Geurtherapie: groene parfums voor rust en focus

Groene geuren hebben iets introvert. Ze helpen je tot rust komen en te focussen. Ze zijn het geurig equivalent van een boswandeling, een picknick in het park of tuinieren. Groene parfums draag je niet voor anderen, maar voor jezelf. Ze verleiden niet, ze zijn eerder een vorm van meditatie.

Aerin Eclat de Vert ruikt naar de lente

Groene parfums behoren niet de meest populaire parfumfamilie, al hebben ze hun momenten in de geschiedenis. In de 2e helft van de jaren 40 werden er enkele klassiekers uitgebracht die vandaag nog altijd bestaan, zoals Balmain’s Vent Vert, Miss Dior (de originele versie) en de groene ledergeur Bandit van Robert Piguet. Groene geuren waren in die tijd populair omdat ze de geur van de lente, van hoop en van een nieuw begin brachten, na de donkere oorlogsjaren. Ook in de jaren 70 zien we, ten tijde van de oliecrisissen, heel wat groene parfums uitkomen: Chanel N19, Silences van Jacomo, Ralph Lauren Lauren, Alliage en Private Collection van Estée Lauder, …

De vele gezichten van groene parfums

Groene parfums bestaan in verschillende soorten, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Je hebt er die verschillende ‘groene’ ingrediënten combineren, voor een abstracte ‘groene’ indruk. Dat is het geval voor Chanel’s Bel Respiro, Panorama van Olfactive Studio, Parfum d’Empire Corsica Furiosa of PG 24 Papyrus de Ciane. Maar je hebt ook composities met meer herkenbare ingrediënten, zoals grassen, bladeren, kruiden of zelfs mossen.

Parfum d’Empire Corsica Furiosa is geïnspireerd door de groene aroma’s van Corsica

Grassen

De geur van vers gemaaid gras geeft veel mensen een goed gevoel. Want het herinnert ons aan de lente, wanneer alles weer begint te leven en kleur krijgt na een (te lange) grijze winter. Het is het moment dat we onze truien inwisselen voor fleurige jurken, van de eerste terrasjes kunnen genieten, kortom: weer met plezier buiten komen.

Een typisch ingrediënt dat die ‘gras’geur oproept is galbanum, de hars van een Iraanse grassoort. Je ruikt het zeer duidelijk in Maison Martin Margiela Untitled. In frisse bloemengeuren zorgt galbanum voor een lentegevoel. Mooie voorbeelden zijn Vent Vert van Balmain, Guerlain Vol de Nuit, Issey Miyake A Scent, Aerin Eclat de Vert, Serge Lutens Bas de Soie, Ralph Lauren Safari en Chanel N°19. Galbanum versterkt bovendien het grassige karakter van vetiverparfums (vb Ex Nihilo Viper Green) of frist het strenge karakter van sommige houtgeuren op (zoals in Robert Piguet’s Bandit).

Bladeren

Ook bladeren kunnen verschillende associaties oproepen. De typische ‘bos’geur van (natte) bladeren vind je in Cire Trudon II en Zoologist Elephant. Een aparte categorie zijn de vijgenbladeren, waarvan Diptyque’s Philosykos de ultieme klassieker is. Groene thee parfums zijn een twijfelgeval, omdat ze een heel subtiel aroma hebben dat gemakkelijk overheerst wordt door citrusaroma’s. Ruik maar eens aan Bvlgari Eau Parfumée au Thé vert. Violettenbladeren geven een fluwelig karakter aan Creed Green Irish Tweed. Tomatenbladeren ruik je in Hermès Un Jardin Sur Le Nil. Jo Malone geeft een fruitige twist aan een bladerakkoord in Blackberry & Bay.

Mossen en dennenhars

De typische ‘bosgeur’ krijg je niet alleen met bladeren, maar ook met mossen. Dat ruik je in Estée Lauder Alliage. Maar (eiken)mos is ook een sleutelingrediënt dat het groene karakter bepaalt van groenere chypres zoals Jean Louis Scherrer en Paloma Picasso.Ook het hars van naaldbomen maakt het verschil in Ralph Lauren Polo, Tom Ford Vert d’Encens of Maison Margiela Replica Soul Of The Forest.

Balmain Vent Vert is een klassieker uit de jaren 40

Verse kruiden

De aromatische charme van verse kruiden is een genre apart in de groene familie. Zoals munt (Guerlain Aqua Allegoria Herba Fresca, Comme des Garçons Mint) of basilicum (Aesop Tacit, Sisley Eau de Campagne en Trèfle Pur van Atelier Cologne). Salie kun je ruiken in Byredo Green.

Speciale categorie zijn de cannabis geuren, zoals Nasomatto’s Black Afgano, Maison Martin Margiela’s Music Festival, Akro Haze en By Kilian Smoke For The Soul. Zei ik al dat groene geuren bijzonder ontspannend kunnen werken? 🙂

Lees ook

Geurtherapie: citrusparfums voor een boost

Amouage Bracken Woman, een gelaagd groen boeket

Fan van vetiver? Dit zijn 10 must smells

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht