Mon Guerlain: Guerlain-DNA in een modern kleedje

Naar verluid is elk Guerlain parfum ontwikkeld met een bepaalde vrouw in gedachten. De Guerlains waren dan ook grote liefhebbers van vrouwelijk schoon. Ook Thierry Wasser, de huidige huisparfumeur, is van dat principe vertrokken voor het nieuwe Mon Guerlain. Zij het een beetje abstracter: hij had de moderne, sterke vrouw in gedachten.

Het gezicht van Mon Guerlain

Die sterke vrouw wordt geïncarneerd door Angelina Jolie. Een topnaam die heel wat aandacht en reacties uitlokt. Meestal vol lof, maar ook enkele kritische geluiden. Parfumfans vrezen dat haar bekendheid het parfum overschaduwd en chauvinistische Guerlain fans vinden haar te Amerikaans en geen match met het eerder klassieke parfumhuis. Maar er is wel degelijk een link. Jolie heeft een emotionele band met het merk, omdat haar moeder een Guerlain poeder gebruikte. Toen ze dat bij Guerlain hoorden lieten ze die geur opnieuw maken en gaven het haar cadeau. Dat raakte Jolie en ze stemde toe om ambassadrice te worden van het merk.

Met haar tattoos en uitgesproken meningen is Jolie misschien niet meteen een voor de hand liggende keuze voor het traditionele, Franse merk. “We maken parfums voor vrouwen die we bewonderen” vertelde Jacques Guerlain ooit. En niemand kan ontkennen dat ze een sterke vrouw is. Ze is actrice, producer, regisseur en activiste. Geëngageerd ook, als Speciaal Gezant bij het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties en een van de medeoprichters van Preventing Sexual Violence Initiative, dat seksueel geweld in oorlogsgebieden wil voorkomen. Openheid over haar borstkanker en amputatie vindt ze belangrijker dan haar sexy imago. Nog pluspunten voor Angelina Jolie: ze stortte de cheque van Guerlain integraal door aan een liefdadigheidsfonds dat zich inzet voor de vluchtelingen. En ze stelde haar Franse wijndomein open om er het reclamefilmpje op te nemen.

Een bestaande geur in een nieuw kleedje

Echt nieuw is Mon Guerlain niet. Het parfum bestond immers al sinds 2015 onder de naam Mon Exclusif. Deze speciale versie was enkel in de Guerlain boetieks te koop, waar zijn potentieel eerst getest kon worden. En blijkbaar voldeed het aan de verwachtingen. Mon Guerlain wordt omschreven als een frisse oriëntal. De frisheid wordt geleverd door Carla lavendel, een kwaliteit die in de gastronomie wordt gebruikt. Het is het eerste dat je ruikt, opgefrist door bergamot. Op papier blijft de lavendel nog lang nazinderen, op mijn huid nemen poederachtige, zoete noten al snel over. Het doet me denken aan een glas amaretto met veel ijs: je ruikt dat het zoet is, maar het ijskoude vermijdt dat het kleverig wordt. Ook wanneer dat gourmand akkoord een karamelkarakter krijgt en tenslotte evolueert naar een crèmige vanille basis.

Mee met de trends, eigen aan de roots

Na La Petite Robe Noire is Mon Guerlain opnieuw een zoete geur, die duidelijk inspeelt op de markttrends. Maar het voordeel van Guerlain is dat ze de expertise en mooie materialen hebben om er iets gesofisticeerd van te maken.  Mon Guerlain zal een breed publiek aanspreken, maar draagt ook de typische Guerlain stempel. Wellicht heeft dat te maken met de Guerlinade, een signatuur van zes ingrediënten (bergamot, iris, jasmijn, roos, tonkaboon, vanille, sandelhout) die je in de meeste Guerlain parfums vindt. In Mon Guerlain overheersen poederige tonkaboon en zoete vanille.

Thierry Wasser vertelde me dat hij door de parfums van zijn voorgangers te bestuderen, linken ontdekte tussen verschillende parfums. Ook leerde hij de favoriete ingrediënten van de verschillende Guerlain parfumeurs kennen. Die inzichten lijkt hij verwerkt te hebben in Mon Guerlain. De opvallende lavendelnoot doet denken aan Jicky (1889, door Aimé Guerlain), de vanille van Shalimar (1925, Jacques Guerlain), de sandelhout-jasmijn structuur van Samsara (1989, Jean-Paul Guerlain) en de gourmand noten van La Petite Robe Noire (2012, Thierry Wasser). Benieuwd of Mon Guerlain de ambities zal kunnen waarmaken en zijn plaats naast deze klassiekers zal verdienen.

Info

Eau de parfum 30 ml: 74 euro, 50 ml: 97 euro, 100 ml: 140 euro. Mon Guerlain bestaat intussen al in verschillende concentraties en versies en is te koop in de parfumerie en via guerlain.com

Lees ook:

De Guerlain boetiek in Brussel

Het baardje van Guerlain, een stukje parfumcultuur

Guerlain gaf zijn L’Art & La Matière collectie een facelift

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht