Parfumconsultatie bij Guerlain: wat een parfum over je vertelt

De zoektocht naar een parfum dat bij je past

Ik krijg regelmatig mensen op parfumconsultatie die op zoek zijn naar hun ideale geur. Een parfum dat heel hun persoonlijkheid en stijl omvat. Ik vind dat een illusie. Dat is net zoals zoeken naar de ideale man. Die bestaat niet. Of beter: er bestaan er wellicht meerdere?

Regelmatig vragen mensen me of ik een lievelingsparfum heb. Dat vind ik een moeilijke vraag. Net zoals een muziekliefhebber verschillende genres apprecieert, vind ik het vreselijk moeilijk om me tot 1 parfumtype te beperken. En als het écht moet, kies ik doorgaans voor hout. Bloemen zijn minder mijn ding. Mijn lievelingsbloem (in parfums) is iris, technisch gezien een wortel in plaats van een bloem (want de bloem geeft geen geur af). En toch is het belangrijk om een open mind te houden, ontdekte ik onlangs.

Parfumconsultatie bij Guerlain

Een paar weken geleden mocht ik op parfumconsultatie bij Guerlain. Dat is normaal enkel voorbehouden aan de klanten die een parfum op maat bestellen, dus ik was erg benieuwd welk parfum ze met me zouden matchen. Hoewel ik grote bewondering heb voor de klassiekers, heb ik zelf nooit een Guerlain parfum gevonden dat echt bij mij past. Ik vind Mitsouko bijvoorbeeld een mooie geur, maar niet op mijn huid. Net zoals Jicky, waar mijn neus blijft haken op het dierlijke civet, nochtans kundig verpakt in frisse lavendel en poederachtig coumarine.

Tijdens de parfumconsultatie wordt een test afgenomen om de klant beter te leren kennen. Eerst krijg je verschillende moodboards te zien. Ik moest uitleggen waarom verschillende foto’s me al dan niet aanspreken. Tot dan toe leek me dat gemakkelijk: ik kon de verschillende sferen associëren met types van geuren.  Toen volgden een resem vragen: wat is mijn lievelingsstad? Parijs. Kook ik graag? Ik eet liever. … Tenslotte kreeg ik blind enkele geuren te ruiken. Ik maakte er een spelletje van om ze te herkennen, maar dat gaf ik snel op. Om de test te doen slagen, moest ik vanuit mijn buik reageren. En dat gaf verrassende resultaten.

Een open geest

Het parfum dat iemand draagt vertelt me veel over die persoon. Maar zelf vind ik niet echt dat er 1 parfum is dat me helemaal typeert. Ik heb namelijk nogal uiteenlopende voorkeuren. Het verrassende was dat de test die er feilloos uithaalde. Het verdict: “Een stadsmeisje met een voorliefde voor de natuur. Gefascineerd door exotische kruiden én een liefhebber van oldskool parfumerie. Iemand met een gesofisticeerde smaak, die tegelijkertijd veel belang hecht aan puurheid en authenticiteit.” Het leek meer op een psychoanalyse dan een parfumconsultatie.

Ik kreeg eerst een paar houtgeuren te ruiken waar ik niet echt op reageerde. Op 1 na: Heritage, een kruidig houtparfum voor mannen. En dan volgde een parfum waarbij ik alleen maar “Jaaaa, dit ben ik” kon mompelen. Het bleek Rose Nacrée du Désert te zijn, een kruidige Oosterse rozengeur voor dames en heren. Met veel hout (oudh en patchoeli), harsen  en saffraan. Niet meteen het type geur dat ik er zelf zou uitpikken. Ik associeer mezelf niet met rozen en kruiden. Maar ik vind het zalig ruiken en dat gevoel wordt regelmatig bevestigd door complimenten. Het parfum is helaas uit de handel, dus moet ik weer opnieuw op zoek…

Info

Op de site én in de Guerlain boetiek kun je terecht voor een kleine test om te achterhalen welke Guerlain parfums het best bij je passen. www.guerlain.com

Lees ook:

Guerlain L’Art & La Matière

Het baardje van Guerlain, een stukje parfumcultuur

De Guerlain boetiek in Brussel

Mon Guerlain, mee met de trends, trouw aan de roots

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht