Meiklokjes om 1 mei te vieren

Elk jaar brengt Guerlain de Muguet limited edition uit in een prachtige flacon (foto: Jean Pico voor Guerlain)

Als kind kreeg ik op 1 mei altijd meiklokjes van mijn vader. Meiklokjes zijn geluksbrengers, geloofde onder andere de bijgelovige Christian Dior, die de bloemetjes in de zoom van zijn couturejurken liet naaien. De traditie om ze cadeau te geven bestaat al sinds de 16e eeuw en hebben we te danken aan de Franse koning Charles IX. Sinds 1919 linken we dat aan het Feest van de Arbeid op 1 mei.

Meiklokjes, de dove bloemen

Meiklokjes zijn ‘dove bloemen’ (‘Fleurs Muettes), bloemen die hun geur niet afgeven en bijgevolg moeten worden ‘nagemaakt’ met andere ingrediënten. Voor de oorspronkelijke versie van 1908 gebruikte Jacques Guerlain hydoxycitronellal, een molecule die in combinatie met rozen de frisheid van de bloemetjes oproept. Hij vulde het aan met rozen, jasmijn en iris. Sinds 2006 brengt Guerlain jaarlijks een nieuwe interpretatie uit in een beperkte oplage.

Handgemaakte porseleinen bloemetjes en gouddraad versieren de Muguet flacon van 2020. (Foto: Jean Picon voor Guerlain)

Collector’s item

Niet alleen het parfum is anders, ook de flacon krijgt een feestelijk jasje aangemeten. Dit jaar werken ze samen met Maison Massillon, opgericht door 2 Franse zussen die traditionele bruidskronen en juwelen maken. Zij versierden de bijenflacon met een halssnoer van gevlochten gouddraad met witte bloemetjes in ongebakken porselein en goudaccenten. Een echt collector’s item waar verzamelaars en Guerlain fans elk jaar naar uitkijken.

Foto: Jean Picon voor Guerlain)

Info

Elk jaar brengt Guerlain een speciale Muguet editie uit. De Muguet 2020 Millesime by Maison Massillon (flacon 125 ml + 20 ml: 550 euro) is te koop bij Place Vendôme in Wevelgem en Guerlain Brussel. Boven je budget? Dan heeft Guerlain ook nog een geurkaars (68 euro) of misschien is Muguet Porcelaine van Hermès wel je ding?

Lees ook

Les Eaux de Politesse, frisse chic van Serge Lutens

Wat bloemenparfums over je vertellen

Guerlain gaf zijn L’Art & Parfum lijn een facelift

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht