Het nieuwe Brécourt parfum neemt je mee naar Ibiza

Emily_Bouge_1[1]
Emilie Bouge, parfumeur en stichter van Brécourt

Onmoeting met parfumeur Emilie Bouge

Vorige week had ik de kans om Emilie Bouge te ontmoeten. Ik vind het altijd een buitenkans om parfumeurs te ontmoeten, omdat je dan een beter idee krijgt van een collectie dan de marketingverhaaltjes in het persbericht je geven. Als je de parfumeur een beetje kent, kun je vaak zijn/haar persoonlijkheid herkennen in zijn/haar creaties.

Emilie Bouge geeft een gereserveerde eerste indruk. Maar wanneer ze eenmaal begint te vertellen over haar parfums blijkt het een dame te zijn met een duidelijke visie. Parfums kreeg ze met de paplepel mee.  Ze is de vierde generatie van een familie uit Grasse die actief is in de parfumindustrie. Haar grootouders hadden het bedrijf Bruno Court, dat sinds 1812 essentiële oliën én parfums produceerde. Ze werden in de jaren zestig gedwongen om het te verkopen aan een concurrent. Omdat de concurrentie van synthetische geurmoleculen en lageloonlanden niet meer houdbaar was.

In dienst én eigen baas

Emilie volgde de parfumeursschool Isipca en werkt al jaren in dienst bij geurproducent Robertet als parfumeur voor verschillende merken (onder andere Clarins, Grès, Esteban). “Het is heel boeiend om voor verschillende merken te werken. Je moet immers binnen de krijtlijnen van een marketingbriefing werken. In tegenstelling tot mijn eigen parfumlabel, waar alles mogelijk is. Maar het voedt elkaar, wat me soms een heel andere kijk op bepaalde ingrediënten geeft.” Soms is het ook frustrerend, geeft ze toe. “Wanneer je een voorstel doet waar er na drie jaar aanpassingen en consumententesten nog maar weinig van het oorspronkelijke idee overblijft. Of wanneer men niet ver genoeg durft te gaan en voor een afgezwakte versie kiest. Maar dat kan ik dan wel weer verder uitwerken in mijn eigen merk.” In 2010 begon ze met een eigen parfumhuis naast haar werk voor Robertet. Brécourt is een mix van haar eigen naam met die van het verdwenen familiebedrijf Bruno Court.

1 merk, 2 lijnen

Brécourt heeft 2 lijnen: ‘Les Contextuelles’ en ‘Les Ephémères’. De filosofie van ‘Les Contextuelles’ is dat een parfum een boodschap heeft, die je kan aanpassen aan de situatie, de plaats of het moment. “Een brunette op leeftijd heeft immers een ander parfum nodig dan een jonge blondine, bijvoorbeeld. Zij kan een sensueel parfum zoals Farah aan, terwijl dat misstaat bij ‘une petite blonde’.”

De Ephémères collectie vertrekt meer vanuit parfum als kunstwerk. Daar vertrekt Emilie vanuit een natuurlijk ingrediënt dat ze zo goed mogelijk tot zijn recht laat komen. Deze parfums zijn meer lineair (evolueren minder dan ‘Les Contextuelles’) en vertellen het verhaal van het terroir (de regio van de ingrediënten). Werken met natuurlijke ingrediënten heeft ook zijn nadelen. Wanneer een oogst mislukt en de hoeveelheid te klein is of de kwaliteit niet goed genoeg, dan wordt het parfum een tijd niet gemaakt. Emilie haalt haar schouders op: “Dat is nu eenmaal eigen aan het werken met natuurlijke ingrediënten. Sommige parfums hebben echte die hard fans, en die slaan altijd een voorraadje in om zeker niet zonder te vallen.” Zonder voorraad vallen is ondenkbaar voor grote merken die onder druk staan van aandeelhouders om de verwachte omzet te halen, maar een kleiner merk kan zich die vrijheid wel permitteren. Zo kan het bijvoorbeeld ook werken met zeldzamere ingrediënten die niet op grote schaal geproduceerd kunnen worden. “Een manier om het verschil te maken met de grote merken.”

Voor elk wat wils

Brécourt telt momenteel 15 parfums. De stijlen zijn zeer uiteenlopend, van de toegankelijke frisheid van Eau Blanche tot het rijkelijke Farah. Zelf is ze erg trots op Rosa Gallica, een ultieme rozengeur die ze combineert met de zoete amberwarmte van ambroxan en de droge aroma’s van hout. Ibiza Addiction is een pretentieloze fruitige bloemengeur die ze maakte als vakantiesouvenir. Goed gelukt: als ik mijn ogen sluit zit ik weer zorgeloos te genieten op het strand met een verse fruitsap. Samen met twee vriendinnen, die net als ik man en kinderen hebben achterlaten om drie dagen te genieten op het eiland van de eeuwige jeugd. En hoewel fruitige bloemengeuren doorgaans mijn ding niet zijn, verhuist dit flesje naar mijn privécollectie. Als therapie voor dagen die om een dosis zon en zorgeloosheid vragen.

Info

Brécourt Off To Ibiza eau de parfum 50 ml: 79 euro, 100 ml: 104 euro. Verkooppunten via LXS Luxury Cosmetics

Lees ook:

Gallivant, geuren die doen reizen

Hiram Green over natuurlijke parfums

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht