Een Belgisch parfumeur: Louison Libertin van Technique Indiscrète

Hoe meer parfumeurs ik ontmoet, en hoe beter ik sommigen leer kennen, hoe meer ik er van overtuigd ben dat hun creaties altijd iets over hun persoonlijkheid vertellen. Diegene die ik het best ken is ongetwijfeld Louison Libertin van Technique Indiscrète, een van de weinige Belgische parfumeurs. Opgegroeid in Antwerpen ging hij studeren in Parijs. Aanvankelijk lanceerde hij zich in de mode, maar de lokroep van de parfums was sterker. Hij schoolde zich om en kwam terug naar België om Technique Indiscrète te lanceren. Aanvankelijk in Brussel, later installeerde hij zich in Antwerpen. Daar bezocht ik hem regelmatig in zijn labo, waar hij me de beginselen van het formuleren bijbracht en waar ik verschillende ingrediënten leerde kennen.

Hoewel we toch wat tijd samen hebben doorgebracht, vind ik hem een van de minst ‘grijpbare’ personen die ik ken. Hij zei me ooit eens lachend dat hij de ziel van een wild dier had en dat is niet zo ver van de waarheid. Louison is een echte artiest, een vrije vogel die in zijn eigen wereld leeft en zich uitdrukt in zijn parfums. “Parfums zijn mijn therapie” antwoordde hij, toen ik hem vroeg of al zijn parfums autobiografisch waren. Al zijn geuren zijn geboren uit opmerkelijke ervaringen, plekken of personen die belangrijk zijn in zijn leven. Dit zijn mijn drie favorieten uit het gamma.

Indiscrète

Indiscrète was zijn eerste parfum, geïnspireerd door een mooie zomerdag in de tuin van zijn moeder, op het platteland tegen de Franse grens. Tussen de appel- en perenbomen hing de was te drogen, op een tafel stond een appeltaart af te koelen. Voor mij is deze fris fruitige bloemengeur zijn meest persoonlijke parfum. Alles wat ik met hem associeer zit er in: zijn liefde voor de natuur en zijn signatuuringrediënt (appel). Het is het perfecte zomerparfum. Sluit je ogen, ruik en je waant je op het rustige platteland tijdens een zalige zomerdag die nooit lijkt te eindigen.

Délivre-Moi

Ook Délivre-moi is zo’n typische Louison geur. Het is de geur die ik associeer met zijn labo en die altijd op een of andere manier rond hem lijkt te hangen. Délivre-moi is geïnspireerd door de bijenkorven die achterin de tuin van zijn moeder staan. Louison merkte dat er bij een korf nauwelijks activiteit was. Toen hij de korf opende werd hij overweldigd door de aroma’s van honing, was en cederhout. De koningin bleek vast te zitten, dus bevrijdde hij haar voorzichtig. De koningin overleefde het en Louison had een nieuw parfum! Délivre-moi is een originele geur die redelijk zoet is zonder kleverig te zijn. Je ruikt uiteraard honing, maar ook iets van (boen)was en hout.

Paname Paname

Deze chypre is geïnspireerd door de sterke, stijlvolle vrouwen in de jaren 30. Wellicht de reden waarom hij mij zo aanspreekt! Naar verluidt maakte hij het voor een vriendin met een zeer eigen, Parijse stijl. Paname Paname heeft een vintage vibe (want het is een oldskool chypre), maar heeft een onbetwistbare elegantie. De chyprestructuur werd aangekleed met een elegante jasmijn en fris fruitige accenten van appel, limoen en sinaasappel. De basis uiteraard hout, opgewarmd met amber en muskus.

Info

Meer parfums van Technique Indiscrète kan je ontdekken op www.techniqueindiscrete.com. Je kan er een stalenkit met de 26 parfums bestellen voor 20 euro. Eau de parfum 50 ml: 98 euro, 10 ml: 24 euro. Extraît de parfum 50 ml: 120 euro, 10 ml: 24 euro. Eau de cologne 50 ml: 48 euro, 10 ml: 20 euro.

Lees ook

Hiram Green, de autodidact die natuurlijke parfums maakt

Naomi Goodsir, Australische parfums met Frans DNA

Miglot, een Belgisch parfummerk

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht