Savonneries Bruxelloises, de zepen van de koning

De 2 Maximes namen Les Savonneries Bruxelloises 2 jaar geleden over

De Brusselse dertigers Maxime de Villenfagne en Maxime Pecsteen hadden net Les Savonneries Bruxelloises overgenomen toen de pandemie uitbrak. Het Brusselse zeepbedrijf maakt al bijna 100 jaar (opgericht in 1926) zepen voor merken uit de hele wereld. Daarnaast heeft het zijn eigen, gelijknamige merk dat sinds kort de zepen aan het Belgisch hof mag leveren. De twee vrienden wisten het bedrijf door de crisis te loodsen en hebben grootse plannen. Zo openden ze een (pop-up) winkel op een van de mooiste plekken in Brussel, de Koningsgalerij.

Een pop-up als verlengstuk van de zeepfabriek

De pop-up dient om te kijken of er potentieel is voor een eigen winkel. Maar ze wilden ook de artisanale kant en de geschiedenis van de zeepfabriek tonen. De blikvanger van de winkel is een kunstwerk van gerecycleerde zeep waar het hele team aan heeft meegewerkt. Bij het binnenkomen lonkt een porseleinen wasbak waar klanten worden uitgenodigd om hun handen te wassen. Zo kunnen ze meteen de zepen testen. Je kunt kant en klare zepen en sets kopen, maar je kunt ook een stuk laten snijden van een groot blok. Wie wil kan dat zelf doen en de stempel er in drukken.

Wat is zeep?

Zeep is een redelijk eenvoudig product: oliën en/of vetten worden gemengd met loog (sodium hydroxide opgelost in water), zodat de oliën verzepen. Er blijft altijd wat vet over, wat de huid verzorgt. Zeep is alkalisch (pH waarde van 8 à 9), waardoor bacteriën er niet kunnen overleven. Dat verklaart deels de toenemende populariteit van zeep. Daarnaast is een natuurlijke zeep ook duurzamer dan een plastic fles vloeibare zeep. Iets waar steeds meer mensen aandacht voor hebben.

Savonneries Bruxelloises heeft twee soorten zeep: klassieke natuurlijke zepen en glycerine zepen (die zijn nog zachter voor de huid). Bestsellers zijn Ginger & Lime (klassieke zeep) en Aloé Vera & Green Tea (glycerine). Mijn persoonlijke favorieten zijn Amaranth & Almond Oil (glycerine) en Red Wine (klassiek). In totaal werken ze met een 200tal parfums, gemaakt door Franse parfumeurs.

Info

Vanaf 12,50 euro. De pop-up boetiek van Savonneries Bruxelloises vind je tot eind december in Koningsgalerij 4, 1000 Brussel. Open van woensdag tot zondag van 11u tot 18u. www.savonneriesbruxelloises.com

Lees ook

Reinigers getest voor een propere, mooie huid

Wat zijn de duurzaamste beautyproducten?

Fijne lichaamscrèmes voor een winterhuid

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht