Bracken Woman, een gelaagd groen boeket van Amouage

Groene geuren: een trend?

De niche van de groene geuren

Een categorie in de frisse parfums die redelijk niche is, is de familie van de groene geuren. De aroma’s van bossen, gekneusde bladeren, het loof van bloemen. Die natuurlijke geuren  hebben iets hoopgevend, ze symboliseren een nieuw begin. Niet toevallig waren ze erg populair na de tweede wereldoorlog, zoals Vent Vert van Balmain en de oorspronkelijke Miss Dior. De eerste is onlangs geruisloos verdwenen, de tweede is nog enkel te koop in department stores onder de naam Miss Dior Original. Groene geuren kenden een revival in de jaren 70 met o.a. Chanel N°19, Sisley Eau de Campagne, Silences de Jacomo en het fantastische Jean Louis Scherrer.

Ook de laatste jaren duiken er weer af en toe groene parfums op. Opmerkelijk, want ze zijn niet meteen op maat van de (gesuikerde) smaak van het grote publiek. Vorig jaar lanceerde Maison Martin Margiela een Replica kwartet nieuwe stijl. Onder hen Soul Of The Forest, een naam die de geur goed beschreef. Ook Byredo waagde zich aan een eerder groene geur, waar we zelf een naam aan konden geven. Tom Ford lanceerde een vierkoppige collectie Les Extraîts Verts in de Private Blend Collectie. En Amouage voegt dit jaar Bracken Woman aan het lijstje toe.

Amouage Bracken For Woman, een gelaagd, groen boeket

Het parfum maakt meteen een statement met een eerste indruk van gekneusde bladeren. Ze liggen als een laag op fris geurende bloemen die langzaam doorkomen. Hoe meer de bloemen gaan domineren, hoe kruidiger ze worden. Na enkele minuten wint de compositie aan houtaroma’s, die na verloop van tijd steeds droger worden. Bracken Woman is als een toverbal die steeds een ander laagje laat zien. Het is een erg rijke, maar tegelijkertijd natuurlijk aandoende geur, waar uiteenlopende noten mooi in elkaar verweven zijn. Op papier blijf ik een pikante kruidige bloemengeur ruiken, op mijn huid domineren de bloemen veel minder. Dit is geen lieflijke bloemengeur, maar een karaktervol parfum, dat net zo goed door mannen als vrouwen gedragen kan worden. Bracken Woman heeft een eerder discreet sillage en een meer dan gemiddelde houdkracht voor een eau de parfum.

Info

Amouage Bracken Woman (eau de parfum 100 ml: 325 euro) vind je in nicheparfumerieën zoals Beauty By Kroonen en Parfuma in Antwerpen. Meer verkooppunten vind je via luxury cosmetics.be. Ze bezorgden me een testflacon zonder review verplichting. Bracken bestaat ook in een versie voor mannen.

Lees ook:

Jo Malone Vetiver & Golden Vanilla

Diptyque Tempo, een moderne patchoeli

Le Cri de la Lumière van Parfum d’Empire

Het Corsica van Parfum d’Empire

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht