Make-up is het geheime wapen van 40-plussers

Make-up must haves eens je de 40 bent gepasseerd: wenkbrauwpotlood, een foundation of goede concealer, lipstick en een goede mascara.

40+= oud (volgens tieners)

Vanaf 40 ben je oud. Toch als je het mijn kinderen vraagt. Oud, oninteressant en onzichtbaar. Met de eerste twee ben ik het grondig oneens, het laatste klopt enigszins. Wanneer je ouder wordt verlies je aan kleur, zowel je haar als je gelaat. Een ex-collega die een halve generatie ouder is, zuchtte ooit dat ze vanaf haar vijftigste onzichtbaar leek te worden. “Het kost me meer moeite om de aandacht van obers en winkelpersoneel te trekken. Zelfs bouwvakkers fluiten me niet meer na” merkte ze wat somber op. Sindsdien is een felgekleurde lipstick haar signatuur geworden. Als een streep protest tegen de kleurloosheid van een valere teint en grijzende haren.

Ook ik bekeerde me recent tot lipstick. En wenkbrauwpotlood, want mijn wenkbrauwen lijken lichter en grilliger dan vroeger. Anderzijds laat ik foundation en zwarte eyeliner steeds vaker liggen. Omdat ik merk dat een getinte moisturiser een frisser effect geeft dan een matte foundation. En een donkerbruin vervaagd oogpotlood minder hard oogt dan een zwarte streep. Ik ben geen ‘shminkdoos’, maar ik zal bijna altijd wat mascara opdoen. Zonder zie ik er ziek en kleurloos uit en dat geeft geen goed gevoel wanneer je in de spiegel kijkt.

Make-up voor rijpere huid

Een paar maanden geleden lanceerde L’Oréal Paris Age Perfect Make-up, voor de rijpere huid. Voor mij dus, als 40-plusser. “Is dat nu echt nodig?” was mijn eerste reactie. Maar toen ik de producten probeerde merkte ik inderdaad een verschil: ze zijn meer verzorgend, wat ze gemakkelijker in gebruik maakt. De foundation geeft een goede dekking én een mooie glow dankzij een hydraterende formule. Het wenkbrauwpotlood glijdt vlotter over de huid, zodat je geen harde, onnatuurlijke strepen krijgt. De lipstick bestaat in flatterende, natuurlijke kleuren en is extra hydraterend. En ook geen opmerkingen over de verzorgende mascara die het nodige volume aan mijn wimpers geeft.

“Je hoeft zeker niet meer make-up te gebruiken wanneer je ouder wordt” weet Filbur, de make-up artist van L’Oréal Paris. “Het mooist is transparantie. Gebruik niet teveel product zodat je nog huid ziet. Kies verzorgende formules, want de huid wordt droger, waardoor je sneller een maskereffect krijgt met make-up.” Hij gaf me nog 5 tips mee:

Mijn favorieten ut het Age Perfect gamma van L’Oréal Paris

1. Begin met een goed gehydrateerde huid

Meng wat crème of serum door je foundation om een bepaalde transparantie in de make-up te krijgen. Kies voor vloeibare texturen zodat je geen cake effect krijgt. Of gebruik een BB-crème, een getinte crème die de huid een mooie gloed geeft maar minder camoufleert dan een foundation. Breng hem aan met de vingers, net zoals een verzorging. Mijn favorieten zijn Chanel Healthy Glow Tinted Moisturiser SPF 30 (45 euro) voor een mooie glow (én UV-bescherming) en L’Oréal Paris Age Perfect Radiant Foundation (10 tinten: 17,99 euro) voor een natuurlijke dekking.

2. Oppassen met poeders

40-plussers vermijden best matterende poeders, want die zetten zich vast in lijntjes en accentueren ze. Ook glitter, glans en paarlemoer doen lijntjes nog meer uitkomen; zeker rond de oogleden.

3. Maak je ogen met lichte hand op

Wanneer je de ogen opmaakt, gebruik dan een lichte kleur zodat ze niet verkleinen. Werk enkel met een donkerdere kleur of eyeliner in de buitenste ooghoeken. Vooral niet te zwaar opmaken. Een volume gevende mascara opent je blik. Mijn favorieten zijn Chanel Le Volume (35 euro) en Urban Decay Perversion (27,90 euro).

4. Teken je wenkbrauwen bij

Je wenkbrauwen worden lichter, dunner en wat vormelozer met de jaren. Met een potlood kan je er weer een duidelijkere lijn in brengen en ze wat voller maken. Opletten met harde strepen, dat maakt het onnatuurlijk. Vervaag altijd met een borstel. Met een potlood kan je het meest precies en natuurlijk (bij)werken. Ik gebruik graag het wenkbrauwpotlood van L’Oréal Paris (3 tinten: 12,99 euro), dat smeuïg genoeg is om vlot te werken en redelijk lang houdt. Ook de Boybrow van Glossier is een persoonlijke favoriet. Deze brow mascara geeft een natuurlijk resultaat.

5. Gebruik verzorgende, hydraterende texturen

Make-up met extra verzorgende ingrediënten is geen overbodige luxe op leeftijd. Ook je lippen worden steeds droger eens je de 40 passeert. Kleur zal droge velletjes enkel accentueren en brokkelt gemakkelijk af. Een extra hydraterende textuur houdt je lippen zacht, comfortabel, glad en dus ook mooi. Tips: L’Oréal Paris Age Perfect Le Rouge Lumière lipstick (12 tinten, 12,99 euro) bevat een hydraterende balsem. Dat vind je ook bij YSL Volupté Tint-in-balm (35,90 euro).    

Info

L’Oréal Paris Age Perfect is te koop bij Di (www.di.be). Meer info over het gamma vind je op hun site. YSL, Chanel en Dior zijn te koop in de parfumerie. Glossier is nog niet in België te koop.

Lees ook

Ouder worden is een voorrecht, geen handicap

Grijs is wijs: van grijze muis naar silver fox

Achterhaalde taal: zijn woorden als ‘normaal’, ‘anti-aging’ en ‘Oosters’ kwetsend?

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht