Diptyque Tempo, een moderne patchoeli

Patchoeli is een van de meer controversiële ingrediënten in de parfumerie. Tijdens de parfuminitiaties die ik geef reageren mensen vaak het sterkst op deze gedroogde bladen met grondachtige houtgeur. De ene vindt de uitgesproken persoonlijkheid fantastisch, voor de ander is het veel te zwaar. Toch zit het in de meeste parfums tegenwoordig, omdat het karakter geeft en een geur langer doet houden. Dankzij verschillende extractietechnieken en moleculaire fractionering (het isoleren van geurfacetten) krijgt patchoeli verschillende gezichten. Moderner en verfijnder dan de oorspronkelijke essentiële olie die naar natte aarde en muf, donker hout ruikt. De veelzijdigheid van patchoeli ontdek je in deze post over deze must smell patchoeli parfums.

Sixties icoon

Patchoeli is voor velen een typische geur uit de jaren 60, toen hippies het op grote schaal gebruikten. Ook voor parfumeur Olivier Pescheux. Hij is een van de vaste parfumeurs (net zoals Fabrice Pellegrin en vroeger Olivia Giacobetti) van Diptyque. Dat merk bracht 50 jaar geleden zijn eerste parfum uit (L’Eau Diptyque). Dat wordt dit jaar gevierd met 2 parfums: Tempo en Fleur de Peau. Vertrekpunt voor beide parfums zijn respectievelijk patchoeli en muskus, de iconische ingrediënten van de sixties. Ondanks die nostalgische insteek is Tempo een hedendaags parfum. Door 3 verschillende extracties te gebruiken (en de ‘vuile’ kantjes eruit te filteren) krijg je een veelzijdiger, luchtiger parfum dan de donkere geurbom uit het hippietijdperk.

Tempo moderato

De eerste indruk is groen, door violetblaadjes die het bosgevoel van deze houtgeur accentueren. Daarna komt het kruidige karakter door, benadrukt door maté (bladeren van een jonge boom met een kruidige, grassige geur).  Een amberbasis geeft een behaaglijke warmte aan deze donkere houtgeur. Tempo is een echt patchoeli parfum, dus als dat niet je ding is zal hij je niet van gedacht kunnen veranderen. Maar het grote verschil met een klassieker als bijvoorbeeld Patchouli van Réminiscence is dat Tempo transparanter, veelzijdiger en daardoor moderner is. Het is een verfijnde compositie met een discretere sillage dan we verwachten van een patchoeliparfum. Hij blijft zo’n 10 uur op de huid.  

Info

Diptyque Tempo eau de parfum 75 ml: 140 euro. Te koop bij nicheparfumerieën zoals Senteurs d’Ailleurs in Brussel, Necessities in Antwerpen. www.diptyqueparis.com

Disclaimer: Deze review is gebaseerd op een testexemplaar dat ik ontving van Senteurs d’Ailleurs. Maar dat beïnvloedt op geen enkele manier mijn mening of deze review.

Lees ook

50 jaar Diptyque parfums

Dit zijn de beste parfums van Diptyque

Orphéon, a trip down memory lane voor Diptyque

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht