Dit zijn de mooiste geuren van Diptyque

Het heilige getal 3

Het verhaal van Diptyque begint begin jaren 60, wanneer 3 vrienden (set designer Yves Coueslant, interieurontwerpster Christiane Montadre-Gautrot en schilder Desmond Knocx-Leet) besluiten om hun talenten te bundelen. Ze ontwerpen textiel, dat ze verkochten in hun winkeltje in de Parijse Quartier Latin. Het pand lag op de hoek van de boulevard Saint Germain en de rue Pontoise met een etalage in beide straten, als de twee panelen van een schilderij. De associatie met een diptiek leverde meteen ook de naam: Diptyque! Hun stoffen bleken wat te avant garde voor de meeste klanten, maar de boho chic interieurspullen die ze verzamelden op hun vele reizen, vielen beter in de smaak. Twee jaar later lieten ze 3 geurkaarsen maken. Vijf jaar later volgde een eerste eau de toilette, L’Eau. De geur was geïnspireerd door pomanders en een middeleeuws recept voor potpourri. Vele geurkaarsen, parfums en winkels volgden.

Het aanbod

Meer dan 50 jaar (en evenveel winkels) later staat het huis vooral bekend voor zijn kwalitatieve geurkaarsen. De kaarsen worden met de hand gemaakt en bevatten een hoge concentratie geurolie die een intense, verfijnde geur verspreid. De glazen potten met grafische etiketten zijn zo decoratief dat ze vaak gerecupereerd worden om bijvoorbeeld make-up penselen in te bewaren. De parfums zijn anders, zonder extravagant of bizar te zijn. Ze hebben iets natuurlijk, maar ook gesofisticeerd en genderneutraal. Wat me opvalt is hun concentratie, die redelijk intens is (zowel bij geurkaarsen als parfums), zelfs bij de eerder frisse geuren. Leuk weetje: alle namen spelen met de klank van de O, een knipoog naar het ovale logo.

Philosykos

Deze groene houtgeur (of houtige groene geur) is dé referentie van een vijgenparfum. Waar andere merken vooral werken op het zoete vruchtvlees, ruik je bij Diptyque alles: het crèmige (nooit zoete) vruchtvlees, het groene van de pel en de bladeren, zelfs de takken van de boom. Philosykos is een realistisch portret, als een foto van een lome vakantienamiddag in je hangmat onder een oude vijgenboom in een onbestemd Zuiders land. Een tikje droog en heerlijk fris, ideaal voor de zomer.

Eau Duelle

Een van mijn favoriete vanillegeuren. En dat zegt veel, want ik houd niet zo van overdreven zoet. Eau Duelle doet me denken aan mijn laatste ontdekking in Parijs: een theesalonnetje waar ze huisgemaakte karamel en patisserie verkopen. Een uurtje te vroeg voor mijn afspraak installeerde ik me met een Chinese Lapsang Souchong thee. En de huisspecialiteit: een taartje van bladerdeeg, verse vanillecrème (mét zwarte puntjes) overgoten met lopende, huisgemaakte karamel. Ik heb nog altijd spijt dat het op is… Net zoals het rokerige van de thee de zoetigheid van het gebak temperde, wordt de zoete vanille in Eau Duelle in bedwang gehouden door exotische (niet zoete) kruiden (kardemom, saffraan). Dat klinkt zwaar, maar het brengt net reliëf in deze heerlijke cocoongeur.

L’Ombre dans l’Eau

Ik ben niet zo bloemig aangelegd, maar dit parfum zit tussen bloemen en groen. Het ruikt als een wilde tuin die je door wandelt. Tussen het hoge gras ontdek je planten en kruiden. Ergens op de achtergrond ruik je iets zacht bloemig, dat langzaamaan luider wordt. Hoewel, luid is niet het juiste woord: deze roos is fluwelig, je kan hem haast voelen. Behalve tactiel is deze geur ook zeer visueel: je ziet (en ruikt) de regendruppels op de bloemblaadjes liggen. Na een tijdje wordt L’Ombre dans l’Eau onmerkbaar donkerder. Het zonnelicht dat de waterdruppels deed schitteren zorgt dan voor schaduw. Maar somber wordt het nooit.

Tam Dao

Tam Dao? Dat is hout, hout, hout. Meerbepaald sandelhout, dat een rond, melkachtig aroma heeft, gecombineerd met de droge, eerder mannelijke geur van cederhout. Opgefrist met een groene (cipres) noot en verzacht met een mix van ongedefinieerde specerijen, witte muskus en een onherkenbare roos in de verte. Een opkomende wierooknoot voegt wat later iets mysterieus toe. Op papier klinkt dat allemaal zeer mannelijk, op de huid is het zacht en evenwichtig genoeg om ook vrouwen te kunnen bekoren. Mij alleszins!

Info

Ik testte deze geuren in een eau de parfum concentratie (75 ml: 165 euro), die iets rijker is dan de eau de toilettes. Je vindt Diptyque bij Necessities in Antwerpen, Senteurs d’Ailleurs in Brussel, Fin du Jour in Gent, Antwerpen en Kortrijk. www.diptyque.com

Lees ook:

Feest: een halve eeuw parfums van Diptyque

Diptyque Tempo, een moderne patchoeli

Orphéon, a trip down memory lane voor Diptyque

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht