Gucci Bloom, een geur voor millenials

Designer parfums

Parfum is als een onzichtbaar modeaccessoire: het geeft een indruk, roept een sfeer op en is dikwijls een betaalbaar stukje van een merk dat anders buiten het bereik van je portemonnee ligt. De eerste designerparfums dateren van begin vorige eeuw: Paul Poiret was de eerste modeontwerper die een parfum uitbracht (in 1911). Een dikke eeuw later heeft haast elke ontwerper een parfumlijn.

Merken die al lang bestaan, hebben al verschillende ontwerpers de revue zien passeren, die elk hun eigen stempel willen drukken. Niet alleen op de mode, maar vaak ook op de parfums die als een accessoire worden beschouwd. Zolang het DNA en de codes van een merk sterker zijn dan het ego van de ontwerpers hoeft dat geen probleem te zijn. Dan is een andere visie zelfs een verrijking. Indien niet dan krijg je een heel ander verhaal. Voor mode hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, want die vernieuwt zich elk seizoen. Parfums daarentegen hebben een langere levensduur en worden een eclectisch ratjetoe van verschillende stijlen.

Het nieuwe Gucci van Alessandro Michele

Zoals Gucci bijvoorbeeld. Toen Tom Ford in 1994 als creatief directeur aantrad, transformeerde hij het klassieke logomerk dat op sterven na dood was in een sexy label dat iedereen wilde dragen. Ook de parfums evolueerden van klassiek naar strak modern. Niet alleen qua design, maar ook qua geur. Kijk en ruik maar aan Envy, Rush, Gucci Pour Homme, … 12 jaar later nam Frida Giannini het roer over en stuurde het schip weer naar de roots, waar ze haar inspiratie uit de archieven van Gucci haalde. Niet alleen voor de kleding, accessoires, maar ook de parfums. Her leverde minder karaktervolle, meer marketing gedreven creaties op, zoals Flora en Bamboo.

Toen Alessandro Michele Giannini opvolgde in 2015 luidde hij op zijn beurt een nieuw hoofdstuk in met een kleurrijke, romantische bohémien stijl. 2 jaar later sijpelt die door in de parfumcreatie. Het nieuwe parfum Bloom is het eerste dat zichtbaar zijn stempel draagt. Het duidelijkste voorbeeld is de campagne, waarin jonge vrouwen de kleerkast van een oude tante lijken ontdekt te hebben, vol Flower Power couture.

Romantisch design

De verpakking vind ik prachtig. Het bloemenpatroon doet me een beetje denken aan het Laura Ashley behangpapier dat ik als kind op mijn slaapkamer had. De flacon in ‘Millenial’ roze doet me aanvankelijk het ergste vermoeden. Maar tot mijn verbazing bevat hij geen fruitige bloemengeur of snoepjesparfum. Aan Harper’s Bazaar vertelde Michele dat hij een rijke witte bloemengeur wilde, “een overdadig boeket waardoor je je in een grote tuin vol bloemen en planten waant”. Daarvoor werkte hij samen met Alberto Morillas, een topparfumeur die je kent van CkOne, Estée Lauder Pleasures, Armani’s Acqua di Gio en Flower by Kenzo.

Hoe ruikt Gucci Bloom?

Witte bloemen dus. Meerbepaald jasmijn en tuberoos, in een cleane, crèmige versie. Alle dierlijke, ‘vuile’ kantjes van deze sensuele bloemen werden eruit gefilterd, wat het elegant maar ook een tikje saai maakt. Want verder gebeurt er niet veel: Bloom evolueert nauwelijks, hij wordt alleen zachter en haast ongemerkt een tikje poederig. Niet echt origineel, daarvoor doet het te sterk denken aan Diptyque Do Son en Michael Kors‘ eerste parfum Michael.  Daarmee wil ik niet zeggen dat Bloom een slecht parfum is. Veel vrouwen zullen dit graag ruiken. En ook technisch is het goed: het blijft gemakkelijk 10 uur en heeft een redelijke aanwezigheid. Niet voor muurbloempjes dus, zelfs niet in een Gucci jurk.

Info

Gucci Bloom eau de parfum 100 ml: 161 euro. Bestaat ook in eau de toilette (met meer citrusnoten), Profumi di Fiori (met ylang ylang en sandelhout) en Ambrosia di Fiori (met roos & iris). Te koop in de parfumerie en via gucci.com

Disclaimer: Ik ontving een persexemplaar van deze geur. Dat beïnvloedt op geen enkele manier mijn oordeel en deze review.

Lees ook:

Twilly d’Hermès, een parfum met tuberoos in de hoofdrol

Gucci Guilty, het powerkoppel van Gucci

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht