Aura, de groene magie van Mugler

Thierry Mugler maakt parfums zoals zijn mode: you love it or you hate it. Angel, Alien, A*Men, Womanity zijn stuk voor stuk parfums met een sterke persoonlijkheid, originaliteit en herkenbaarheid. Zowel Angel en Alien leenden zich tot een schijnbaar oneindige stroom van interpretaties (flankers). Maar soms is het tijd voor iets nieuws.

De magie van Mugler

Het universum van Thierry Mugler heeft altijd iets magisch gehad. De ijsblauwe sterren van Angel, de metalen robotman van A*Men, de gouden Alien godin die uit een science fiction film  lijkt weggelopen, …. Dat is voor Aura niet anders, die in een Avatar sfeer baadt met de jungle als setting. De flacon is een hart in smaragdgroen gefacetteerd glas, uitgewerkt als de nerven van een blad. Of zijn het de schubben van een reptiel? Mugler, die net als vele andere ontwerpers bijgelovig is, stond erop dat de naam met een A begon. De parfums die met een A beginnen (Angel, Alien, A*Men) zijn immers de meest succesvolle in zijn portfolio. Diegene die dat niet doen, zoals Cologne en Womanity, veel minder.

De uitdaging van groene geuren

Mugler kondigt zijn pasgeborene aan als een “dierlijk groene” geur. Het is me niet meteen duidelijk wat ik me daarbij moeten voorstellen. Groen doet denken aan frisheid, dierlijk zit doorgaans aan de andere kant van het spectrum. Maar mijn interesse is wel meteen gewekt. Groene geuren zijn immers niet zo populair. De eerste golf dateert uit de jaren 40, met sterkhouders zoals Vent Vert van Balmain (46) en het oorspronkelijke Miss Dior (47). Dit type parfums was erg populair na de tweede wereldoorlog. Ze symboliseren hoop, een nieuw begin. Net wat mensen nodig hadden na de donkere oorlogsjaren. In de jaren 70 kent dit genre een revival, met klassiekers als Chanel N°19, het fantastische Jean Louis Scherrer en Sisley’s Eau de Campagne. Mooie geuren, maar niet meteen de smaak van het grote publiek, dat zijn parfums graag bloemiger en zoeter heeft.

Aura, een groene gourmand

Groen is dus geen evidente piste voor een parfum met grote ambities. Aura opent inderdaad groen, maar op een gourmand manier. Je ruikt rabarberbladeren, die eerder fruitig dan groen ruiken door oranjebloesem te gebruiken. Wanneer vanille na een tijd opduikt wordt het zoeter en krijgt het zelfs een Oosterse inslag. Aura is moeilijk te plaatsen, maar groen is het niet echt. Dierlijk ook niet echt. Maar volgens het persdossier moet ik zoeken naar de ‘katachtige sensualiteit’ van warme huid. Opgeroepen door vanille en ‘wolfshout’. Geen idee wat dat laatste is, waarschijnlijk een synthetische molecule met een griezelige naam die herdoopt is in iets sexier. Net zoals over ‘Tiger Liana’, een ander hoofdingrediënt,  wordt weinig verteld. Het draagt bij tot het mysterie van het concept. En de exclusiviteit van de geur.

Dunne lijn tussen origineel en commercieel

Mensen die houden van het doorgaans strakke karakter van groene geuren laten deze kelk best passeren. Voor wie houdt van sterke, eerder zoete (vanille)geuren à la Lancôme La Vie Est Belle of Marc Jacobs Decadence, brengt Aura een frisse wind. Wordt het een nieuwe pijler voor Mugler? Geen idee. Een ‘groene oriëntal’ is redelijk nieuw, al is de uitwerking zoet genoeg om een breed publiek aan te spreken. Het is een dunne lijn tussen originaliteit en commercieel succes. Maar als er een merk goed kan koorddansen dan is het Mugler wel.

Info

Thierry Mugler Aura is te koop in de parfumerie. Hervulbare flacon met eau de parfum 30 ml: 71 euro, 50 ml: 96 euro, 90 ml: 126 euro. mugler.com

Lees ook:

Angel, de ster van de parfumerie

Les Exceptions, de couture parfums van Mugler

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht