Hoe kies je de juiste interieurgeur voor elke ruimte?

Net zoals verlichting, mooie materialen en accessoires is ook de juiste interieurgeur een belangrijke sfeermaker. Maar elke ruimte vraagt om een ander type geur en een andere verspreiding.

Stijl en functie van je huis

De stijl van je huis bepaalt deels welke geuren je best gebruikt. De gezelligheid van een Engelse cottage vraagt bijvoorbeeld om huiselijke aroma’s, zoals appel, koekjes of thee. Natuurlijke geuren van groen of bloemen versterken het landelijke karakter van een hoeve of buitenhuis. Rijkelijke interieurs matchen met potpourri, hout of warme ambergeuren. Zeker in strakke design interieurs met veel koude materialen als glas en metaal kan een goed gekozen huisgeur sfeer brengen, al mag het nooit te barok worden en moet het subtiel blijven.

Behalve de stijl en sfeer van een huis, bepaalt ook de functie van een ruimte het type interieurgeur. In de keuken gebruik je best frisse of appetijtelijke geuren, zoals citrus, kruiden, fruit of koekjes. De eetkamer is misschien wel de moeilijkste kamer om te parfumeren. De aroma’s in je bord zijn immers het belangrijkst en verdragen weinig concurrentie. Als je het doet, moet het alleszins subtiel gebeuren, met een frisse, discrete geurkaars die je dooft van zodra je aan tafel gaat.

In de woonkamer is sfeer heel belangrijk. Zachte bloemengeuren zijn ideaal, tenzij je een specifiek effect wilt oproepen, met aroma’s zoals een kerstboom, leder of een open haard. De wc en badkamer vragen dan weer om frisse geuren, zoals citrus of propere was (witte muskus). In de slaapkamer genieten ontspannende luchtjes de voorkeur, zoals lavendel of kamille. Als het iets sexyer mag, dan zijn muskus, vanille of amber goede opties. Wel niet te intens parfumeren.

Verder is ook de grootte van de ruimte belangrijk: kies lichte geuren voor kleine, gesloten ruimtes, zwaardere voor grote kamers. Dat betekent niet dat je voor de meest intense geurkaarsen moet gaan, die geven niet altijd het beste resultaat. Een interieurgeur moet immers subtiel zijn. Een te overheersend aroma dat je constant ruikt is zeer vermoeiend.

Een interieurgeur in verschillende vormen

De manier waarop geur vrij komt bepaalt de intensiteit, waardoor sommige vormen zich beter lenen voor bepaalde ruimtes. Geurstokjes zijn bijvoorbeeld ideaal voor kleinere ruimtes, omdat ze een eerder subtiele geur afgeven. Net zoals keramiek, dat de geurvloeistof absorbeert en subtiel laat verdampen. Ook geurzakjes, wastabletten of geparfumeerd papier bieden een subtiele manier van parfumeren, perfect om in kleerkasten te gebruiken. Geuren als lavendel en cederhout houden motten op afstand. Om je linnen van een lekker luchtje te voorzien gebruik je best echte linnensprays, die ontwikkeld zijn om geen vlekken op textiel te geven. Decoratieve geurdragers zijn tassels (geurkwastjes die je aan een klink kan hangen), pomanders of potpourri.

Wanneer je vooral (slechte) geurtjes wil neutraliseren of zelfs verbergen, doe je dat beter door grondig te poetsen en de ruimte te verluchten dan te camoufleren met een andere, sterkere geur. Verdampers zijn geschikt voor een meer intense vorm van parfumeren. Naast de klassieke terracotta of ijzeren potjes waarin je geurige olie verwarmt bestaan ze ook in meer high tech versies, die je kan aansluiten op het stopcontact. Ook vrij intens is wierook, dat eerder rokerige aroma’s afgeeft en je best niet in kleine, gesloten ruimtes gebruikt. Interieursprays zijn een mooie aanvulling op geurkaarsen, de populairste vorm om je huis te parfumeren.

Lees ook

Yankee Candle, een terechte hype?

Zijn budgetvriendelijke geurkaarsen even goed als die in het luxesegment?

Interieurgeuren zijn onzichtbare sfeermakers

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht