Nina Rose is een roze bloemengeur zonder rozen

De appeltjes van Nina Ricci komen in verschillende kleuren, maar hebben allemaal een gourmand karakter

Een van mijn eerste parfums was L’Air du Temps van Nina Ricci, een klassieker in de parfumerie. Ongetwijfeld is de prachtige duivenflacon van Lalique een van de redenen voor het succes. Ricci liet decennialang zijn flacons maken door deze glasfabrikant. Vanaf de jaren 90 ging het merk een heel andere kant uit, met gadgetachtige flacons in felle kleuren (Les Belles). Maar echte successen leverde dat niet op. Het duurde tot 2006 toen Ricci met Nina een bestseller vast had. De gourmand geur in de rode appelflacon blijkt een oneindige bron van inspiratie voor interpretaties en variaties. Allemaal met dezelfde smakelijke ondertoon. En niet toevallig zijn de meeste van de hand van Olivier Cresp, de meester van de gourmands.

Gourmand geuren

‘Gourmand’ vertaal je uit het Frans als ‘fijnproever’, ‘lekker’, ‘gretig’, ‘gulzig’, ….  “Deze ‘fijnproeversgeuren’ zijn gemakkelijk herkenbaar, met geruststellende en troostende nuances” stelt de parfumeur. “Dankzij de kracht van geurherinneringen kunnen ze je naar een ander moment in je leven te brengen.” En nog een bijkomende troef: “hun ‘eetbare’ kwaliteit maakt hen verslavend, wat mensen steeds opnieuw aantrekt.”

Gourmandise kan op verschillende manieren worden uitgewerkt, weet Olivier Cresp. Zo liet hij zich inspireren door de ‘pomme d’amour’ voor de eerste Nina. Hij verwerkte het als een akkoord in een smakelijke mix van citrusvruchten, witte bloemen en muskus. Het parfum betekende een nieuw hoofdstuk voor Nina Ricci. Het merk laat zich sindsdien opmerken met gourmand geuren in alle mogelijke varianten. Zoals: een fruitige sorbet (Les Sorbets de Nina), macarons (La Tentation de Nina) of karamel (Nina Rouge). Ook sappige fruitnoten horen in dat rijtje, zoals het nieuwe Nina Rose.

Nina Ricci Nina Rose, de laatste aanwinst van de Nina familie

Nina Rose zonder rozen

In Nina Rose valt weinig roze te bespeuren. Oranjebloesem domineert: een witte bloem met een smakelijk karakter. Jasmijn versterkt het bloemige karakter, peer en citrusvruchten accentueren de fruitige signatuur. De eerste indruk doet wat denken aan zuurzoete citrussnoepjes. Dat verzacht na een tijdje tot een friszoete bloemengeur die niet al te zwaar in de neus ligt.

Fruitige bloemengeuren zijn doorgaans redelijk jong, en dat is met Nina Rose niet anders. Roze is de millenialkleur bij uitstek en deze geur past helemaal in dat plaatje. Zelfs zonder rozen.

De reclamecampagne

Info

Nina Ricci Nina Rose eau de toilette 30 ml: 43, 90 euro, 50 ml: 53, 90 euro, 80 ml: 79,90 euro. Te koop in de parfumerie.

Lees ook

Akro, de verslavende geuren van Olivier Cresp

Anne Flipo, de parfumeur met een genereuze stijl

6 parfums met een romantisch verhaal

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht