Parle Moi de Parfum, een parfummerk met een missie

Een half jaar geleden opende Parle Moi de Parfum de deuren in de Parijse Marais wijk ©Roberta Valerio

Meesterparfumeur Michel Almairac

Mijn laatste ontdekking, en nu al de meestbelovende van het jaar, is ongetwijfeld Parle Moi de Parfum. In de winkel staat Benjamin Almairac, zoon van de befaamde parfumeur Michel Almairac. Misschien staat er wel een van zijn creaties in je kast: Gucci Rush, Bottega Veneta For Women, Burberry Body, Chloé, Givenchy Dahlia Divin, Joop!, Le Labo Ambrette 9, Shiseido Zen, … Allemaal parfums met een bepaalde rondeur, subtiliteit en evenwicht. Fragrantica telt meer dan 100 parfums van zijn hand, al zijn er natuurlijk veel meer die nooit de eindmeet van een briefing hebben gehaald. Mooie parfums nochtans, die veroordeeld werden tot een leven in het archief van de parfumeur. Toen zijn zoon hardop droomde van een parfummerk, diepte hij meteen enkele parels uit zijn archief op.

Parle Moi de parfum, a family affair

“Het is zijn merk” knikt Michel Almairac bescheiden naar zijn zoon wanneer ik hem vraag waarom hij zijn eigen merk lanceert. Benjamin Almairac heeft een marketing achtergrond, maar hoorde als kind zijn vader altijd vertellen over de wereld van parfum. Die verhalen wil hij vertellen aan zijn klanten. Met Parle Moi de Parfum wil hij hen een blik achter de schermen geven, hoe parfum gemaakt wordt. Daarom laat hij de ingrediënten ruiken wanneer hij een parfum uitlegt. Hij bottelt de parfums ter plaatse en verpakt de flacons in cilindervormige doos, beschermd in een grijs zakje. Sober, maar stijlvol. Net zoals de winkel waar alle aandacht naar de parfums gaat. Op de toog staan de acht parfums centraal opgesteld. Je ruikt ze aan geparfumeerde mouillettes. Zo raakt je neus niet verdoofd door de alcohol en ruik je meteen het hart van het parfum. Volgens de regels van de kunst.

In de strakke, moderne boetiek staat de kunst van het parfum centraal. Bruine glazen flacons bevatten de ingrediënten die gebruikt worden om de structuur van de parfums uit te leggen. Je ziet er ook het materiaal om de flessen te wegen en te vullen. ©Roberta Valerio

De parfums van Parle Moi de Parfum

Parle Moi de Parfum is gestart met een collectie van 8 parfums. De namen vertellen iets over het hoofdingrediënt en de stijl van de geur. Het nummer wijst op het aantal versies die de parfumeur nodig had om het parfum te perfectioneren. Mijn favoriet is Milky Musk/39, die Michel Almairac maakte als cadeautje voor de gasten op het trouwfeest van zijn oudste zoon.

  • Milky Musk/39: een intrigerende combinatie van vijg, sandelhout en muskus. Ik ruik vooral het licht rokerige sandelhout, waarvan de crèmige kant geaccentueerd wordt door een fameuze dosis witte muskus. De vijg herken je niet meteen, maar voorkomt dat het te streng wordt. Een moeilijk te omschrijven geur, je moet het geroken hebben!
  • Totally White/126: dit parfum verkent de andere, luchtigere en cleane kant van muskus. In combinatie met frisse bloemen doet het aan de lente denken, geïnspireerd door het Parijse Parc Monceau.
  • Une Tonne de Roses/8: elke parfumeur heeft wel een rozengeur, omdat het een van de belangrijkste bloemen in de parfumerie is. Die van Michel Almairac is een subtiele bloemengeur op basis van de perfecte tandem roos-patchoeli. De patchoeli domineert niet, maar geeft structuur en een droge houtbasis, waardoor de geur perfect draagbaar voor mannen wordt.
  • Guimauve de Noël/31: de favoriet van Michel Almairac, omdat het hem herinnert aan zijn kindertijd in Grasse. Daar aten ze ‘Fougasette’, een brioche met oranjebloesem. Guimauve de Noël/31 is een gourmand geur met karamel, vanille en een frisse oranjebloesemnoot.
  • Flavia Vanilla/82: Ook deze geur is een herinnering uit zijn jeugd. Meerbepaald aan een beeldschoon meisje dat tegelijkertijd fris (fruit, magnolia) en zoet (vanille) rook.
  • Cedar Woodpecker/10: een mooie combinatie van droog cederhout, poederige iris en de citrusfrisheid van cedrat. Een aanrader als je van houtgeuren houdt!
  • Woody Perfecto/107: nog een houtgeur, maar dan op basis van vetiver, waarvan de frisse grassige facetten mooi combineren met elemi, een hars met peper- en citrusnoten.
  • Tomboy Neroli/65:  dit parfum toont de veelzijdigheid van neroli (essence van oranjebloesem): het ruikt tegelijkertijd groen, citrusachtig, bloemig en zelfs een tikje honingachtig. Het is een bloem die net zo goed in mannen- als damesparfums wordt gebruikt. ‘Tomboy’ is een knipoog naar het uniseks karakter van deze geur.

Info

Eau de parfum 50 ml: 95 euro, 100 ml: 155 euro. Te koop in bij Fin Du Jour, Soul Kiss, Liquides Confidentiels. Ook via de Parle Moi de Parfum webshop en in de boetiek Parle Moi de Parfum, rue de Sévigné 10, 75004 Paris. www.parlemoideparfum.com

Lees ook:

Parfums de Nicolaï

De geurige verhalen van Parfum d’Empire

Nicheparfumerie Soul Kiss in Lasne

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht