Gallivant Gdansk, parfumles in een fles

Een gouden zonsondergang aan de kust van Gdansk, die Nick Steward inspiratie gaf voor het nieuwe Gallivant parfum Gdansk.
Foto door Marek Piwnicki via Pexels

Nick Steward lanceerde Gallivant in 2017 en is met Gdansk aan zijn elfde lancering toe. Voor de gelegenheid kwam hij naar de Brusselse boetiek Smell Stories en deelde hij zijn parfumtips.

Nick Steward wilde de clichés uitdagen en koos amber als onverwacht thema voor het nieuwe Gallivant parfum Gdansk

Neem je tijd

“Al mijn parfums hebben altijd een begin, midden en einde, zoals een reis. Ze vragen tijd. Ik ben geen snelle werker en houd ervan om mijn tijd te nemen. Op Los Angeles hebben we bijvoorbeeld 4,5 jaar op gewerkt. Op een bepaald moment begreep ik het niet meer en heb ik het opzij gelegd om later weer op te pikken. Wanneer je dat zegt tegen een parfumeur denkt hij dat het project wordt afgevoerd. Maar dat is het voordeel aan onafhankelijk zijn: ik kan iets weg leggen, 6 maanden later weer boven halen om met een frisse blik te kunnen kijken. Aan Gdansk begonnen we twee jaar geleden. Parfum kun je niet ‘rushen’. Ook niet als klant. Je moet je tijd nemen om de geur op verschillende momenten te ruiken.

Ruik op je huid

Ik houd niet van blotters, ik werk vooral op mijn huid. Zo kan ik beter de evolutie van een parfum inschatten. Mijn beste tip voor parfumliefhebbers: draag parfum op de huid! Niet alleen ruiken we allemaal anders en hebben we andere associaties, maar ook onze huid reageert anders. Op mijn huid komt de tabak absolu in Gdansk bijvoorbeeld erg naar voren.

Houd vol

Niet alles is liefde op het eerste zicht. Soms moet je iets een paar keer dragen voor je ontdekt hoe fantastisch het is. We leven in een wereld waar alles onmiddellijk en snel moet gebeuren. Ik had dat met Ganymède (van Marc-Antoine Barrois) bijvoorbeeld. Ik begreep niet waarom er zoveel mensen dol op waren. Een jaar later droeg ik het opnieuw en heb ik meteen een fles gekocht. Sommige geuren hebben gewoon tijd nodig voor je hen vat.

Werk met mensen die je leuk vindt

Voor Gdansk werkte ik met een nieuwe parfumeur, de Spaanse Julia Rodriguez Pastor. Ik kende jaar niet, maar het klikte meteen. Als ik een gezellige lunch kan hebben met iemand zonder ongemakkelijke momenten, dan kun je meestal ook samen werken. Waarom zou ik 2 jaar van mijn leven willen doorbrengen met iemand waar ik geen klik mee heb?

Wees je bewust van je vooroordelen en kijk verder

Ik vind Polen een fantastisch land, dat door veel mensen verkeerd wordt ingeschat. Ze denken dat het een grijze post-sovjet staat is, maar ze vergeten dat het ooit een van Europa’s historische supermachten was. Gdansk aan de Baltische zee was een van de Hanzesteden, en heeft dus net zo’n rijke architectuur van handelshuizen als Antwerpen en Lübeck. Zoals alle Gallivant parfums is ook Gdansk geen letterlijke vertaling van een stad, maar een fantasie, een momentopname. Toen ik daar aan de kust een gouden zonsondergang zag, wilde ik dat moment in een parfum vangen.

Ik wilde ook de idee uitdagen van een ambergeur: iedereen denkt dan meteen aan het Midden-Oosten, maar waar komt dat cliché vandaan? Om de vooroordelen uit te dagen associeerde ik amber met een onverwachte bestemming. Bovendien weet niemand wat amber is. Het is geen ingrediënt, maar een fantasie akkoord.

Gdansk is het elfde parfum van Gallivant

Info

Top: pruim, honing, kardemom, nootmuskaat, saffraan

Hart : leder, labdanum, sandelhout, patchoeli, wierook, roos

Basis: tabaksabsolu, cypriol, styrax, vanille, muskus

Gallivant Gdansk eau de parfum 30 ml : 75 euro, 100 ml, 165 euro. Je vindt de parfums van Gallivant exclusief bij Smell Stories, Rue des Teinturiers 15, 1000 Brussel. www.smellstories.be. www.gallivant-perfumes.com

Lees ook

Gallivant maakt geuren als citytrips

Deze geuren nemen je mee op reis

Met Brécourt naar Ibiza

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht