Rose Royale, een rozengeur met naturelle charme van Parfums de Nicolaï

Patricia de Nicolaï, een van de eerste onafhankelijke parfumeurs

Patricia de Nicolaï is een opmerkelijk figuur in de parfumwereld. Haar moeder was een Guerlain, dus de liefde voor parfum kreeg ze met de paplepel binnen. Toch ontdekte ze de aantrekkingskracht van het parfumeurslabo pas tijdens haar studies chemie. Geen evidente keuze voor een jonge vrouw in een mannenwereld in de jaren 80. Zelfs al stroomt er Guerlainbloed door je aderen. Plaats voor een vrouw was er niet in het familiebedrijf, maar haar neef Jean-Paul introduceerde haar wel bij een geurenproducent. Toen ze na enkele jaren haar derde kind verwachtte besloot ze een jaar vrij te nemen. Maar ze zou nooit terug keren.

Haar echtgenoot, de zakenman Jean-Louis Michau, stelde voor om samen een parfumhuis te beginnen. Hij nam de zakelijke kant van Parfums de Nicolaï voor zijn rekening, zodat Patricia zich kon concentreren op het creatieve en de productie. Het eerste parfum, Number One, kreeg de Prix International du Créateur Parfumeur. Het bewijs dat ze op het juiste spoor zaten. En een beloning voor haar volharding: ze was de eerste vrouw die deze prijs kreeg. Ze is jarenlang voorzitster geweest van de Osmotheek. Deze organisatie heeft een archief van duizenden parfums en promoot de rijke parfumcultuur.

Pionier in de niche

Parfums de Nicolaï behoort tot de pioniers in de nicheparfumerie. Toen ze eind jaren tachtig op de markt kwamen bestonden enkel L’Artisan Parfumeur en Annick Goutal in de niche: kleine merken met een parfumeur aan het hoofd, aandacht voor kwaliteitsingrediënten en een selectieve distributie in eigen boetieks. Bijna 30 jaar later behoren beide merken al lang tot grote investeringsgroepen en worden ze ook op andere plaatsen verkocht. Parfums de Nicolaï is nog steeds een familiebedrijf, waar zoon Axel zich klaarmaakt om in Patricia’s voetsporen te volgen. Intussen telt het gamma 57 parfums en opende de achtste boetiek onlangs zijn deuren (7 in Parijs, 1 in Londen). Parfums de Nicolaï staat bekend voor kwaliteitsparfums, maar ook voor interieurgeuren. Het merk heeft verschillende collecties: Les Ouds, Les Intense, Les eaux de toilette, Les Eaux Fraîches en Les Eaux de Cologne. Bestsellers zijn Patchouli Intense, Number One, Musc Intense en Maharani Intense.

Rose Royale, geïnspireerd door le Palais-Royal in Parijs

Vorig jaar verkaste Patricia haar labo naar een van de winkels vlakbij de Palais Royal. De rozentuin daar inspireerde haar tot Rose Royale, haar nieuwste creatie. Rozenparfums zijn erg populair de laatste tijd. Maar Rose Royale valt op door haar grote naturel. Alsof je een roos in de tuin ruikt in plaats van een parfum. Dat lijkt braaf, maar het parfum boeit door zijn gelaagdheid. Rose Royale begint fris, zoals een halfgesloten bloem op een zonnige, maar koude lentedag. Een opmerkzame neus ontdekt een subtiele metalige toon op de achtergrond (aldehyden?). Fruittoetsen houden het ongedwongen en vermijden dat het afstandelijk (en ouderwets) wordt. Daarna wordt de geur voller en warmer (vooral op de huid) zonder ooit zwaar te worden. Desondanks heeft deze eau de toilette een lange adem en een eerder discrete persoonlijkheid. Rose Royale is een mooi voorbeeld van de verfijnde, tikje klassieke stijl van het merk. Old skool in de zin dat dit Parfums de Nicolaï een zeer pure parfumerie is, waarin het talent van de parfumeur zich uit door een perfect evenwicht dat de ingrediënten voor zich laat spreken.

Info

Rose Royale eau de toilette kost 43 euro voor 30 ml, 123 euro voor 100 ml. De parfums van Parfum  de Nicolaï zijn te koop bij Smellstories in Brussel. Deze review is gemaakt op basis van een testexemplaar die ik van Parfums de Nicolaï kreeg.

Lees ook:

Annick Goutal Rose Pompon

Matière Première, het merk van parfumeur Aurélien Guichard

Isparta, een brutale roos van Parfumérie Générale

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht