Le Labo, nieuw beautyadres in Antwerpen

Het merk

Een parfumopleiding in Grasse maakte een diepe indruk op Fabrice Penot en Eddie Roschi, beiden met een marketingverleden bij Giorgio Armani parfums. Het daagde hen dat dat de essentie was van parfums maken. Veel meer dan de mooie verhaaltjes die ze verzonnen voor de grote blockbusters van het merk waarvoor ze werkten. Ze vroegen aan enkele parfumeurs om 10 geuren voor hen te maken, zonder franjes en soms met een onverwachte twist die ingrediënten kunnen toevoegen. Met succes. Nog geen 10 jaar later kocht de Estée Lauder groep Le Labo op. Het werd het startsein van een internationale veroveringstocht die vorig jaar ook België bereikte en dit jaar vorm kreeg in een Antwerpse boetiek.

Le Labo in Antwerpen

Het Amerikaanse Le Labo landde een half jaar geleden al zonder veel tamtam in het Gentse filiaal van nicheparfumerie Skins. In Antwerpen gingen de deuren een paar maanden geleden zo mogelijk nog stiller open. Wel op een toplocatie: op de hoek van de Wapper en de Schuttershofstraat. De winkel is niet zo groot, maar wel erg licht door de grote ramen. Blikvanger is het labo achter de stalen ramen, waar de concentraten in de koelkast zitten te wachten. Het concentraat wordt ter plekke opgelost in een alcohol- en wateroplossing en in de gewenste flacon gegoten. Je kunt er ook parfumingrediënten ruiken, zodat je ze gemakkelijker herkent in de parfums. Want hoewel de parfums van Le Labo de naam dragen van een ingrediënt, zijn het wel degelijk echte parfumcomposities. Het hoofdingrediënt bepaalt de naam, die gevolgd wordt door een getal: het aantal ingrediënten in het parfum.

Het aanbod

Het gamma is verdeeld in frissere (hesperide) (Ambrette 9, Bergamote 22, Fleur d’Oranger 27,  Neroli 36), bloemige (Iris 39, Jasmin 17, Lys 41, Rose 31, Ylang 49) en rijkere geuren zoals hout (Santal 33, 0ud 27, Patchouli 24, Vetiver 46), kruidig (Thé Noir 29) of balsemachtig (Labdanum 18). Internationale bestseller is Santal 33, waar sandelhout de hoofdrol speelt. Sandelhout is de zachtste houtgeur en heeft een crèmige huidgeur die erg populair is bij vrouwen. Het geeft karakter, structuur en maakt een parfum tegelijk ook wat ronder. In Antwerpen (altijd wat eigenzinniger) blijkt Thé Noir 29 de populairste geur, naast Santal 33.

Wat te ruiken?

Het ligt voor de hand dat de namen iets verklappen over hoe de geur ruikt, maar hoewel het het hoofdingrediënt is hebben sommige geuren toch een onverwachte twist.

  • Het frisse Neroli 36, die het propere van oranjebloesem combineert met een zilte noot (calone).
  • Patchouli 24 is eerder een rokerige, vette ledergeur is dan een hippiegeurtje.
  • Ambrette 9 wordt meer gedomineerd door fruitnoten (peer!) dan door de groene citrusfrisheid van ambrette.
  • Bestseller Santal 33 vind ik dan net een tikje te weinig aangekleed. Het is te lineair voor mijn smaak, ik mis de diepgang van een houtparfum.
  • Rose 31 kan even goed door mannen gedragen kan worden, wat niet altijd evident is met bloemengeuren. De roos ruik je hier op de achtergrond van een lading hout waar kwistig met het pepervat en andere kruiden is over gegaan. Tegelijk heeft het ook iets natuurlijk en lichtvoetig, zeker in vergelijking met roos-houtconstructies zoals Juliette Has A Gun Vengeance Extrême (roos-patchoeli) of de talloze roos-oud combinaties (By Kilian Rose Oud, Yves Rocher Rose Oud, Tom Ford Noir de Noir, Armani Privé Rose d’Arabie, …)

Info

De geuren zijn in een eau de parfum concentraties beschikbaar in flesjes van 15 ml (90 euro), 50 ml (205 euro), 100 ml (295 euro). Le Labo, Wapper 18, 2000 Antwerpen. www.lelabofragrances.com. Je vindt ze ook bij Skins in Gent en bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel.

Lees ook:

Le Labo City Exclusives: een citytrip in een flesje

Hoe clean kunnen cleane parfums zijn?

Dit zijn de mooiste geuren van Diptyque

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht