Dit zijn de mooiste vijgengeuren

bunch of ripe figs on foliage

De verschillende gezichten van vijg

Het vijgenaroma komt in parfums in verschillende varianten aan bod. Je hebt de zoete geur van het fruit, het groene aroma van de bladeren of de schil en het hout van de boom. Een populaire geur, omdat het veel mensen doet denken aan vakanties in Griekenland of andere Mediterraanse landen. Het is een zomerse geur, die herinneringen oproept aan luie zomerdagen in een hangmat onder een boom, of een lekker gerecht met vijg en geitenkaas of een dessert met wat honing en ijs. Vijgengeuren zijn meestal eerder androgyn, waardoor je ze makkelijker vindt bij nichemerken. Al hebben ze zeker hun trouwe fans. Ik draag ze graag in de lente, perfect bij een wit hemd. Dit zijn mijn tips:

Diptyque Philosykos

Dit parfum is de klassieker en het ijkpunt der vijgengeuren. Het is een waarheidsgetrouwe interpretatie, geïnspireerd door een vakantie in Griekenland. Het frisse, groene van de bladeren domineert. Later komt de droge warmte van hout erdoor. Op de achtergrond is het vruchtvlees aanwezig, net genoeg om de scherpe kantjes weg te vijlen, maar zoet wordt het nooit. Een andere klassieker in datzelfde genre is Premier Figuier van L’Artisan Parfumeur, eveneens van de getalenteerde parfumeur Olivia Giacobetti.

Hermès Un Jardin En Méditerranée

Ook bij Hermès waan je je op vakantie. Maar hier zit je in de zon, in een grote tuin waar de geur van de vijgenbomen concurrentie krijgt van bloemen en planten. Op  de tafel staan een schotel vijgen en een grote kan zelfgemaakte citroenlimonade. Wanneer die op is ruik je het hout van de tafel met enkele limonadevlekken, opgewarmd door de zon.

Armani Privé Figuier Eden

De groene houtgeur van vijgen wordt hier gedomineerd door geconfijte citroenen, die er een fris, haast gourmand parfum van maken. Deze zonnige geur is erg toegankelijk en ongecompliceerd. Hij evolueert nauwelijks.

Byredo Pulp

De meest fruitige versie vind je bij Byredo. Die ruikt als een compote van vijgen waar per ongeluk de blaadjes mee zijn ingedraaid. Sappig en fruitig, subtiel op smaak gebracht met enkele kruiden. Ik ruik er zelfs de keukenhanddoek door, proper gewassen met net iets teveel waspoeder. Het is een redelijk lineaire geur, die weinig evolueert. (nicheparfumerie)

Roger & Gallet Fleur de Figuier

De meest toegankelijke (zowel aromatisch als financieel) versie vind je bij Roger & Gallet. Je ruikt vooral bloemen en fruit, die de groene frisheid van de vijg met veel lawaai overstemmen.

Mugler Womanity

Een van de meest ongewone vijgengeuren is ongetwijfeld Womanity van Mugler Het zoete vruchtvlees krijgt er een hoofdrol, maar er gebeurt veel tegelijkertijd. Het parfum opent fris met een zilte waternoot die van kaviaar komt. Dat geeft een spannend zoet-zout contrast. Naarmate de geur evolueert, warmt hij op en krijgt de aanvankelijk fris groene vijg iets gekaramelliseerd. You’ll love it or hate it.

Info

Diptyque en Byredo vind je in de nicheparfumerie, zoals Senteurs d’Ailleurs in Brussel en Necessities in Antwerpen. Armani Privé vind je bij Parfuma in Antwerpenen via armanibeauty.be. Mugler en Hermès zijn te koop in de parfumerie. Roger & Gallet vind je bij apotheek en parafarmacie.

Lees ook:

Must smells met sandelhout

Fan van vetiver? 10 geuren om te ruiken

Jasmijn, de koningin van de bloemen

Dit artikel delen op
Sofie Albrecht
Sofie Albrecht