Het baardje van Guerlain, een stukje parfumcultuur

Wist je dat sommige parfums een barbiche of een baardje hebben? Ik ontdekte het tijdens een bezoek aan de parfumfabriek van Guerlain in Orphin, op een uurtje van Parijs. Die produceert 111 parfums en andere geparfumeerde producten, zo’n 13 miljoen stuks per jaar. Guerlain maakt als een van de weinige merken zelf zijn parfums; de meeste merken bestellen hun geuren bij een van de grote geurproducenten. Ook de ‘concentraten’ produceren ze zelf, die ze  daarna oplossen in alcohol tot de gewenste concentratie (eau de toilette, eau de parfum, extraît de parfum).

Een van de bijzonderste dingen die je in de fabriek kunt zien, zijn de ‘dames de table”. Zes vrouwen die met goud- en zijdedraad toveren om de mooiste flacons af te sluiten (baudruchage) en te voorzien van een ‘barbiche’ (een ‘baardje’). Handwerk dat geen enkele machine hen na kan doen.

 

Baudruchage & barbichage: de verzegeling en het baardje van de flacon

Omdat de glazen parfumflacons vroeger niet perfect afsloten, werd er een vlies overheen getrokken dat de hals hermetisch verzegelde. Die oude traditie gebruikt men nog altijd voor de extraîts de parfum, die een flacon in plaats van een verstuiver hebben. Het vlies wordt vast gezet met zijdedraad, dat op een ingenieuze manier wordt geknoopt. Shalimar bijvoorbeeld krijgt zeven verschillende knopen. Het knoopwerk wordt verzegeld en de uiteinden worden uitgerafeld en opgekamd tot een ‘barbiche ‘ of een baardje. Elk parfum heeft zijn eigen zijdedraad, wat een andere barbiche geeft. Zo is die van Shalimar is extreem glad, die van L’Heure Bleue pluizig en die van Jicky gegolfd. Het resultaat is haast te mooi om open te maken!

Info

Guerlain Shaimar extraît de parfum 30 ml: 325 euro, te koop op bestelling bij de parfumerie of via guerlain.com

Lees ook:

Guerlain L’Art & La Matière collectie

De Guerlain parfumboetiek in Brussel

Zeg me welk parfum je draagt en ik zeg je wie je bent: de Guerlain methode

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht