Romano Ricci, neus en brein van Juliette Has A Gun

Als erfgenaam van het bekende couture- en parfumhuis Nina Ricci verkoos Romano Ricci zijn eigen weg te volgen. Die leidde naar de nicheparfumerie, waar zijn merk Juliette Has A Gun een succesverhaal werd. Dit voorjaar lanceerde hij zijn 31ste parfum (waarvan er 5 niet meer bestaan), Lust For Sun, een zonnige geur van warme huid en tropische zonnemelk. Voor die gelegenheid kon ik hem interviewen, tijdens het lanceringsfeestje op een boot langs de Seine in hartje Parijs. Die was voor de gelegenheid ingericht als een kleurrijke pool party, met gouden palmbomen, fluwelen zetels, kleurige kussens en knalroze plastic flamingo’s. Een cocktailbar en een dj maken het plaatje compleet. Hoewel Romano Ricci  de reputatie heeft om een feestbeest te zijn, houdt hij niet zo van social media events, bekent hij. “Ik heb liever een gesprek onder vier ogen dan via een scherm.” Hij neemt me mee naar het buitenterras, waar het rustig is en waar hij een sigaret kan roken. Niet meteen wat je verwacht van een parfumeur, maar Ricci heeft wel meer verrassende kanten.

Van mode erfgenaam tot parfum ondernemer

De Frans-Italiaanse Romano Ricci is de achterkleinzoon van de beroemde couturière Nina Ricci. En de kleinzoon van Robert Ricci, de zakenman die het couturehuis leidde en de Nina Ricci parfums lanceerde. “Ik kom uit een familie van ondernemers en ben opgegroeid in de wereld van couture en parfum. Vooral in de parfumfabriek bracht ik veel tijd door met mijn grootvader. Hij leerde me de verschillende ingrediënten kennen en hoe parfums worden gemaakt. Dat maakte me al van kindsbeen af gevoelig voor geuren. Mijn grootvader heeft me zijn liefde voor het creatieve en het ondernemen doorgegeven. Ik vind creëren leuk, maar het moet een probleem oplossen of een behoefte invullen.”

Een familiezaak is niet altijd even eenvoudig en gaat vaak gepaard met een hoop spanningen. Zijn vader stapte uit het familiebedrijf en brak met de familie. Ricci besloot dan ook om niet in het familiebedrijf te gaan werken, maar zijn eigen weg te volgen. Niet in mode, maar in parfum. “Begin 2000 werden nicheparfums populairder. Ik zag een gat in de markt voor kwaliteitsgeuren die zowel toegankelijk als onconventioneel waren. Juliette Has A Gun belichaamt mijn visie op parfumerie. Het merk bevindt zich tussen mainstream en niche, een ideale opstap voor mensen die de grote designer merken kopen en geïnteresseerd zijn in wat uniekere geuren.”  

Juliette, het alter ego van Romano

In 2006 lanceerde Romano Juliette Has A Gun met 2 parfums, Miss Charming en Lady Vengeance. De naam Juliette Has A Gun verwijst naar de heldin van Shakespeare’s Romeo en Juliet, een vrouw die zowel romantisch als onafhankelijk is. Haar wapen is een metafoor voor haar parfum, waarmee ze alles aankan. “Een parfum geeft je meer zelfvertrouwen en kan het beeld dat je van jezelf hebt veranderen” vindt Ricci. Er zit behoorlijk wat Romano in Juliette Has A Gun. “Het merk lijkt echt op mij, het is geen marketing: het is eigenzinnig en compromisloos. Juliette is een fantastisch, bijzonder veelzijdig personage. Rijker dan ik ooit had durven denken. Aanvankelijk wilde ik vijf parfums maken, maar ik had nog veel meer ideeën.”

Romano werkt zowel op de geuren als op de beelden, want “het visuele belangrijk is om het merk te doen begrijpen. Ik houd van kwaliteit, luxe en mooie dingen. Maar er zit ook humor in Juliette, ze is vaak wat provocerend, maar nooit vulgair. Dat is een dunne lijn die je moeilijk kunt uitleggen, dat moet je aanvoelen.”

Een man die van vrouwen houdt

Juliette Has A Gun is een merk voor vrouwen. En als het van Ricci afhangt zal dat zo blijven. “Ik ben opgegroeid in een wereld die draaide rond vrouwen mooier maken. Mijn vader was eerder een afwezig figuur, ik was altijd omringd door vrouwen. Ik zag hun kwaliteiten en hun tekortkomingen, die iemand uniek maken. Dat boeit me, ik heb schrik van normale mensen. (lacht) Ik houd ervan om te observeren en probeer mensen aan te voelen: waar ze van houden, wat hen stoort, wat hen inspireert, … Ik ga erg af op mijn instinct, want ik creëer voor anderen, niet voor mezelf. Parfumeurs die over zichzelf spreken, hun herinneringen of ervaringen, vind ik zeer pretentieus. Wie ligt daar wakker van? Ik maak iets voor vrouwen, niet voor mezelf. Niets te moeilijk, maar iets herkenbaar, met een kleine twist. Voor mij zijn parfums als onzichtbare jurken, die je kiest volgens je stemming op dat moment. Wanneer ik parfums maak heb ik een bepaalde vrouw in gedachten, soms bestaat ze echt, soms is ze imaginair. Ik zie haar stijl voor me, de kleuren die ze draagt, haar kapsel, make-up, persoonlijkheid, houding en uiteraard haar parfum. Dat beeld probeer ik dan te vertalen in een geur, een fles en een campagne.”

Autodidact

Romano Ricci legde niet het klassieke parcours van een parfumeur af. Hij volgde een business opleiding in plaats van een parfumopleiding en leerde het vak in de praktijk. Als product manager ging hij aan de slag bij een parfumproducent, waar hij ervaring opdeed in het labo, productontwikkeling en in marketing. Hij kwam er in contact met parfumeurs waar hij veel van leerde. Als autodidact kreeg hij aanvankelijk af te rekenen met scepsis en vooroordelen, maar Ricci heeft de criticasters hun ongelijk intussen ruimschoots bewezen. “Ik ben erg trots op wat ik bereikt heb. Iedereen denkt dat het gemakkelijk is wanneer je Ricci heet. Maar ik had geen geld toen ik begon en heb alles zelf gedaan: labowerk, productontwikkeling, marketing, etc. Ik houd van die veelzijdigheid en van uitdagingen.” Zijn autodidactische achtergrond beschouwt hij eerder als een voordeel dan een handicap. “Er zijn (te)veel tradities en regels in de parfumerie. Sommige moeten gerespecteerd worden, maar andere doorbreek ik met plezier.”

Fan van synthetische moleculen

Het eigenzinnige karakter van Romano Ricci wordt ook duidelijk in zijn uitgesproken voorliefde voor synthetische moleculen. In tegenstelling tot veel merken die uitsluitend spreken over natuurlijke ingrediënten (zelfs al gebruiken ze die slechts minimaal) om mensen niet af te schrikken. Ricci vindt heel wat vooroordelen over synthetische grondstoffen onterecht. “Ze hebben heel wat voordelen. Zo breiden ze het parfumeurspalet enorm uit, terwijl natuurlijke grondstoffen beperkt zijn tot een vijfhonderdtal. Je kunt er de geuren van natuurlijke ingrediënten die je niet kunt extraheren (bv lelietje-van-dalen, perzik, etc) mee namaken. Ze beperken de overexploitatie van ecologisch kwetsbare gebieden en maken het gebruik van dieren overbodig. Bovendien beperken ze het risico op een allergische reactie (nvdr: in vergelijking met natuurlijke ingrediënten, die meer moleculen bevatten). Maar bovenal voegen ze veel moderniteit toe, vind ik. Een muskusachtig amberakkoord dat heerlijk op de huid blijft hangen is de rode draad doorheen mijn parfums, sinds ik Not A Perfume maakte (nvdr: een parfum met 1 molecule, cetalox).” Iedereen zei me destijds dat ik gek was om een parfum te lanceren met 1 molecule en zo’n naam… Het is onze bestseller geworden!”

Info

Lust For sun eau de parfum 50 ml: 95 euro, 100 ml: 125 euro, 7,5 ml: 25 euro. De parfums van Juliette Has A Gun zijn te koop in een beperkte selectie parfumerieën en via Juliettehasagun.com

Lees ook

Vanilla Vibes, vanille met een snuifje zeezout

Interview met Renaud Salmon, creatief directeur van Amouage

Mathilde Laurent, de anti-snob van de parfumerie

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht