Hoe kun je je parfum personaliseren? Dit zijn onze tips.

Niets zo persoonlijk als parfum. Daarom is het ergerlijk wanneer je merkt dat je niet de enige bent die je lievelingsparfum draagt. De oplossing? Door verschillende geuren te combineren ofte ‘layeren’ kun je je parfum personaliseren.

De spelregels van scent layering 

Kies eenvoudige geuren

Niet toevallig zijn de colognes van Jo Malone, een van de pioniers van scent layering, allemaal redelijk eenvoudig met een focus op 1 of een beperkt aantal ingrediënten. Lineaire, eenvoudige geuren werken het best om te personaliseren. Oudere parfums zijn doorgaans complexer geformuleerd en dus wat moeilijker te combineren met andere geuren. 

Probeer: Escentric Molecules. De Molecule parfums bevatten maar 1 molecule, de Escentric Molecule geuren zijn composities rond 1 parfumingrediënt (een synthetische molecule). Molecule 01 voegt de citrusachtige frisse houtgeur van Iso-E-Super toe. Bij Molecule 02 en Juliette Has A Gun Not A Perfume vind je dezelfde amberwarmte zonder te zoet te worden. Escentric Molecules gebruikt ambroxan, JHAG gebruikt cetalox. 

Ook parfums die focussen op bepaalde ingrediënten lenen zich hier goed toe, zoals de Blue Mediterraneo lijn van Acqua di Parma, de Hermessence lijn van Hermès, de muskusparfums van Sylvaine Delacourte, …

Gebruik tegengestelde geuren

Combineer frisse kopnoten (bv citrus) met zachtere hartnoten (bv bloemen of fruit) of zwaardere basisnoten (bv hout, specerijen, …). Combinaties die goed werken zijn roos met patchoeli, strak hout met zoete vanille of vrolijke fruitaroma’s. Is het geen geslaagde match en ruikt het te scherp? Voeg er dan wat witte muskus (bv White Musk van The Body Shop) aan toe, die legt een voile op de geur die alle scherpe kantjes afrondt. 

Tip: wanneer je verschillende parfums combineert, zorg dan dat ze een bepaald ingrediënt gemeenschappelijk hebben dat hen ‘verbindt’.

Houd het licht en discreet

Wanneer je verschillende geuren combineert, doe je dat best met lichte hand. Je kunt altijd een extra laagje of vleugje toevoegen. Twee geuren combineren betekent immers ook een dubbele dosis.

Breng de geuren in de juiste volgorde aan

Begin met de meest dominante (meestal zwaarste) geur, zodat je kunt corrigeren door meer frisheid toe te voegen. Wanneer je eerst fris begint en zwaar toevoegt, is dat moeilijker bij te sturen. 

Meng verschillende concentraties en texturen

Je hoeft geen verschillende eau de toilettes te gebruiken. Maar combineer een eau de parfum bijvoorbeeld met een eau de toilette voor een lichtere toets. Of gebruik eerst geparfumeerde lichaamsproducten (die van Chanel en Jo Malone zijn supergeconcentreerd) met een ander parfum om je parfum te personaliseren. Andere parfumvormen (dan een alcoholoplossing) worden steeds populairder: probeer eens een haarmist (o.a. bij ByredoChanel Chance, Dior J’Adore) of een solid perfume (Lush, Diptyque).

Ook parfumolie komt op. Dat is een veel intiemere manier van parfumeren die minder volume heeft, maar dichter op je huid blijft. Chanel heeft enkele prachtige geparfumeerde oliën die je op zich kunt dragen of als basis onder een parfum.  

Tip: Vind je het toch maar raar om parfums over elkaar aan te brengen? Draag dan een andere geur op je polsen dan op je hals of in je haar. Dat is ook een goede manier om je geurspoor te personaliseren. 

Lees ook

Escentric Molecules geeft chemie een hoofdrol in parfum

Sylvaine Delacourte lanceert haar eigen parfummerk

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht