Isparta 26 is de brutale roos van Pierre Guillaume

Rozenparfums heb je in verschillende soorten. Van lieflijk tot elegant, verleidelijk tot brutaal. Isparta 26 van Pierre Guillaume is een rozengeur van het laatste soort.

Rozen & patchoeli

“Isparta is een rozenparfum voor mensen die daar eigenlijk niet van houden,” legt parfumeur Pierre Guillaume uit. Ik spits meteen mijn oren. Hoewel ik gefascineerd ben door het oneindig aantal aroma’s dat rozen kunnen hebben (groen, ’theeachtig’, honing, mierzoet, …), worden ze meestal gecast in lieflijke en klassieke bloemenparfums. Het type parfums dat me weinig boeit en nog minder bij mijn persoonlijkheid vind passen. Om er meer pit aan te geven, wordt de roos vaak gecombineerd met patchoeli. Deze gedroogde bladeren geven een vuile, karaktervolle houtgeur aan het parfum.

Ook bij Isparta 26 vind je dat contrast terug. Het begint behoorlijk brutaal, met een overdosis patchoeli, nochtans een opgekuiste versie. Daardoor komen de houtaroma’s nog beter beter uit. Meteen daarna duikt de zwoele Turkse roos op, versterkt door een rood fruit akkoord voor een ‘gourmand’ effect. De rozen en het fruit kleven in een warme, zoete basis van balsems, oud en wierook. De spanning tussen de klassiek mannelijke basis (droog hout) en het klassiek vrouwelijke hart (rozen & fruit), maakt het interessant.

Creatief en technisch niets op aan te merken: Isparta evolueert mooi en houdt redelijk. “Het is een parfum dat je complimenten zal opleveren”, vertrouwt Guillaume me toe. “Toen mijn team de geur testte, duurde het nooit lang voor mensen vroegen wat ze droegen.” Het heeft iets dierlijks. Dat nodigde een paar mensen uit mijn inner circle uit tot ongegeneerd snuffelen. De warmte, het hout en het intrigerende contrast maken het voor mij tot de perfecte wintergeur.

Info

Pierre Guillaume 26 Isparta eau de parfum 50 ml: 105 euro, 100 ml: 155 euro. Te koop bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel, Necessities in Antwerpen, Liquides Confidentiels in Namen. Pierreguillaumeparis.com

Lees ook

Pierre Guillaume, brein en neus achter het gelijknamige merk

Kan een rozengeur ook door mannen worden gedragen?

Rose Royale van Parfums de Nicolaï heeft een naturelle charme

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht