Geurportretten van een familie: Pozzo di Borgo

Geurportretten

Bij adellijke families is het een traditie om zich te laten vereeuwigen in een schilderij. Valentine Pozzo di Borgo geeft er haar eigen twist aan. Zij laat geurportretten maken van haar familie. Meet de Pozzo di Borgo‘s! Het bekendste lid van de Corsicaanse Pozzo di Borgo familie is ongetwijfeld Philippe. Deze verlamde miljonair raakte bevriend met zijn verpleger uit een Parijse achterbuurt. Hij schreef er een boek over, Le second souffle. Dat werd verfilmd als Intouchables, een prachtige, ontroerende film.

Zijn nichtje Valentine vond een andere manier om de familieverhalen te laten voortleven. “Mijn familie bestaat uit kleurrijke figuren met een uitgesproken karakter. Ze maakten indruk op Philippe Bousson, een bevriend parfumeur. Ze inspireerden hem om een parfum te maken.” Dat bracht haar op het idee om geurportretten van haar familie te laten maken. Niet zo ver gezocht, als je weet dat Valentine opgroeide in de parfumwereld. Ze is de kleindochter van een parfumeur en achterkleindochter van Xavier Givaudan, de stichter van een van ’s werelds grootste parfumproducenten. Zelf heeft Valentine een bureau in geurmarketing en de geurkaarsenlijn Quintessence.

Het concept

Niet oom Philippe, maar overgrootoom Carl Andrea stond model voor de eerste mannengeur. “Er bestaan een hoop verhalen over hem. Hij was een diplomaat aan het hof van de Russische tsar Alexander I. Hij heeft het familiekasteel in Corsica laten bouwen, waar mijn oma, haar kinderen en alle nichten en neven woonden.” 8 mars 1764 is dus een hommage aan Carl Andrea Pozzo di Borgo: een warm, krachtig, klassiek parfum met pikante citrus- en warme ledernoten. Valentine koos voor de geboortedatum in plaats van de naam van het personage. “Omdat namen al snel associaties oproepen, data hebben dat minder. Iedereen moet zich kunnen identificeren met een bepaalde geur. Het gaat eerder over karakters dan over een specifieke persoon. Elke familie heeft wel iemand melancholisch, creatief of vrolijk.”

Verjaardagen

23 janvier 1984 werd haar eigen parfum. “Ik was meteen verliefd op het iris-vijg akkoord dat de parfumeur voorstelde” bekent ze. De poederachtige irisnoten illustreren haar discrete elegantie, het groene vijgenaroma haar frisse verschijning, pittige kruiden zetten haar karakter in de verf.

Oom Alexandre en nicht Chinzalée kwamen als volgende aan de beurt. “24 octobre 1985 is een frisse, vrolijke cocktail van pompelmoes, muntblaadjes en rum. Het onderstreept de onafhankelijke, goedlachse persoonlijkheid van mijn nicht. Haar exotische looks heeft ze van haar Franse moeder en een Boeddhistische monnik. 19 mai 1957 (een overdosis koriander, lavendel en heliotroop) illustreert het sterke karakter van mijn oom. Hij is een elegante man met een grote persoonlijkheid die van extreme sporten houdt.”

Vriendendienst

De volgende die op de planning staat is haar vader. Zijn parfum wordt gemaakt door een goede vriend, parfumeur Pierre Bourdon (o.a. Cool Water). Bourdon vroeg zijn hulp bij het schrijven van diens boek. In ruil maakt Bourdon nu het parfum van zijn vriend. Ook het design van de flacons is een vriendendienst. Ontwerper Pierre Dinand werkte jarenlang met Valentine’s grootvader en was gecharmeerd van het concept. De flacons weerspiegelen de zuilen van het familiehuis in Corsica en het nobele, klassieke karakter van de parfums.

 Info

Pozzo di Borgo 100 ml: 129 euro. Verkooppunten via Luxury Cosmetics

Lees ook

Olfactive Studio Ombre Indigo, de geur van de schaduw

Zijn nicheparfums beter?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht