Gallivant maakt geuren als citytrips

Ik kom uit een familie van globetrotters. De helft woont in het buitenland, de andere helft reist lustig rond. Van kleinsaf aan namen mijn ouders me mee, net zoals ik doe met mijn kinderen. Om mijn herinneringen aan al die verschillende plekken zo levendig mogelijk te maken let ik in het bijzonder op de typische geuren. De aroma’s van typische gerechten en drankjes, de bloemen en planten die er groeien, de geur van de metro (Parijs ruikt anders dan bv New York, Londen of Antwerpen) of andere plekken met veel mensen, … en uiteraard parfum. Ik neem meestal 1 parfum mee dat ik de hele trip draag, zodat het me later in een oogwenk terug brengt naar die plaats.

Door de covid-restricties zagen we verschillende trips in het water vallen. En dus zocht ik andere manieren om mijn reisdrang te stillen. Gelukkig zijn er wel wat parfums geïnspireerd door plekken in de hele wereld. Zo voerde Parfum d’Empire me mee naar Corsica. Met Acqua di Parma kom je in de mooiste plekjes in Italië. En het jonge nichemerk Gallivant maakt er zijn handelskenmerk van: ‘fragrance for urban explorers’.

Nick Steward, de oprichter van Gallivant

Gallivant

In Engels betekent ‘gallivant’ ‘flaneren’ en ook wel ‘flirten’. Dat paste perfect bij het concept dat Nick Steward in gedachten had: geuren als citytrips naar zijn favoriete steden. Steward had er een carrière opzitten als creatief directeur bij L’Artisan Parfumeur, een van de eerste nichemerken. Toen het merk werk overgenomen door een grote groep besloot hij om zijn eigen ding te gaan doen. Hoewel de nicheparfumerie de laatste decennia bijzonder snel ontwikkelde miste hij toch nog iets: ongecompliceerde, authentieke geuren die plezier geven. Hij combineerde zijn 2 passies -parfum en reizen- en Gallivant was geboren. Hij koos voor reisvriendelijke formaten (30 ml), zodat je je favoriete geur(en) overal mee naartoe kunt nemen. Een stadsplan siert de verpakking.

Steward lanceerde Gallivant in 2017, met 6 geuren tegelijk: Amsterdam, Berlin, Brooklyn, Istanbul, Londen en Tel Aviv. Een jaar later kwam Tokyo erbij en vorig jaar werd Los Angeles gelanceerd. Allemaal steden die Steward op zijn duimpje kent, al gaf hij de verschillende parfumeurs eerder moodboards dan strikte richtlijnen om mee te werken. Voor hem heeft parfum ook geen gender en kunnen alle geuren zowel door mannen als vrouwen gedragen worden.

Berlin

Bitterfrisse citrusnoten zijn het eerste dat je ruikt, een indruk die nagenoeg tot op het einde aanhoudt, al wordt het wel zachter. Het moet Berlijn in de zomer oproepen, een stad met veel groene plekken en licht, maar ook wat rauwere kanten. Mooi vertaald door een droge houtbasis (ceder) en een royale dosis zwarte peper die als een rode draad doorheen het parfum prikkelt. Een alternatief voor citrus/vetiver parfums als Terre d’Hermes, Hermès Un Jardin Après La Mousson, Atelier Cologne Vetiver Fatal of Pomelo Paradis.

Brooklyn

Moest ik de geuren blind ruiken en toewijzen dan kon dit niet anders dan een Amerikaanse stad zijn. Amerika associeer ik met witte muskus: simpel en synthetisch (dat klinkt negatiever dan ik het bedoel. Al geef ik toe dat mijn beeld van het land er niet echt op vooruitgegaan is de laatste tijd). In die voile van poederige properheid ruik je iets gourmand, dat ik niet beter kan omschrijven als sinaaskaramellen. Dat bestaat helemaal niet, maar sappige sinaasappel en melkachtige karamellen vormen een combinatie die werkt in dit parfum. Niet overdreven snoeperig of zoet, dit moet de subtielste gourmand zijn die ik al geroken heb. Het ruikt alsof je Alyssa Ashley’s Musk (voor wie de jaren 70 en 80 bewust heeft meegemaakt) verstuift op een huid die gewassen is met een douchegel van Rituals’ Happy Buddha.

Istanbul

Istanbul kan niet anders dan een oosterse geur zijn. Kruiden, specerijen en zoete amber spelen hier een hoofdrol. De overwegende indruk is zoet balsemachtig (tonkaboon, vanille, amber), waar kardemom en aromatische kruiden voor reliëf zorgen. Voor fans van kruidige ambergeuren à la Serge Lutens Ambre Sultan.

Londen

London was het eerste parfum, omdat dat de stad is waar Steward woont. Een stad die even glamoureus als groezelig kan zijn. Eerste indruk is een tikje waterig (no surprise there) met een fris bloemige ondertoon die onmerkbaar evolueert naar een iets strakkere, droge houtbasis. Alsof je L’Eau d’Issey zou mengen met een zachte ledergeur (bv Caron Tabac Blond, Hermes Hermessence Cuir d’Ange). Ook het bijzondere Alaïa deelt een gelijkaardige minerale droogheid.

Tel Aviv

Tel Aviv is de enige stad waar ik nog niet geweest ben en waar ik me dus weinig bij kan voorstellen. Ik weet dat de stad bekend staat om zijn bruisend nachtleven met veel jong volk. Wanneer je beelden googelt krijg je een bevreemdende mix van een strand met witte wolkenkrabbers. Dat de parfumeur (Karine Chevallier, die ook London, Istanbul en Berlin ontwikkelde) voor een transparant boeket van witte bloemen koos klopt met mijn eerste indruk. Tel Aviv ruikt jong, dynamisch en modern, in de stijl van Gucci Bloom of By Kilian Good Girl Gone Bad Eau Fraîche.

Tokyo

Aan Tokyo heb ik verschillende, uiteenlopende herinneringen. De waanzin van Shibuya crossing (’s werelds drukste kruispunt) met een massa mensen en flikkerende lichtborden waarbij Times Square verbleekt. Maar evengoed de ongeëvenaarde rust die uitgaat van de houten tempels waar mensen wierook komen branden. De sprookjesachtige pracht van de bloemende kersenbloesems (eind maart/begin april) en de overweldigende aroma’s van de vismarkt op een nuchtere maag. Gelukkig koos parfumeur Nicolas Bonneville voor de tempels 🙂 Hij maakte een rokerige, kruidige houtgeur waar hout, wierook en specerijen (kardemom, peper, nootmuskaat) domineren. Voor liefhebbers van mysterieuze houtgeuren à la Aesop Marrakech of L’Aether de Iunx .

Info

Ik kocht een sample set (6 x 2 ml: 28 euro) van Gallivant via Smell Stories, een handige manier om het merk te ontdekken. Al heeft Gallivant nog 2 andere geuren: Los Angeles (houtachtig aromatisch) en Amsterdam (aromatisch kruidig). Ze zijn te koop in handige reisformaten (30 ml: 75 euro). Tokyo, Tel Aviv, Istanbul en London bestaan ook als een parfumolie roll on (10 ml: 40 euro) bij Smell Stories, Verversstraat 15, 1000 Brussel. www.smellstories.be. www.gallivant-perfumes.com.

Lees ook

Gallivant Gdansk, een parfumles in een fles

Deze geuren nemen je mee op reis

Met Brécourt naar Ibiza

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht