Louis Vuitton lanceert zijn eerste parfums

100ml_millefeuxEen parfumhuis met ambitie

Van zodra het een viertal jaar geleden bekend geraakte dat Louis Vuitton aan een parfumlijn werkte, kwam de geruchtenmolen op gang. Maar verder nieuws bleef uit en toen niemand het nog verwachtte, pakte Louis Vuitton uit met een 7koppige lijn. Goede parfums maken vraagt tijd. Een goed verhaal opbouwen rond een merk dat niet kan bogen op een roemrijke geschiedenis in de parfumerie, nog meer. Dus werden kosten noch moeite gespaard.

Louis Vuitton haalde Jacques Cavallier als huisparfumeur binnen. Cavallier is een van de beste parfumeurs, die je kent van bestsellers als Issey Miyake L’Eau d’Issey, Jean Paul Gaultier Le Classique en Giorgio Armani Acqua di Gio pour homme. Het huis kocht ook een historisch domein in hartje Grasse waar het zijn parfumeur installeerde. Het Domaine des Fontaines Parfumées was ooit een bloeiend parfumbedrijf, dat failliet gegaan was in de jaren zeventig. De ruïne werd heropgebouwd en kreeg zelfs een parfumeurstuin waar een driehonderdtal geurige planten en bloemen werden aangeplant.

In die inspirerende omgeving werkte Cavallier aan de zeven Louis Vuitton parfums. Alle parfums bevatten bloemen, al dan niet in de hoofdrol. Vooral de bloemen uit Grasse, zoals roos en jasmijn, kregen extra aandacht. Enkele parfums bevatten een ledernoot, een knipoog naar de core business van Louis Vuitton.

img_1075
Louis Vuitton kocht het Domaine des Fontaines Parfumées in Grasse en bouwde de ruïnes van een voormalig parfumbedrijf weer op
parfumeurstuin
De bekende tuinarchitect Jean Mus legde een tuin aan met meer dan 200 verschillende geurige planten en bloemen
labo2
Where the magic happens: het labo van Jacques Cavallier

Rose des Vents

Een compositie rond drie verschillende rozen (uit Grasse, Bulgarije en Turkije). Fruitaccenten geven deze frisse rozengeur iets fluwelig zonder confituurconnotatie. Poederachtige iris en droog cederhout maken het verfijnd.

Turbulences

Een fris tuberoosparfum lijkt een contradictie, want dit kleine witte bloemetje heeft een zwaar, zwoel en soms zelfs medicinaal aroma. Door het op te frissen met magnolia en jasmijn krijg je een rijkelijk parfum van witte bloemen dat tegelijk fris is en toch ontzettend lang aanhoudt. Een mooie introductie om tuberoos te proberen, maar voor die hard tuberoosfans wellicht iets te beschaafd. (in dat geval: stick to Piguet’s Fracas)

Dans La Peau

De prominente leernoot wordt verzacht met jasmijn en muskus. Dierlijk, op zijn meest gepolijst: jasmijn benadrukt het bloemige karakter van fleur de cuir, de beste lederkwaliteit waar dure handtassen van zijn gemaakt. Iris en muskus geven iets poederig, waardoor het een huidgeur wordt.

Contre Moi

Dit is een Oosters gourmand parfum, waar drie soorten vanille opgefrist worden door jasmijn. Zoet zonder kleverig te zijn.

Apogée

Apogée is een abstract parfum van roos en lelietje-van-dalen. Een natuurlijke geur die heel eenvoudig lijkt, maar op de huid verschillende facetten laat zien. Net als Rose des Vents de meer klassieke geuren uit de reeks.

Mille Feux

Dit parfum sprankelt als 1000 lichtjes, een Franse uitdrukking die betekent dat je in supervorm bent. Geïnspireerd op een handtas in framboosrood leer, een speciale bestelling die Cavallier in het Louis Vuitton atelier zag. Framboos en osmanthus (een wit bloemetje met een perzikgeur) geven iets sprankelend aan het zachte lederakkoord dat het hart van dit parfum vormt. Een ongewone combinatie die werkt!

Matière Noire

Tenslotte is er een echte houtgeur, de meest karaktervolle van de bende. Uiteraard mocht een oud parfum niet ontbreken. Hoewel ik me afvraag hoeveel oud geuren de parfumerie nog kan verdragen, is dit een van mijn favorieten uit de reeks. Krachtig, mysterieus en sensueel, opgefrist met een bloemig accent (cyclamen).

Info

De parfums worden uitsluitend in de Louis Vuitton boetiek in Brussel verkocht. Ze bestaan in eau de parfum (100 ml: 240 euro, 200 ml: 370 euro, reisverstuiver met 4 refills: 240 euro) en kunnen opnieuw gevuld worden. www.louisvuitton.com

Lees ook:

Les Eaux de Chanel: op reis met Chanel

De L’Art & La Matière collectie van Guerlain

Les Exceptions, de couture parfums van Mugler

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht