je mond op peil te houden. Ook gespecialiseerde tandpasta’s (zelfs eentje voor zwangere vrouwen gespot bij Cultbeauty!) met verzorgende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur, worden steeds populairder. Dit soort luxe mondverzorging vind je nog niet meteen in de supermarkt (waar de meeste mensen nog altijd hun tandpasta halen), maar wel in de betere beautyboetieks, zoals het Antwerpse Peaufiné.

“Onze klanten verwachten hetzelfde van mondverzorging als van huidverzorging en make-up” weet Kora-Lee Lust van de Antwerpse nicheparfumerie Peaufiné. “Ze zoeken doeltreffende, liefst zo natuurlijk mogelijke producten die een aangename, luxueuze ervaring geven en mooi ogen in de badkamer.” De boetiek heeft dan ook verschillende merken in huis die dergelijke luxe mondverzorging aanbieden, zoals Selahatin, The Smilist en Buly.

Selahatin

De inspiratie voor het merk komt eigenlijk uit een triestig verhaal. De Zweedse Kristoffer Vural was nog geen 30 toen hij een beroerte kreeg en een jaar verlamd lag in het ziekenhuis. Die periode maakte hem gevoeliger voor de kleine, dagdagelijkse momenten in het leven, en het plezier dat je kunt beleven aan geur en smaak. Door van dagelijkse routineklusjes een aangenaam moment te maken, kun je je gevoel van welzijn positief beïnvloeden. Dus ontwikkelde hij mondverzorging die een emotionele beleving geeft, van witmakende tandpasta tot mondwaters en zelfs mondparfums. Het Zweedse merk werd geroemd door hippe magazines als Wallpaper en Monocle en ook ik ben fan. De producten hebben een heerlijke smaak en de mondparfums vind ik een geniaal idee!

The Smilist

Hoewel tandpasta’s het best verkopen, bestaat er ook interesse voor meer specifieke producten, merkt Lust. “Het Whitening Serum van The Smilist bijvoorbeeld, is een enzymatische bleekbehandeling die het glazuur op natuurlijke wijze witter maakt. Het Franse merk ontwikkelde 100% natuurlijke formules die het microbioom van de mond in evenwicht brengen met behulp van prebiotica. De ’slechte bacteriën’ in de mond zijn namelijk verantwoordelijk voor tandbederf, tandvleesproblemen en een slecht ruikende adem.”

Officine Universelle Buly

Buly is een oud Frans merk dat weer tot leven werd gewekt door het artistieke ondernemerskoppel Victoire de Taillac en Ramdane Touhami. Ze halen inspiratie uit oude schoonheidsrecepten uit de hele wereld en fantastisch mooie verpakkingen. Met gesofisticeerde tandenborstels, natuurlijke (fluorvrije) tandpasta en kauwgom, geparfumeerde flosdraad en mondwaters leveren ze de nieuwe statussymbolen voor de badkamer van de connaisseur.

Info

The Smilist witmakende tandpasta met hyaluronzuur (17,90 euro), whitening serum (39 euro) en bijhorende polijstende tandenborstel, te koop bij Peaufiné. Ik kocht de tandenborstel en de tandpasta, het serum kreeg ik cadeau.

Selahatin witmakende tandpasta (22 euro), geparfumeerd mondwater (26 euro), mondparfum extraît orale (32 euro). Te koop bij Smell Stories in Brussel. Ik kreeg een testpakket van Smell Stories

Officine Universelle Buly tandpasta (20,17 euro) flosdraad (13,61 euro), mondwater (30,25 euro) bij Peaufiné. Ik kocht het mondwater in hun boetiek in Parijs.

Lees ook

Oil pulling

Gezondheid begint in de buik

Adaptogenen, een natuurmiddel tegen stress

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht