L’Eau d’Issey, de successtory van de geur van water

‘Natuur is de beste parfumeur’ volgens Issey Miyake, de Japanse modeontwerper die een paar maanden geleden overleed, exact 30 jaar na de lancering van het parfum waarmee hij wereldberoemd werd. Het is dan ook een van zijn grootste inspiratiebronnen, voor zijn mode én zijn parfums. Toen de Shiseido groep hem voorstelde om een parfum te maken, wilde hij een parfum dat naar water rook. “Dat is niet mogelijk” antwoordde Chantal Roos, de legendarische marketing manager die toen voor de Shiseido groep werkte. Roos zat met verschillende uitdagingen: een parfum van een (toen nog) onbekende designer in de markt zetten, en het feit dat Miyake als Japanner niet echt iets met parfum had. In Japan was het namelijk niet gebruikelijk om je te parfumeren, omdat je daarmee mogelijk anderen stoort.

Verschillende parfumeurs beten hun tanden stuk op de briefing, maar Jacques Cavallier zat wel meteen op het juiste spoor. Hij slaagde er in om een frisse, subtiele geur te maken die toch voldoende persoonlijkheid had. Met calone, een toen nieuwe molecule (exclusiviteit van Firmenich, het bedrijf waar hij voor werkte) die naar de zee, komkommer en voor sommigen zelfs naar watermeloen of oesters ruikt, riep hij een nieuw soort frisheid op. Die frisheid trok hij door in bloemen als lelietjes van dalen, freesia, lotus, roos en pioenroos. De basis van L’Eau d’Issey geeft een huidgevoel, dankzij transparante houtsoorten, osmanthus, uiteraard veel witte muskus en een ambermolecule die de warmte van huid oproept.

De Eiffeltoren gaf Issey Miyake het idee voor de flacon

Ook de flacon was een uitdaging. Miyake, die goed Frans sprak en regelmatig in Parijs kwam, had een volle maan gezien boven de Eiffeltoren. Dat beeld wilde hij als flacon. De beroemde designer Fabien Baron klaarde de klus: hij tekende de iconische flacon die omgedraaid op een vallende waterdruppel lijkt. Helemaal in lijn met de geur… Het plaatje klopte, en het sloot perfect aan bij de tijdsgeest, waar mensen na de kunstmatige glamour en drukte van de jaren 80 op zoek gingen naar de rust en de eenvoudige schoonheid van de natuur. L’Eau d’Issey werd een van de boegbeelden van de watergeuren, die vandaag de dag nog altijd populair zijn. Elke 28 seconden gaat er een fles over de toonbank.

Info

L’Eau d’Issey van Issey Miyake is te koop in de parfumerie. isseymiyakeparfums.com

Lees ook

Angel, de ster van de parfumerie

La Vie Est Belle ziet het leven door een zoete, roze bril

Joy By Dior zorgt voor meer verwarring dan verrassing

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht