Kiez brengt eco beauty met Berlijnse vibes naar Antwerpen

Kiez is een fijn adres voor duurzaam ondergoed & beauty

Afgelopen maand ben ik op vakantie geweest naar Duitsland. Niet meteen mijn top of mind bestemming, maar de rode cijfers in het zonnige Zuiden joegen ons naar veiliger oorden. Berlijn stond sowieso al op onze wish list, dus we hebben er een roadtrip richting Berlijn van gemaakt (waarbij Hannover een leuke ontdekking was & Berlijn een post op zich waard is-interesse in mijn adresjes? Laat het weten in de comments). Die vibes vind ik terug in Kiez, een winkel in de Antwerpse Minderbroedersrui. “In Berlijn, waar ik opgroeide, noemen we een wijk of een community in een bepaald stadsdeel een ‘Kiez'” vertelt eigenaresse Meike. Ze had er haar eigen schoonheidsinstituut met ecologische insteek, wat jaren geleden al heel vanzelfsprekend was in Berlijn. Toen ze de liefde volgde naar België merkte ze dat dat hier nog niet zo ingeburgerd was. Een gat in de markt dat ze invulde met Kiez. Hier kun je terecht voor gelaatsverzorgingen, natuurlijke cosmetica én duurzaam ondergoed. Maar evengoed voor een vrolijke babbel of ongedwongen advies.

Artisanale zepen van het Nederlandse Werfzeep

Alles voor een duurzame beautyroutine

Hoewel ik van plan was om het ecologisch ondergoed te bekijken (dat vind je namelijk niet zo gemakkelijk), bleef ik hangen bij het beauty aanbod. Bij Kiez vind je een uitgekiende selectie -hoofdzakelijk Duitse en Belgische merken- voor een duurzame verzorgingsroutine van top tot teen. Wasbare wattenschijfjes, metalen scheermesjes, mondhygiëne, huidverzorging, ecologische shampoos en douchegels, maar ook make-up, geurkaarsen en juwelen.

Ik ging uiteindelijk naar huis met 2 shampoos van het Berlijnse I+M, een solid conditioner bar en vegan nagellak van het Duitse OZN. Eerlijk? Ik ben geen die hard natural beauty fan. Duurzaamheid vind ik een sterk argument, maar ik stoor me mateloos aan het angstdiscours dat veel natuurlijke merken hanteren (over ‘nasties’, toxische stoffen, etc). Bovendien bieden ze niet altijd dezelfde sensorialiteit (geuren en texturen) en resultaten als ‘gewone’ producten. Al is dat de laatste jaren sterk verbeterd en merk je bij sommige merken het verschil niet (Susanne Kaufmann, bijvoorbeeld).

Gekocht & getest

Ik heb een gevoelige hoofdhuid en redelijk dik, droog haar. Veel natuurlijke shampoos (met uitzondering van Aveda) hebben moeite om mijn haar de nodige zachtheid te bieden én mijn eczematische ‘stressplekken’ niet te activeren. De I+M Balance shampoo voor vet haar en schilfers geeft een bescheiden schuim, heeft een natuurlijke geur, maar doet de job zonder te overdrijven. Hij geeft haar dat proper aanvoelt zonder trekkerige, geïrriteerde hoofdhuid. Volgens Meike heeft ze sinds ze deze shampoo gebruikt helemaal geen last meer van haar seizoensgebonden eczeemplekken op haar hoofdhuid.

Ook over de conditioner bar was ik aanvankelijk wat sceptisch. Hoe kan zo’n blokje mijn haar voldoende voeden? Ik kon enkel kiezen tussen jasmijn en vanille (op de site vind je ook een ongeparfumeerde versie), sowieso niet meteen mijn favoriete geuren. Kokosolie is het basisingrediënt van deze conditioner bar, die glans, zachtheid en hydratatie belooft. Door hem in mijn natte handen te wrijven geeft hij een beetje product af dat ik meteen in mijn haar smeer. Een heel andere ervaring dan de dikke klodder haarmasker die ik gewoonlijk gebruik. Maar het resultaat is beter dan verwacht: mijn haar is zacht en de geur subtiel. Alles wat ik van een conditioner verwacht.

Nagellak is het moeilijkste make-up product om ecologisch te maken. Mijn eerste kennismaking met natuurlijke nagellak jaren geleden was geen succes te noemen, al heeft Kure Bazaar dat eigenhandig goed gemaakt. Ook OZN geeft een meer dan behoorlijk resultaat op vlak van dekking en houdkracht. Deze vegan, plantaardige formule moet niet onderdoen voor de gemiddelde nagellak in mijn collectie. Ook niet qua prijs.

Info

I+M shampoo 250 ml: 10,90 euro , Savonke Let’s Go Coconuts conditioner bar: 10 euro, OZN nagellak: 15,90, 0ZN top- & base coat: 14,90 euro. Kiez, Minderbroedersrui 55, 2000 Antwerpen. www.kiez.be

Lees ook

Tips voor meer duurzaamheid in je badkamer

Hoe weet je hoe duurzaam je producten zijn?

De beste beautywinkels van Antwerpen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht