Het feestbeest in Chanel’s Coco Mademoiselle: Eau de parfum Intense

Coco Mademoiselle

Tijdens mijn consultaties als parfumdokter merk ik dat er parfums zijn die ik vaak bovenhaal en andere bijna nooit. Coco Mademoiselle is een interessant voorbeeld omdat hij verschillende mensen aanspreekt. Evengoed voor zijn bloemige karakter als voor zijn amberbasis die niet te zwaar is. Net zoals wijn worden parfums in geurfamilies ingedeeld. Maar sommigen zijn hybriden die op de grens balanceren tussen twee categorieën. Zoals Coco Mademoiselle, die Chanel zelf voorstelt als een frisse ambergeur, terwijl Fragrantica hem als een amberachtige bloemengeur (floriëntal) beschouwt. Ik volg Fragrantica in dit geval. Zeker wanneer je hem vergelijkt met de nieuwe versie: Coco Mademoiselle Intense.

Uberflanker

Coco Mademoiselle Intense is eigenlijk een flanker van een flanker. In 2001 bracht Chanel een variant uit van Coco, een oldskool Oosters parfum. Een frissere versie moest een jongere doelgroep aanspreken. Een marketingstrategie die veel oplevert wanneer hij aanslaat: nieuwe klanten én opnieuw aandacht voor een ouder parfum door te kapitaliseren op de naamsbekendheid. Aanvankelijk werd Coco Mademoiselle zonder veel tamtam gelanceerd. Maar de geur viel zo in de smaak dat het in een mum van tijd een van Chanel’s bestsellers werd. Mademoiselle kreeg de aandacht die ze opeiste: met regelmatig nieuwe reclamecampagnes met bekende gezichten als Kate Moss en later Keira Kneightley.

Coco Mademoiselle Eau de parfum Intense

17 jaar later is het tijd voor een intensere versie. Eentje met meer karakter, dankzij een extreme dosis patchoeli, volgens het persdossier. Meer hout en karakter is bijna altijd goed voor mij, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen. Maar… ik rook niet meteen een andere geur. Pas wanneer je de twee Mademoiselles vergelijkt worden de verschillen duidelijk. Coco Mademoiselle is bloemiger en daardoor luchtiger. Bij Coco Mademoiselle Eau de Parfum Intense valt me niet zozeer de patchoeli dan wel de poederachtige amberbasis op. Toch is er geen groot verschil en kan je na een dag Coco Mademoiselle probleemloos opfrissen met een vleugje Eau de Parfum Intense voor een avondje uit.

Nog een verschil merk ik in houdkracht: na een halve dag ruik je Coco Mademoiselle nog vaag, terwijl het feestje van Coco Mademoiselle Eau de Parfum Intense nog volop aan de gang is. Het prijsverschil is slechts een paar euro’s, maar je krijgt er een langere adem en wat meer karakter voor in de plaats. Voor mij had die ‘overdosis’ patchoeli zelfs nog wat exuberanter mogen zijn om écht een verschil te maken.

Info

Chanel Coco Mademoiselle Eau de Parfum Intense 35 ml: 70,70 euro, 50 ml: 90,90 euro, 100 ml: 151 euro. Te koop in de parfumerie en via www.chanel.com

Lees ook:

van parfum tot icoon: 100 jaar Chanel N°5

Gabrielle, een zonnig boeket geïnspireerd door Madame Chanel

Een nieuwe Chanel: Chance Eau Vive

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht